Sizin Hiç Kayın Ağacından Çorabınız Oldu mu?
Kayın Ağacından Çorabınız Oldu mu? Erkek hazır giyimciler yeni bir trend haşlattı. Mağazalarda çorap köşeleri kuruyorlar. Her sezon onlarca modelin tasarlandığı bu üründe son dönemlerde bambu ve kayın ağacı lifinden üretilenler moda…
TAKIM elbise, ceket, pantolon derken sıra çoraba geldi. Moda tasarımı artık tepeden tırnağa her ürüne dokunuyor. Erkek hazır giyim firmaları, ciroları içinde henüz çok küçük bir pay oluşturan çoraba özel önem vermeye başladı. Her sezon piyasaya onlarca farklı modelde çorap sunan marka olmuş hazır giyimciler, bunların tamamını Türkiye’de ürettiriyor. Son dönemlerde diğer dış giyim ürünleriyle uyum sağlayacak şekilde tasarlanan ve inovatif özelliklere sahip çoraplar dikkat çekiyor.
İçeriğe Ait Başlıklar
Kayın Ağacından Çorap
Hazır giyim firmaları, çorap için Ar-Ge yapıyor, yeni nesil teknolojileri yaygın olarak kullanıyorlar.
Özbey Men / Para Dergisi ; Bu arada Türkiye çorap sektörüyle ilgili de kısa bilgi verelim. Türk çorap üreticileri bugün, Avrupa çorap pazarının yaklaşık yüzde 25’ini elinde tutuyor. 2012 rakamlarıyla Türkiye yılda 2.2 milyar çift çorap üretiyor. Sektörün toplam büyüklüğü yaklaşık 2 milyar dolar düzeyinde bulunuyor. Türkiye, 2012 yılında 993 milyon dolarlık çorap ihracatı gerçekleştirdi. En fazla çorap ihraç ettiğimiz ilk üç ülke ise İngiltere, Almanya ve Fransa. Bu arada iç piyasada da çorap corner ve mağazaları öne çıktı. Yeniden popüler olan bu iş, özellikle genç girişimciler için çok cazip. Hem yatırım miktarı düşük hem de kârı yüksek.
“ÇORAP KOMBİN SATTIRIYOR”
Orka Group, koleksiyonlarında çoraba 2001 yılından bu yana yer veriyor. Çorabı Damat ve Tween markalarıyla satışa sunan grup, yılda ortalama 16 bin çift çorap satıyor. Orka Group Genel Koordinatörü Osman Arar, çorabın hazır giyimin önemli bir parçası haline geldiğini belirtiyor. Her sezonda ortalama 12 model, renkleriyle beraber 35 farklı çorap ürettiklerini söyleyen Arar, özellikle sonbahar kış sezonunda ciddi taleple karşılaştıklarını dile getiriyor ve şu noktalara dikkat çekiyor:
“Tüketicilerin giyim alışkanlıklarında son yıllarda önemli değişiklikler var. Bu farklılık aksesuardan çoraba hemen her ürüne yansıdı. Grup olarak ‘total look’ servisi verdiğimiz için kombini tamamlayan her parça bizim , için çok değerli. Bazen tek bir çorap kombini olan başka ürünler sattırabiliyor. Bu yüzden çorabın ciro içindeki payını tek başına değerlendirmek çok doğru olmaz. Kısa paçalı pantolon trendi çorabı daha fazla öne çıkardı. Erkek giyimindeki renk çeşitliliği çoraba da yansıdı. Birkaç yıl öncesine kadar iki üç renkle sınırlı olan çoraplarda artık birçok renk ve desen seçeneği var.”
Firma olarak teknoloji ve inovasyona ciddi yatırımlar yaptıklarını ifade eden Arar, diğer ürünlerde olduğu gibi çorapta da trendleri yakından izlediklerim söylüyor. Arar, “Koleksiyonumuzdaki tüm çoraplar anti bakteriyel ve özel kokulu olarak üretiliyor. Sadece tek bir çorap değil komple kombini satıyoruz. Bu nedenle çorapların koleksiyondaki diğer ürün grupları ile ortak renk hikâyelerine sahip olmasına önem veriyoruz. Mağazamıza giren müşteri gömlekten çoraba tüm gardırobunu tamamlayabilir. Çorap üretimimizin tamamını Türkiye’de yapıyoruz” diyor.
HER GÜN İÇİN AYRI ÇORAP
Çift Geyik Karaca için çorabın yeri rakiplerine göre çok daha farklı. Çünkü firma 1917 yılında çorap atölyesi olarak kurulmuş. Hatta Karaca’nın kurucusu Kocazade Halil Efendi’nin lakabının “Çorapçı” olduğunu hatırlatalım. Firma daha sonra trikoda ismini duyurmuş. Çift Geyik Karaca Genel Müdürü Hüseyin Eğilmezgil, firmanın temelinin çorap üretimine dayanması nedeniyle bu ürüne özel bir önem verdiklerini belirtiyor. Karaca ve Toss markasıyla, “business” ve “casual” olmak üzere iki farklı çorap koleksiyonu bulunan firma, haftanın her günü için özel bir çorap seti de hazırlamış. Yedili pakette pazartesi ve salı günleri için siyah ve lacivertin koyu tonlarında çoraplar, hafta içi diğer günlerde giyilmek üzere mavi, bordo, krem gibi pastelleşen renklerdeki ürünler, hafta sonlarına yönelik ise asimetrik, baklava ve çember desenli seçenekler bulunuyor.
Yılda 750 bin çiftin üzerinde çorap satan firma, toplam cirosunun yüzde 2’sini bu üründen elde ediyor. Eğilmezgfi, çorapların kullanılan hammadde itibariyle pamuk, merserize, modal (kayın ağacının liflerinden üretiliyor) ve bambu olmak üzere dört grupta toplandığını belirtiyor.
AR-GE İLE ÜRÜN GELİŞTİRİYORLAR
1924 yılından bu yana hazır giyim sektöründe faaliyet gösteren Hatemoğlu, çorap işine 2006 yılında başlamış. Her sezon 10 farklı model üreten Hatemoğlu da çorapta inovatif ürünler geliştirmek amacıyla çalışmalar yapıyor. Hatemoğlu Giyim Ürün Sorumlusu Ahu Erkan, “Bambu elyaftan çorap yapıyoruz. Şu anda Ar-Ge çalışması içindeyiz” diyor.
Süvarinin ilk mağazasının açıldığı 2000 yılından bu yana ürün gamında çorap da var. Cirosunun yüzde 2.5’ini bu üründen elde eden firmanın çorap koleksiyonu düz ve desenli olarak iki ayrı gruptan oluşuyor. Her iki grubun da beşer farklı rengi bulunuyor. Süvari Giyim Genel Müdürü Fatih Coşkun, çorap tedarikinin tamamını Türkiye’deki üreticilerden karşıladıklarını belirtiyor.
HOŞ KOKULU MODELLER
Ramsey’in çorap koleksiyonunda düz ve desenli olmak üzere yaklaşık 10 model yer alıyor. Renk seçenekleriyle birlikte bu rakam sezonda 40’a kadar çıkıyor. Yılda ortalama 100 bin çift çorap satan firmanın bu grupta yenilikçi ürünleri de var. Mağazalardaki çorapların tamamını iç piyasada ürettirdiklerini belirten Ramsey Tasarım Yöneticisi Selhan Tezerken, “Koleksiyonumuzda merserize pamuk içerikli ürünler ağırlıklı olmak üzere penye, pamuk, bambu içerikli çoraplar var. Ramsey’in doğal aloe vera özlü ve içerdiği özel bir kokuyla ayaklara ferahlık hissi veren yenilikçi çorap modelleri de bulunuyor. Gün içinde erkeklerin yorulan ayaklarına ferahlık ve hoş koku veren bu özel çorabı kendi kumaşından hazırladığımız özel kesesi içinde satıyoruz” diyor.
Aydınlı Grup, Pierre Cardin’in Türkiye’deki ilk mağazasını 1994 yılında açmıştı. Firma bu mağazanın açıldığı ilk günden bu yana çorap da satıyor. Aydınlı Grup Genel Müdürü Levent Özkan, tüm ürün grubu içinde çorabın payının az olmasına rağmen aksesuar satışlarını olumlu etkilediğini ve kârlı bir ürün grubu olduğunu vurguluyor. Grubun kendi işlettiği mağazalarda yılda yaklaşık 150 bin adet çorap sattıklarını söyleyen Özkan, şöyle devam ediyor:
TAMAMI YERLİ ÜRETİM
“Mağazalarımızda her sezon yaklaşık 25 çeşit çorap bulunuyor. Yaz ve kış modelleri görüntü olarak çok farklı olmasa da kalınlık ve materyal bakımından farklılık gösteriyor. Ürün gamımızın çoğunluğunu siyah, lacivert ve kahve düz basic modeller oluşturuyor. Asıl çeşitlerimiz materyal olarak değişiyor. Tüm çorapları Türkiye’de ürettiriyoruz. Alışılagelmiş pamuk, yün ve merserize çorabın yanında modal ve bambu ipliklerden yapılmış çoraplara ilgi her geçen gün artıyor. Büzülme, solma ve kırışmaya karşı çok dayanıklı olan kayın ağacından elde edilen modal çorapları pamuğa göre iki kat daha fazla emici. Bu özelliğiyle nemi ciltten uzaklaştırıyor.”
Fatih YARKIN / Akın Çorap Yönetim Kurulu Başkanı
Asıl pazar yurtdışı
Türkiye çorap üreticisi bir ülke. Gerek teknoloji gerekse moda konusunda dünyayı yakından takip ediyoruz. Birçok firmanın kendi bünyesinde tasarım ekibi var. Örneğin, firma olarak bizim kendi bünyemizdeki ekibimizin dışında yurtdışında da üç tasarımcımız var. Müşterilerimize koleksiyonu da biz hazırlıyoruz. Hazır giyim markalarının ürün gamlarında çoraba da yer vermeleri, sektörü mutlaka olumlu etkiliyor. Çünkü bu ürünleri Türkiye’de ürettiriyorlar. Ancak sektörün asıl pazarı yurtdışı.
İlginizi çekebilir: Bu kış hazır giyim piyasası çok canlı
50 makineyle işe başlayabilirsiniz
Bir çorap atölyesi kurmak için başlangıç olarak iki tip makineye ihtiyaç var. Bunlar elektronik çorap örme makinesi ve burun kapama makinesi. Bunun yanında bir de ütü bandına ihtiyaç var. Bu işe gireceklerin ilk etapta 50 makineyle işe başlamaları öneriliyor. Bu makine parkıyla ayda 250 bin çift çorap üretilebiliyor. Bu yatırım için 1 milyon euro’luk bir sermaye gerekiyor. Bu kapasitedeki bir atölyeyle gerek yurtiçi, gerekse yurtdışındaki perakende gruplarından sipariş alınabilir.
Özbey Men / Para Dergisi