Yarasa gübresinden iş fikri çıkardı
Değişik iş fikirleri, ilginç iş fikirleri, denenmemiş iş fikirleri, bilinmeyem iş fikirleri, yarasa gübresi üretimi
Bir arkadaşı sayesinde bilgi sahibi olduğu yarasa gübresini iş fikri ile birleştiren Evren Kınlı, 4 yıl içinde bu alanın gözde yatırımcılarından biri olmayı başardı. 2009 yılından bu yana Manisa, Balıkesir, Bandırma ve Mersin’deki tedarikçilerden karşıladığı ham yarasa gübresini İzmir’deki tesisinde gübreye dönüştüren Kınlı, ‘2013 sonunda 200 bin TL ciro hedefliyoruz. 2014’te ihracata da başlayacağız diyor.
Yarasa gübresi ABD, İsrail, Norveç gibi ülkelerde 150 yıldır kullanılmasına rağmen ülkemizde son yıllarda fark edilen bir ürün. Tamamen organik ve doğada kendiliğinden fermante olması, çok yüksek oranda yararlı organik materyaller ve yararlı bileşenler içermesi ürünün bilinen özelliklerden sadece birkaçı…
Tarımın her alanında kullanılan yarasa gübresiyle topraklarda yüzde 100’e yakın verim artışının yakalandığı gözleniyor. Türkiye’de son 4 -5 yıldır gelişen bu sektörde faaliyet gösteren firma sayısı ise bir elin parmaklarını geçmiyor. Ürgüb Yarasa Gübresi de bu alana ilk giriş yapan şirketlerin başında geliyor. Bir arkadaşının yarasa gübresi konusunda anlattıklarından etkilenerek bu alana merak salan genç girişimci Evren Kınlının 2009 yılında kurduğu şirket, şu anda sadece iç piyasadaki taleplere cevap veriyor.
Bu alanda yatırım yapmaya ‘ilginç ve benzersiz’ bulduğu için karar verdiğini söyleyen Kınlı, ürünü çiftçilere kazandırmak hedefiyle yola çıktığını ve ‘üreticinin gübresi’ kelimelerini kısaltarak ‘Ürgüb’ markasını yarattığı belirtiyor.
Kınlı, yatırımına ilişkin şu bilgileri veriyor: “Aslında bilişim sektöründe çalışıyordum ama bir arkadaşımın bilgilendirmesi ile yarasa gübresinden haberdar oldum. Bu konu ilgimi çekince ürüne odaklandım ve araştırmalar yaptım.
Bunun sonucunda da işe girmeye karar verdim. Başlangıçta deneme bazlı 1-5 ton arası katı yarasa gübresi üretimi yapıyorduk. Şu anda ise çok büyük oranda sıvı gübre şeklinde çalışıyoruz ve aylık ortalama 10 bin litre civarında üretim ve satış gerçekleştiriyoruz. Üretim kapasitemiz ise aylık 100 bin litre şeklinde.”
Birçok ülkede yaygın
İzmir Kemalpaşa’daki toplam 12 bin metrekarelik üretim tesisinde faaliyet gösteren şirket, ham yarasa gübresini Türkiye’de ilgili bakanlıklardan atık çıkarma izni almış mağara ruhsat sahiplerinden tonajlı alımlar yaparak tedarik ediyor ve işliyor. Şu anda Manisa, Balıkesir, Bandırma ve Mersin’den tedarikçilerle çalıştıklarını söyleyen Kınlı, şunları anlatıyor: “Türkiye’de 40 bin civarında mağara olduğu tahmin ediliyor. Bu mağaralardaki ham yarasa gübresi rezervleri çok iyi. Türkiye’nin her bölgesindeki mağaralarda verim var ama özellikle İç Anadolu ve Doğu Anadolu bölgelerindeki rezervler biraz daha öne çıkıyor. Dünyada tarımın geliştiği ülkelerde bu ürünün kullanımı çok yaygın. İsrail, Afrika’dan aldığı yarasa gübreleri ile kaliteli tarım yapıyor yıllardır. Norveç gibi soğuk ülkelerdeki seralarda da bu ürün kullanıyor sıkça. Ancak son yıllarda birçok ülkedeki rezervler tükendi. Artık ABD, milyon dolarlar harcayarak yarasa mağaraları kuruyorlar.”
Faydaları gözlemleniyor
Yarasa gübresinin çok sayıda faydası var. Ürünün; yüzde 100’e yakın verim artışı, mahsul renginin canlanması, mahsulün raf ömrünün artması, topraktaki zararlıların büyük bir kısmının bertaraf edilmesi, toprağı dinlendirme ihtiyacını ortadan kaldırması, ürünün boyutunun artması gibi faydalan sıralanıyor.
Bu özelliklerin henüz bilimsel kurumlar tarafından inceleme aşamasında ve onaylanma sürecinde olduğunu ifade eden Kınlı, şunları ekliyor: “Ancak ürünün laboratuvarlarda yapılan kimyasal analizlerinin çok güçlü olması ve uygulamalarda görüp yaşamış olduğumuz olağanüstü faydalar, bu konuda ürünün çok yararlı olduğunu bize ispat etmekte. ”
Maliyet avantajı
Türkiye’nin doğu bölgesinde 15 bin dönüm arazide kullanılan ürünleriyle yarasa gübresi kullanılmayan ekimlerde dönüm başına 250 kilogram bile pamuk alınamamışken, yarasa gübresi kullanan üreticilerin dönüm başına 400 kilogramın üzerinde pamuk elde ettiğine de değinen Kınlı, ürünün kimyasal gübreye göre maliyet avantajı olduğunu da söylüyor. Kınlı şöyle devam ediyor: “Örneğin; bin metrekarelik bir arazinin gübreleme maliyeti 350 – 400 lirayı buluyor. Ancak Ürgüb Plus isimli ürünümüzle bu rakam 40 – 50 liraya düşüyor. Çiftçi maliyet avantajı sağlarken verim artışı da yakalıyor. Kullanımı kolay olan ürün, toprak altındaki mikroorganizmaları harekete geçirdiği için toprağın yenilenmesine de sağlıyor.” Daha önce kullanılan kimyasal gübrelerin toprağa etkisini ortadan kaldırıyor. Türkiye’deki topraklardaki mikroorganizma oranı yüzde 1’lerde iken, yarasa gübresi kullanılan topraklarda bu oran yüzde 80’leri buluyor.
Hedefi 200 bin TL
Geçen yıl ve daha önceki yıl deneme çalışmaları devam eden şirket, gerek kendi bünyesinde gerekçe dışarından aldığı desteklerle AR-GE çalışmaları yürütüyor. Yeni ürün geliştirmeye büyük önem verdiklerini ifade eden Kınlı, “Geçen yılki ciromuz 20 bin TL civarında kaldı. Çiftçilere deneme amaçlı gönderdiğimiz ürünlerin yüksek etki göstermesi nedeniyle satışlarımız çok artış gösterdi. Bu nedenle 2013 sonunda ciromuz 200 bin TL’yi geçecek. Önümüzdeki yıl yeni ürünlerle birlikte daha yüksek bir ciro hedefliyoruz. Çalışan sayımız şu anda 6 kişi. 2014’de istediğimiz ciro ve satış başarısını yakalarsak 20 kişiyi aşan bir ekip sayısına ulaşmayı hedefliyoruz” diye anlatıyor.
2014’te ihracata başlayacak
Bu ürünü tarımsal işleme yapan her spektrumdan üretici kullanıyor. Golf sahalarında kıınA.nıiriığınria.hiifi, çimlerin verimli bir şekilde büyümesi ve renginin canlanması gibi etkiler gösteriyor. Hemen hemen her bitki ve ağaçta İddia edilen etkileri gözlemlediklerini belirten şirkete bir yıl önce ortak olan Ahmet Pınar ise, “Şu an için ürünün büyük çoğunluğunu İç pazara satıyoruz, fakat son zamanlarda yurtdışmdan gelen taleplerle ilgili görüşmelerimiz de devam ediyor. Sıvı ürünümüzü iç pazara, katı ürünümüzü ise daha palıalı olduğu için dış pazara yönelik konumluyoruz. 2014’te ihracata başlamayı planlıyoruz” diyor.
Özlem Bay Yılmaz
ham yarasa gübresi temin edilir yüksek tonajda
Yarasa gübresi hakkında bilgi için teşekkürler