Teknoloji ve İnovasyon Haberleri

Erişilebilirliğin iş dünyası açısından anlamı

GSM operatörleri kışın tenha, yazın kalabalık tatil beldelerinde sorunsuz iletişimi hedefliyor. Kimi milyar dolarlık yatırım yapıyor, kimi gezici şebekelerle sorunu çözüyor…

TATİL demek, özellikle pek çok beyaz yakalı için artık “çalışmamak” anlamına gelmiyor. Şirketler, beyaz yakalı çalışanlarının tatilde olsa bile mail’lere yanıt vermesi, işlerini uzaktan yönetmesi, telefonla ulaşılabilir olmasını istiyor. Erişilebilirliğin iş dünyası açısından anlamı böyle, ama bir de işin sosyal medyaya erişim yönü var. Sosyal medyanın hayatımızı tam anlamıyla “işgal etmesi”, kesintisiz iletişimi bir ihtiyaç haline getirmiş bulunuyor. Akıllı telefonlar ve taşınabilir cihazlarla gidilen her yerde çekilen fotoğraflar anında Facebook sayfalarına yükleniyor, Foursquare’de yer bildirimleri yapılıyor, Twitter’dan haberler ve yorumlar takip ediliyor, gazete ve dergiler tabletlerden okunuyor. Yöneticiler işlerini online takip ediyor. Kısacası, mobil olma ve mo-bilitenin önemi ön plana çıkıyor.

gsm yaz saati uygulamasi

Bu durum, tüketicinin mobil internet kullanım saatlerini ve mekanlarını da etkiliyor. Örneğin, yaz aylarında mobil internet kullanım saatleri de günlerin uzamasına paralel olarak uzuyor. Kış aylarında gece 23:00 -24:00’a kadar yoğunluğu süren trafik yaz aylarında sabah 02:00 – 03:00 saatlerine kadar yoğunluğunu sürdürüyor.

YAZLIK GSM ALTYAPISI

Yaz ayları mobil internet tüketicilerinin kullanım alışkanlıklarını değiştiriyor. Ancak şöyle bir sıkıntı var; GSM operatörleri şebeke yatırımlarını daha çok büyük illere ve şehir merkezlerine yoğunlaştırmış durumda. Kapsama alanını yüzde 1 oranında artırmak bile milyonlarca dolarlık ilave altyapı yatırımı anlamına geliyor. Malum, yaz aylarında tüketicilerin çoğu olmasa da önemli bir kısmı tatil yörelerine ve kıyı şeritlerine kayıyor. Bu nedenle tatil bölgelerindeki GSM şebeke altyapısının kullanım düzeyi çok büyük ölçüde artıyor. Bu yıl bayram tatillerinin uzun olması ile yaz uygulamalarının süresi uzadı. GSM’ciler özel uygulamaları bu ay sonuna kadar sürdürecek. Peki, operatörler, uzayan yaz için özel olarak neler yapıyor?

Operatörler de abonelerine kesintisiz iletişim hizmeti sunmak için farklı çözümler buldu. Kimi mobil şebekelerle kıyı şeritleri ve yaylalarda iletişimi sınırsız hale getiriyor, kimi de bu bölgelerdeki şebekelerini normalden çok daha büyük kapsama alanı olan 3G teknolojileriyle donatıyor.

ÇİFT TAŞIYICILI 3G

Örneğin, Tukcell yaz ayla rında Ege ve Akdeniz kıyı şeridinde çift taşıyıcılı 3G altyapısı sunuyor. Turkcell Şebeke Operasyonlarından Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Bülent Elönü, “Yaz aylarında tatil beldelerinde yoğunluk olması çok doğal.

Biz de bu nedenle tüm önlemlerimizi alıyoruz. Çift taşıyıcılı internet teknolojisi destekli 3G şebekemizle, 4 bin 330 kilometrelik kıyı şeridinde, iki buçuk kat daha yaygın internet hizmeti sunuyoruz. Turkcell’in Çift Taşıyıcı ile güncellenen şebekesi, internet hızının iki katma çıkmasını sağlıyor” diyor.

Bağımsız ölçümleme firması ONS tarafından 27 Mayıs-13 Haziran 2013 tarihleri arasında İstanbul-Alanya arasındaki 4 bin 330 kilometrelik kıyı şeridinde iki kat daha hızlı 3G internet erişimi testleri gerçekleştirilmiş. Test sonucuna göre, Türkiye nüfusunun yüzde 85.4’ünü kapsayan Turkcell 3G şebekesinin olduğu sahaların yüzde 99.23’ünde, 43.2 Mbps’e varan hızlarda mobil internet hizmeti sunulduğu ölçümlenmiş.

TATİLCİNİN KEYFİ KAÇMASIN

Vodafone ise son üç yılda yaptığı yatırımlarla tatil bölgelerindeki baz istasyonu sayısını iki katma çıkardı. Şirket ayrıca mobil istasyonlarını kullanarak mevsimsel lokasyonlara ekstra kapsama da sağlıyor. Operatörün akıllı şebekesi tatil bölgelerindeki trafik artışlarını algılayıp talebi karşılayacak şekilde kapasite artırımı yapıyor. Vodafone Türkiye Şebekeden Sorumlu Direktör Ara Yıldızlı, “Çift taşıyıcı teknoloji yatırımlarımızı tatil bölgelerinde de kullanıyoruz. ‘ISO 22301 Iş Sürekliliği Yönetimi’ sertifikasına sahip ilk ve tek operatör olarak hizmet kesintisi yaşanabilecek acil bir durum oluştuğunda, müşterilerimize en kısa sürede tekrar hizmet sağlayabilmek için gerekli teknik plan ve donanım hazırlıklarını tamamlamış bulunuyoruz” diye konuşuyor.

Avea da altyapı çalışmalarını iyileştirmeye “Tatil konforu yolculukla başlar” anlayışıyla başlamış. Önce tatilcilerin hangi güzergahları kullandıklarını tespit edilmiş. Belirlenen bu güzergahlarda çeşitli testler yaparak, tatilcilere keyifli ve konforlu bir yolculuk yaşatacak kalitede ve teknolojide kesintisiz iletişim hizmeti sunulması hedeflenmiş.

“4 KAT HIZLANDIRDIK”

Avea Network Şebeke Kıdemli Direktörü Cemal Baki, keyifli bir tatil için mobil iletişimin büyük önem taşıdığını bu nedenle teknolojik yatırımlara hız verdiklerini belirtiyor. Avea’nm yatırım planlarında mutlaka sezonluk yoğunlukları göz önünde bulundurduğunu söyleyen Baki, şebeke kalitesini ve kapsama kapasitesini tatil bölgelerinde talep doğrultusunda artırdıklarını belirtiyor. Baki sözlerini şöyle sürdürüyor: “Türkiye’nin en yüksek akıllı telefon penetras-yonuna sahip mobil operatörü olarak, yaz aylarmda artan data trafiğine yönelik sadece kapsama desteği değil en avantajlı kampanyaları da sunmaya özen gösteriyoruz. Bu doğrultuda, yaz ayları boyunca internet hizmetimizi tablet üzerinden kullanmak isteyen müşterilerimize, Avea çift taşıyıcılı Mobil Plus internet teknolojisiyle iki kat hızlı mobil internet sunarken; paket tekliflerimizle tatilde de müşterilerimizin ihtiyaçlarına cevap veriyoruz.”

Müşterilerine 81 ilde çift taşıyıcılı internet teknolojisi Mobil Plus’ı sunan Avea, şimdi de çift taşıyıcı ve çoklu anten teknolojisi ile 3G’yi dört kat hızlandırarak 4G seviyesine çıkarttı. Bu sistemi 34 canlı sahada aktif olarak kullanmaya başlayan operatör: yılsonuna kadar mevcut 3G iletişim kulelerini sisteme uyumlu hale getirmeye devam edecek.

Kim ne kadarlık yatırım yaptı?

TURKCELL: Türkiye’de, mobil teknoloji, altyapı ve Ar-Ge’ye son altı yılda 9 milyar TL’nin üzerinde yatırım yaptı.

VODAFONE: Bugüne kadar satın alma dahil Türkiye’ye kümülatif olarak 12.3 milyar TL yatırım yaptı. Sadece şebekesi için son dört yılda 4.4 milyar TL yatırım gerçekleştirdi. Bu yatırım ağırlıklı olarak teknolojik altyapıya yönelik yapıldı.

AVEA: 2013 yılı ikinci çeyrek sonu itibarıyla iletişim kule sayısını geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 11 artırarak 24.323 adede çıkardı. Son iki yılda 1.5 milyar TL’nin üzerinde yatırım yaptı. 2013 yılının ilk yarısında 175 milyon TL’lik yatırım gerçekleştirdi.

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu