Türkiyede Şirket Satın Alma ve Birleşme İşlemleri Analiz
2013 yılının ilk dört ayında satın alma ve birleşme işlemleri not artışının da etkisiyle belli bir ivme yakaladı. 2013’ün sekiz ayı geride kalırken Denizbank gibi büyük ölçekli satışlar ilk aylardaki ivmeyi destekledi. Birleşme ve satın almalarda görülen bu dinamizm, Türkiye’deki yatırımlarından çıkan şirketler için de önemli bir geri dönüş ortamı yarattı.
Türkiye şirket satın alma ve birleşme işlemlerinde 2013 yılında belli bir seviyeyi şimdiden yakaladı. 2013 yılının ilk çeyreğinde gerçekleşen birleşme ve satın alma işlemleri şimdiden 2012 yılının ilk aylarında gerçekleşen satın alma ve birleşme işlemlerini geride bıraktı. 2012 yılının ilk 4 ayında 81 birleşme ve satın alma işlemi gerçekleşmişti. Bu 81 işlemden işlem tutan açıklanan 34 işlemin toplam büyüklüğü 5,6 milyar dolardı. Bununla birlikte bu dört ayda gerçekleşen 81 işlemin toplam büyüklüğünün 6,7 milyar dolar olduğu ifade ediliyordu. 2012 yılının tamamında ise 30 milyar dolarlık bir işlem gerçekleşti. Bu durum Türkiye ekonomisinin 2012 yılında beklentilerin altında bir büyüme gerçekleşse de satın alma ve birleşme işlemlerinin yüksek tempoyla gerçekleştiğini de gözler önüne seriyor.
Yılın ilk aylarında görülen bu eğilim, takip eden dönemde gelen büyük hacimli satışlarla desteklendi. Denizbank’m devri gibi büyük ölçekli satışlar Türkiye’nin 2013 yılında şirket evliliklerindeki hareketliliğini ortaya koydu.
2013: Çıkış yılı
Bu dinamizm şirketlere yatırım yapan farklı nitelikteki şirketlerin ve fonların yaünmlanm değerlendirmesine de yol açtı. Türkiye’ye özellikle yılın başlannda gösterilen ilgi şirket devirlerinde belli bir kar seviyesinin yakalanmasını garanti ediyordu. Türkiye ekonomisinin gelişmesi de bu süreçte etkili oldu. Satın alınan şirkete yapılan yatırımın geri dönüşü devirdeki rakamlara da yansıyordu. Son yılların en iyi çıkışını Türkiye’de Denizbank’ı satın alan Dexia yaptı. Dexia, Denizbank’ı bünyesine 2,4 milyar dolara katmıştı. Bu yılın Haziran ayında kesinleşen satışla Dexia Deniz-bank’ı Sberbank’a 3,5 milyar dolara devretti.
2013 yılında kimi fonlar da Türkiye’deki operasyonlarından çıkma karan verdi. Dünya Göz’ün yüzde 30 hissesini elinde bulunduran Kuveytli fon NBK’nm çıkış karan bu durumun örneklerinden bir tanesini oluşturuyor. Toplamda 2013 yılında yapılan çıkış işlemlerinin toplam büyüklüğünün 5 milyar dolar civannda olduğu görülüyor. Bu, Türkiye’nin yatmmcılara 5 milyar dolarlık bir likidite sağladığı anlamına geliyor. Geçtiğimiz aylarda küresel konjonktürde oluşan ortam çıkışlar açısından da dikkatle izlenmesi gereken bir ortam yaratıyor. 2 013 ’ün ilk aylannda Türkiye ekonomisinin seyrine bakıldığında birçok yorumcu şirket, satın alma ve birleşme işlemlerinde bir önceki yılın seviyelerinin aşılacağı tahminini yapıyordu. Fakat dünya piyasalarında yaşanan gelişmeler gelişmiş ülke piyasalarından sermaye çıkışlannı hızlandıran bir ortam yarattı. Özellikle para piyasalarından hızlı çıkışlar gerçekleşti.
Büyük çıkışlar yolda
Türkiye’de yatırımlarında belli düzeyde karlar yakaladığını düşünen şirketler ve fonlar uluslararası konjonktürün de etkisi ile çıkış planlarını geliştiriyorlar. Henüz net bir açıklama gelmese de Medical Park’ın yüzde 40’ma sahip bulunan Caryle Group’un, kurumun diğer ortaklan ile birlikte Medical Park’taki hisselerini İngiliz fon Pamplona’ya devretmesi bu durumun somut göstergelerinden birisini oluşturuyor. Bununla birlikte Finansbank’ın sahibi olan NBG de Dexia’nın yazdığı hikayenin bir benzerini yaratma peşinde. Yunan gazetesi Kathimerini’nin haberine göre, Yunanistan’ın en büyük bankası National Bank of Greece sermaye tabanını güçlendirmek için neredeyse tamamına sahip olduğu Finansbank’taki hisselerinin bir kısmını kademeli olarak satmayı planlıyor. Gazetenin herhangi bir kaynağa dayandırmadığı habere göre NBG elindeki yüzde 94.8 hissenin yüzde 40 paya kadar olan bölümünü satmayı planlıyor.
Haberde hisse satışına dair herhangi bir zamanlama yer almadı. NBG, 2010 yılında ana hissedarı olduğu Finansbank’ta yüzde 25’e kadar hissenin satışını piyasa şartlan uygun olduğunda gerçekleştirmeyi planladığını açıklamış, ancak piyasa koşullanmn bozulması ve sonrasında istendiği ölçüde uygun olmamasından dolayı bu satış süreci ertelenmişti.
Bu planlar Türkiye’nin 2013 yılında da dikkat çekici bazı örneklerine rastlanan çıkış hikayelerinin yenilerine sahne olacağını da ortaya koyuyor.
2013’UN EN DİKKAT ÇEKİCİ ÇIKIŞLARI
Dentistanbul 30 katına satıldı
Rhea yönetimi, şirketi 250 bin TL gibi odukça düşük bir rakama satın almıştı. Rhea Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı bünyesindeki özel diş sağlığı grubu Dentistanbul, şirket hisselerinin Dentlntemational Grubu kurucusu Murat Özel’e 7 milyon 520 bin TL’ye satarak önemli kar etti.
Denızbanktanl milyar dolar Dexia bankayı 2006’da 2,4 milyar dolara satın aldı. Dexia, Mayıs ayının sonunda Denizbank’ın satış sözleşmesinin en kısa sürede imzalanması konusunda karar aldığını açıklamıştı. Haziran’da satış duyuruldu ve Rus Sberbank Denizbank için 3,54 milyar dolar ödedi.
NBK, son olarak Dünya Göz den çıktı Dünyagöz Hastaneler Grubu ile National Bank of Kuwait (NBK) arasındaki ortaklık anlaşması 2010 yılında imzalanmıştı. NBK o dönem hastane zincirinin yüzde 30’una ortak olmuştu. Ortaklık anlaşması geçtiğimiz aylar itibariyle sonlandırıldı.
Hollandalı fon Bimeks’ten çıktı
Hollanda menşeli private equity fonu RP Explorer Netherlands, Bimeks’te bulunan payını sattığını bildirdi. RP Explorer’ın Bimeksteki 13 milyon 570 bin adet paylarının tamamını satmasıyla 17 Nisan 2008 tarihinde başlayan hissedarlığı sona erdi.
Haber: Selçuk Oktay