İsveçli Pet Mama Markası Husse, Franchise Veriyor
Pet sektöründen girişimciye fırsat
Isveçli pet mama markası Husse, Türkiye’de franchising sistemiyle büyümeyi hedefliyor. 8 bin TL isim hakkı bedelinin talep edildiği bu iş modelinde, saat kısıtlaması bulunmuyor.
Dünya genelinde evcil hayvan mama pazarının yaklaşık 70 milyar dolar civarında olduğu ifade ediliyor. Bunun 18 milyar doları ABD’de bulunuyor.
Avrupa’nın en büyük pazarları olan Fransa, İtalya ve İngiltere’de evcil hayvan mama pazarı 3-5 milyar dolar arasında değişiyor. Türkiye’de ise evcil hayvan mama pazarının yaklaşık 150 milyon dolar civarında olduğu tahmin ediliyor. Pazarın henüz çok büyük olmamasında karşın her geçen gün büyüme potansiyeli gösterdiği göz önüne alındığında bu alanda girişim fırsatları yarattığı belirtiliyor.
Son dönemlere kadar ithal ürünlerin hakim olduğu pazarda yerli üreticilerin faaliyete geçmesi ile sektör yeni bir ivme yakalamış durumda. Müşterilerin evcil hayvan beslenmesi ile ilgili bilinçleri artıkça fiyat-kalite-sonuç odaklı yaklaşımın arttığı söylenebilir.
Sektörün en yeni oyuncularından biri olan Husse, Segda Gıda tarafından Türkiye’ye getirilen, dünyada 500 den fazla bayisi olan ve Türkiye’de franchise vererek büyümeyi hedefleyen bir pet maması markası. Kemal Serdar Kırhallı’nın Türkiye master franchise haklarını satın aldığı Husse, Türkiye’de büyümeyi planlıyor.
40’tan fazla ülkede
Aslen kimyager olan Kırhallı, evcil hayvan sektöründeki büyüme trendini öğrerek, bu alanda bir girişim yapmaya karar verdi. Belli bir pazar araştırmasının ardından isveçli Husse markası ile tanıştı ve görüşmelere başladı. Bu yıl dünyada 26’ncı yılını kutlayan Husse’nin yaklaşık 40’ın üzerinde ülkede, 750’den fazla franchise’dan oluşan bir pazar payını olduğunu öğrenen Kırhallı, markanın 300 binin üzerinde sadık müşteri kitlesi olduğunu görünce markayı Türkiye’ye getirmeye karar verdi.
Satışları ilk etapta merkez ofisten ve internet üzerinden yürüttüklerini söyleyen Kırhallı, “Satış noktalarımı franchise’larımızın faaliyet gösterecekleri alanlar olarak belirledik. Franchise modelimiz oturunca Türkiye’de öncelikle evcil hayvan popülasyonunun yoğun olduğu yerler uzun dönemde ise ülkedeki tüm noktalarda satışlarımızı gerçekleştirmeyi planlıyoruz” diyor.
Saat kısıtlaması yok
Husse franchisorlığında belirtilen bölgede Husse markasına ait ürünleri bir tek franchise satabiliyor. Satışlar web shoplar üzerinden e-ti-caret, telefon veya bölgedeki müşteri sayısı arttığında akıllı telefon uygulamaları aracılığıyla gerçekleştiriliyor.
Özgür bir çalışma ortamı sunduklarını söyleyen Kırkhallı, saat kısıtlamasının olmadığına da dikkat çekiyor. Kırkhallı, “Bir Husse bayisinin tüm yapacağı aslında bir deyimle açıklanabilir; ‘Pet sektörü adına taşın altına elini koymak’, bölgesindeki müşterileri keşfetmek, onlara Husse ürünlerinin kalitesini anlatmak, kavratmak. Ardından onları sürekli müşteri olarak kazanmak ve onların evcil hayvanlarının VIP danışmanı olmak” diyor.
8 bin TL’ye isim hakkı
İsim hakkı olarak 8 bin TL talep ediliyor. Bunun dışında kırmızı renkli logolu bir araç, bir bilgisayar ve Husse ürünlerinin saklanacağı bir depo yapılması gereken diğer yatırımlar. Husse franchiseları için ürünlerin bölgenizdeki aday müşterilere tanıtılabilmesi amacıyla profil ürünlerinden oluşan bir tanıtım paketi sunuluyor. Ürünler, evcil hayvan beslenmesi, pazarlama stratejileri haikmda eğitimler sunuluyor. Kırhallı, yatırımın 1-2 yıl içerisinde amorti edilebileceğini belirtiyor.
Bayilik ve franchising araştırması için franchise veren markalar linkinide incelemenizi tavsiye ederim.
Burcu Tuvay