Halı Sektörünün Dev Şirketi Çalışanlarına Kâr Payı Veriyor
Kârının yüzde 15’ini işçilerine dağıtacak
Halı sektörünün dünya devi Erdemoğlu Holding, önemli ve ayrıcalıklı bir kararı uygulamaya sokuyor. Pilot uygulaması geçen yıl amiral şirket Merinos Halı’da yapılan karara göre, grubun 14 şirketi 2014 sonunda kârlarının yüzde 10-15 arasındaki bir bölümünü çalışanlarına dağıtacak. 6 bin 979 kişinin çalıştığı şirketin 2014 kâr hedefi 150 milyon TL’yi buluyor.
Türkiye’yi makine halısında dünya liderliğine taşıyan grupların başında gelen Erdemoğlu Holding, 1970’te başladığı sanayicilik yaşamının son yıllarında ciddi bir atak yaptı. O târihte kurucu Mehmet Erdemoğlu’nun iki tezgahla başladığı üretim, bugün 100 tezgahla sürüyor. Cirosu 1 milyar doları aşan grup, halının yanı sıra mobilya ve son dönemde yer aldığı enerji yatırımları ile de adından söz ettiriyor.
Gaziantep’in dünyanın en önemli makine halısı merkezi olmasına büyük katkı sağlayan Merinos Halı’nın da içinde bulunduğu 14 şirketin sahibi Erdemoğlu Holding, sanayiciliğinin yanı sıra örnek yönetim ve insan kaynakları yapılanmasıyla da dikkat çekiyor. Erdemoğlu Holding, yıllardır yeni nesli profesyonel mesaiden hissedarlığa götüren bir modeli uyguluyor. Şimdi de çalışanlarına kâr payı dağıtmaya hazırlanıyor. Üç yıldır üzerinde çalışılan ve pilot uygulaması amiral şirket Merinos Halı’da gerçekleştirilen karara göre, grubun 14 şirketi 2014 sonunda kârının yüzde 10-15’lik bir bölümünü çalışanlarına dağıtacak.
ORTAKLIK MODELİ
İş dünyasında örneğini çok az gördüğümüz ortaklık modelinin geçmişi Erdemoğlu’nun kuruluşuna kadar uzanıyor. 1970’lerde Erdemoğlu’nun temellerini atan, ilk halı tezgahını 1983’te kuran Mehmet Erdemoğlu, o dönemde ilginç bir karan da uygulamaya koydu. Üçü erkek dört çocuğunun şirkete ortak olması için bir sistem geliştirdi ve yıllar içinde aksatmadan da bunu uyguladı.
Buna göre şirkette çalışmaya başlayan her bir çocuk için kârdan belirli oranda bir pay ayrıldı. Ayrılan pay kişilerin defter hesabında biriktirildi. Belirli bir süre biriken bu kaynakla çocukların her biri sırasıyla şirkete ortak oldu. Şirkette çalışmaya 1981’de başlayan çocuklardan en büyüğü Ali Erdemoğlu, ortaklığa adım atan ilk kardeş oldu. İbrahim Erdemoğlu, bu uygulama dahilinde kendisinin de 1984’te çalışmaya başladığı şirkette hissedar olduğunu dile getiriyor. İkinci kuşağı oluşturan diğer kardeşler de bu yöntemle ortaklık yapısına dahil oldu.
ÜÇÜNCÜ KUŞAK UYGULAMASI
Şimdi aynı yöntem üçüncü kuşak için de uygulanıyor. Halihazırda Erdemoğlu’nun üçüncü kuşağını 13 kişi oluşturuyor. Dört kişi yakın zamanda şirketlerin çeşitli departmanlannda çalışmaya başladı. Gülser Bozbeyli ve Sevgi Mutlu, Çizgi Pazarlama’da görev yapıyor. Mehmet Erdemoğlu, Erdemoğlu Enerji’de çalışıyor. Ayşe Yıldız, Merinos Halı’da satınalma sorumlusu olarak mesai yürütüyor.
Ailenin ortaklık uygulamasına göre üçüncü kuşaktakilerin maaşları haricinde aldıklan yıllık kârın yüzde 1’i defter hesaplarında biriktiriliyor. Bunlar 10 yıl sonra isterlerse biriken miktar kadar şirkete hissedar olabilecekler. Ortak olmak istemezlerse, biriken parayı kendi girişimlerinde de değerlendirebilecekler.
Erdemoğlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Erdemoğlu, aile bireylerini hissedarlığa götüren sürecin babalarından kalan bir kural olduğunu belirterek, “Bir aidiyet duygusu yaratıyoruz. Aile üyelerimiz belirli bir etabı geçerek ortaklığa dahil oluyor. Hakkaniyeti ve eşit mesafeyi gözetiyoruz” diyor.
ÇALIŞANLARINA KÂR PAYI
Erdemoğlu Holding, şimdi çalışanlarına yönelik de ilginç bir yönetim kuralını devreye sokuyor. Buna göre bundan böyle her yıl çalışanlara kâr payı dağıtılacak. Esasında bu yöndeki karar 2012 yılında alındı ve grubun amiral gemisi Merinos Halı’da pilot uygulaması yapıldı. Merinos Halı’nın 55 milyon TL’yi bulan vergi öncesi kârının yüzde 10ü yani 5,5 milyon TL’lik bölümü çalışanlara kâr payı olarak dağıtıldı. Üç yıldır üzerinde çalışılan bu uygulama bu yılla birlikte tüm şirketlerde uygulamaya sokulacak.
“BABAMIN İZİNDE GİDİYORUZ”
Grupta toplam 14 şirket var. Halıdan pazarlamaya, mobilyadan enerjiye kadar uzanan sektörlerdeki bu şirketlerde toplam 6 bin 979 kişi çalışıyor. Bu yıl sonunda şirketler kârlarının yüzde 10-15’i arasında bir oram çalışanlara dağıtacak. Bu oran emek yoğun şirketlerde yüzde 15 olacak.
İbrahim Erdemoğlu, yıl sonunda vergi öncesi 150 milyon TL’lik bir kâr beklediklerini belirterek, uygulama ile ilgili şunları söylüyor: “Babamız Mehmet Erdemoğlu’nun yaklaşımı doğrultusunda yıllardır kazancımızın bir bölümünü çalışanlarımızla paylaşırız. Daha önce konut konusunda önemli desteklerde bulunduk. Bu yılla birlikte tüm çalışanlarımıza kâr payı dağıtarak farklılık ortaya koymak istedik. Kazancımızın önemli bir bölümünü de zaten yıllardır toplum ile paylaşıyoruz. Yedi büyük okul yaptırdık. Yurtlar, kampüsler, yollar, üst geçitler inşa ettirdik. Felsefemiz; servetin sınırı yoktur, kullanmasını bilene mükafatı vardır. Bu doğrultuda ilerliyoruz.”
ÖZ KAYNAK BORCUN HEP ÖNÜNDE
14 şirketten oluşan Erdemoğlu Holding geçen yıl 1 milyar dolarlık ciroya ulaştı, ihracatı ise 241 milyon dolar otarak gerçekleşti. Cirosu yüzde 12 büyürken, ihracatı yüzde 13 arttı.
Grup şu anda makine halısında 100 tezgaha sahip bir dünya devi. Üretimi yüzde 50 daha artırmak için yeni yatırıma soyunacak. 125 milyon dolarlık bir yatırım gerçekleştirilecek. Duvardan duvara halının önemli markalarından Dinarsu, yakın i zamanda Erdemoğlu bünyesine katıldı. Bunun için 100 milyon doların üzerinde yatırım gerçekleşti. 2013’te 269 milyon TL olan Dinârsu’nun cirosu iki yıl sonunda 500 milyon TL’ye çıkarılacak.
Mobilya sahasına yedi ytl önce adım atıldı. İzmir’de dev bir fabrika kuruldu. Yedi j yıl boyunca show room mantığı ile gerçekleşen satış sisteminde bir değişikliğe gidiliyor Bundan böyle Merinos ürünleri, başka ürünler de satan mobilya mağaza zincirlerinde de satılabilecek. Enerji, grubun yeni iş sahalarından. Rüzgar enerjisi projesi satın alındı. Bir yıl içinde üretim başlayacak. Büyüme mevcut işletmenin getirisine göre istenirse devreye alınacak.
İbrahim Erdemoğlu, yatırım stratejilerine ilişkin şu bilgileri veriyor: “Banka kredisi kullanarak büyüyoruz. Ancak bizim stratejimiz şudur: Hiçbir zaman öz kaynağımızdan daha yüksek borcumuz yoktur. Öz kaynağımız her zaman toplam j borçlarımızdan yukarıdadır. Bu açıdan tedbir ve ipler hep bizim elimizdedir?