As Piliç Ortak Üretim Tesisi Kuruyor
Kanatlı ette dünyanın büyük üreticilerinden olan Brezilya’nın önemli gruplarından biri As Piliç ile ortak üretim tesisi kurmak için harekete geçti. Amaç iç pazarın yanı sıra hızla yükselen ihracattan da pay almak. As Piliç Başkanı Furkan Naci Kaplan, “Grubun adını şimdilik gizli tutuyoruz. Bu yılın ilk yarısında el sıkışacağız” diyor.
Türkiye’de kanatlı et sektörü 5 milyar dolara yakın bir büyüklüğe sahip. 600 binin üzerinde kişiye istihdam sağlıyor. Sektörde sıkıntılar yaşansa da son yıllarda özellikle ihracatçı yönüyle de öne çıkıyor. 2012’de 8,3 milyon dolar olan kanatlı eti ihracatı 2013’te 1,2 milyar dolara ulaştı. Hedef bu rakamı 2015’te 2 milyar dolara çıkarmak.
Dünya kanatlı sektöründe Çinli ve Amerikalı firmalarla birlikte özellikle Brezilyalı şirketlerin ağırlığı çok fazla. Brezilya, bu alanda dünyanın en büyük üreticileri arasında yer alıyor. Türkiye’nin içinde bulunduğu bölgenin yarattığı iş hacminin gittikçe artması Brezilyalı şirketleri harekete geçirdi. Aldığımız bilgiye göre Brezilya’nın önde gelen beyaz et üreticilerinden biri Türkiye pazarına adım atmak için proje geliştirdi. Amaç Türkiye pazarının yam sıra Irak başta olmak üzere Ortadoğu ve Rusya gibi gelişen pazarlara da yakın olmak.
HAZİRANA KADAR SONUÇLANACAK
Brezilya’nın önemli kanatlı et üreticilerinden olan grup Sakarya merkezli As Piliç’e Türkiye’de ortak bir tesis kurmak için teklif götürdü. 2009 yılında kendini ve teknolojisini yenileyerek dört yılda gerçekleştirdiği büyümeyle piliç üreticileri arasında ön sıralara çıkan As Piliç’in sahibi Furkan Naci Kaplan, Brezilyalı şirketle görüşmelerinin sürdüğünü söylüyor.
Furkan Naci Kaplan, “Türkiye’nin yakın bölgesinde beyaz et tüketiminde yaşanan artış, dünyanın en büyük beyaz et üreticisi olan Brezilyalıları cezbediyor. Brezilyalı şirketlerin Ortadoğu ve yakın bölgelere ihracat yapabilmek için Türk şirketlerinin kapısını çaldığı uzun zamandır konuşuluyordu. Bize de geçen yılın sonunda böyle bir teklif geldi” diyor.
Brezilya’nın önde gelen gruplarından biri olan şirketin kendilerine ortak tesis kurma konusunda teklifle geldiğini söyleyen Kaplan, tesisin kurulacağı yer ve yatırım miktarının belli olduğunu ancak gizlilik anlaşması gereği şimdilik ayrıntılı bilgi veremeyeceğini ifade ediyor.
Yılın ilk yarısında ortaklık konusundaki görüşmeleri sonuçlandırmayı planladıklarını söyleyen Kaplan, projenin hayata geçmesiyle birlikte Türkiye’nin en büyük tavuk üretim tesisini kuracaklarını vurguluyor.
As Piliç haftalık 1 milyon adet yumurta üretimine sahip. Şirketin Ankara, Karabük ve Kaynarca’da toplam 74 bin metrekarelik alanda 410 bin adet damızlık kapasitesi bulunuyor. Sakarya, Kocaeli, Bilecik ve Düzce’de de anlaşmalı üreticilerle birlikte yıllık 7 milyon broiler üretimine sahip kümeslerde yetiştiricilik yapıyor.