Başarılı Girişimcilik

Başarılı Girişimcinin 6 Özelliği

Girişimci, sadece girişimde bulunur ve sonuçta sadece tecrübe kazanır. Başarılı girişimci ise, tecrübe kazanmanın yanı sıra para da kazanır. Girişimciyi başarıya taşıyan altı önemli özellik vardır.

GİRİŞİMCİLERİN şu altı özelliği, girişkenlikten girişimciliğe geçişte kritik rol oynar. Bu özelliklere sahip girişimciler, girişkenlik becerilerini, akıllarındaki iş fikirlerini hayalden uygulamaya geçirebilirler.

basarili girisimci ozellikleri

1- Vizyon: Girişimcilerin bir ürün, hizmet, inovasyon ve iş fikri için diğer insanların göremediği ancak girişimcinin görebildiği bir bakış açısı vardır. Bu bakış açısı, akimdaki ürün veya hizmetin, fikir aşamasından uygulama aşamasına geçtiğinde nasıl artı değer üretebileceğini kavrar. Bu değer, para kazanmak gibi basitçe tarif edilebileceği gibi, sosyal değerler üretebilme becerisini de içerir.

Para kazanma becerisi, aynı zamanda yeni istihdam imkanları oluşturma, toplumun ekonomik gelişimine katkıda bulunma gibi önemli misyonlara da hizmet eder. Vizyon sahibi girişimci, büyük resmi diğerlerinden daha net görür. Hedeflerini buna göre ortaya koyar. Mahallede bir bakkal dükkanı açan girişimciyle, Migros zincirine sahip bir girişimci arasındaki en önemli fark, işi kurarken ortaya konulan hedeftir. Bu hedefin ortaya konulmasında da girişimcinin ‘vizyonu’ önemli rol oynar.

2- Duygusal zeka: Girişimcinin en önemli becerilerinden biri ‘takım kurma’ becerisidir. İş dünyası futbol ligine benzer. En iyi takım her zaman kazanır. İşler büyümeye başladıktan, markalaşma sürecine girildikten sonra, girişimci topu tek başına yapamayacağmı anlar. Takımını kurma vakti geldiğinde ise, duygusal zekası gelişmiş girişimciler, bu süreci çok rahat tamamlar. Duygusal zeka, insanlarla iletişim kurarken ve hayallerine diğer insanları ikna ederken onların bakış açısıyla da konulara bakabilmeyi içerir.

3- Verdiği karara güven: Karar anları girişimcinin iş dünyasında attığı her adımda çok önemli rol oynar. Pazarlama planının onaylanması, yeni personel alımı, ürün veya hizmetin fiyatının belirlenmesi, ofis yer seçimi, marka seçimi, slogan belirlenmesi gibi daha pek çok konuda girişimcinin vereceği kararlar ortaya çıkacak sonuç için belirleyicidir. Bu yüzden, girişimcinin geliştirmesi gereken becerilerden biri de verdiği karara güvenme becerisidir. Girişimci, sonucu olumlu da olsa olumsuz da olsa verdiği her kararm arkasında durmasını bilmelidir. Yanlış verdiği kararlardan da yeni bir şeyler öğrenmesinin yolu açılmış olacağının da farkında olmalıdır.

4- Açık fikirli olmak: Girişimci, kararlarını almadan evvel herkesin fikrini alabilmelidir. İş dünyası, her şeyi bildiğine inanan insanların top koşturabileceği bir zemine sahip değildir. Etrafına fikir sormak, gelen tüm geri bildirimleri değerlendirdikten sonra kararı vermek, girişimci için kaçınılmaz bir iş yapma yöntemidir. Özellikle yeni ürün veya hizmetlerin piyasaya sürülmesi aşamasında her kesimden bire bir yorum almak, girişimci için altın değerindedir.

5- Espri yeteneği: Çalışma ortamını daha mutlu bir ortam haline getirebilmek için, girişimcinin eğlenceli bir insan olması da önemli rol oynar. Espri yapabilmesi, yapılan hataları espriyle karışık eğlenceli bir şekilde dile getirmesi özellikle ekip çalışmasının verimini arttırır.

6- Liderlik: Girişimci her attığı adımda bir liderlik yaptığının farkında olmalıdır. Aslında girişimci, bizzat kendisini bir noktadan diğer noktaya taşıyan bir liderdir. Kendisine liderlik yapabilen bir girişimci, bulunduğu ortamın da doğal lideri olur. Karar vermek ve açık fikirli olmak aslında liderlerin en önemli özelliklerindendir.

BAŞARILI GİRİŞİMCİNİN PROFİLİ

Tüm bu altı özelliğe sahip girişimciler şimdi size sıralayacağım konularda diğerlerine göre daha iyi sonuçlar alırlar:

Yepyeni inovatif ürün veya hizmetler ortaya çıkarırlar. Başkalarının göremediklerini görürler.

•  Kurdukları takım gerçek bir futbol takımı gibi liderliğe koşar. Bir maçı kaybetseler bile, diğer maça yine müthiş bir moralle çıkarlar. Hedef maçı kazanmak değil, lig şampiyonu olmaktır.

•  Herkes onun şirketinde çalışmak ister. Eğlenceli ortamlarda maaş ikinci planda kalır. Müthiş bir şirket bağımlılığı ortaya çıkar.

•  Kimse yanlış karar almaktan korkmaz. Tüm çalışanlar işi kendi işi gibi sahiplenirler.

•  Bu özelliklere sahip girişimci, çalışma arkadaşları arasında rol model olarak yer alır. Herkes onun gibi inisiyatif alabilme becerisini geliştirmeye başlar.

•  Müşteri ilişkileri yönetimi, duygusal zekası gelişmiş bireylerden kurulu bir ekiple, bir zevk haline gelir. Müşteri ilişkilerinde üstün performans demek, şirketin marka değerinin artması demektir.

•  Şirkette tüm yeni fikirler tartışılır hale gelir. Herkes katkı koymak için kafa yorar. Hem de talimat gelmeden.

BAŞARILI GİRİŞİMCİNİN FARKI

Başarılı girişimci ile girişimci arasında şu fark vardır: Girişimci, sadece girişimde bulunur ve sonuçta sadece tecrübe kazanır. Başarılı girişimci ise, yanı sıra para da kazanır. Girişimciyi başarıya taşıyan özellikler ise yukarıda sıraladığım altı ana özelliktir.

Bu özelliklere sahip olmak için sermayeye gerek yoktur. Bu özelliklerin her biri birer davranış şeklidir. Önemli olan bunlardan hangilerinin sizlerde eksik olduğunu tespit edebilmenizdir.

Üzülerek belirtmem gerekir ki, pek çok girişimci bu özelliklere sahip olduğunu düşünür ancak durum hiç te öyle değildir.

Haftaya görüşmek üzere…

Baybars Altuntaş

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu