Pazarlama ve Satış Taktikleri

Nonmaketing Pazarlama Dijital Mecrada Büyüyor

Nonmarketing Faaliyetleri Dijital Mecrada Güçleniyor

Hedef kitlesine bilinçlendirerek, eğiterek ve onlara fayda sunarak ulaşan hemen her marka, Nonmarketing faaliyetlerini sosyal medya, mobil uygulama gibi her türlü dijital kanalı kullanarak pekiştiriyor. Kimi zaman fiziksel ortamda başlayan bu faaliyetler, daha fazla tüketiciye ulaşmak hedefiyle online ortama taşınırken, kimi zaman da online ortamda başlayıp fiziksel ortamda yoluna devam ediyor.

nonmarketing sosyal medya

Online kanalların dinamiğine ayak uyduran markalar, bu kanallara özel geliştirdikleri nonmarketing faaliyetleriyle hedef kitleye daha hızlı ve etkili bir biçimde dokunuyor. Bu kanalların yenlikçi yapısı, markalan da elbette daha yaratıcı olmaya teşvik ediyor. İnternet ortamında çok daha etkili ve çarpıcı nonmarketing projelerini hayata geçiren şirketler tüketiciyi bilinçlendirme faaliyetlerinde oyunlaştırma gibi son dönemin göze çarpan dijital araçlarından faydalanıyor sık sık. İşte dijital ortama damga vuran nonmarketing örneklerinden bazıları…

GlaxoSmithKIine oyuna çağırdı

Dünya ilaç devlerinden GlaxoSmith Hine, hastalan ve doktorlan hedefleyerek internet ortamında başanlı bir oyunlaştırma örneği yarattı. Sadece hekimlere açık olan Paper To Patient isimli oyun, kronik obstrüktif akciğer hastalannın tedavisi ve bu süreçle ilgili değiştirilen politikalar konusunda hekimlere yardımcı olmayı amaçlıyor. Hekimlerin hastalıkla ilgili son gelişmeleri yakalamalarını sağlayan oyun, www.papertopatient. co.uk adresinden sadece İngiltere’deki hekimleri hedefliyor. Oyun, hekimleri bu hastalığa yönelik ilaç endüstrisindeki son ürünler hakkında da bilgilendiriyor.

HP online eğitimi benimsedi

2009 yılında korsanların, virüslerin ve diğer güvenlik tehditlerinin önlenmesi adına HP her ölçekten işletmeye ücretsiz, çevrimiçi güvenlik eğitimi sunmaya başladı. HP’nin Total Care girişiminin bir parçası olarak Avrupa, Ortadoğu ve Afrika’dan çok sayıda kullanıcının faydalandığı online eğitimler, kullanıcılann iş sistemleri ve şirket verileri için gerçek tehditlerin neler olduğunu daha iyi anlaması için tasarlandı. Bir güvenlik politikasının oluşturulması, keşif ve erişim saldınlarının tanımlanması ve hafifletilmesi, DoS (Denial-of-service) saldınlannın tanımlanması / hafifletilmesi ve kötü niyetli yazılım tehditlerinin tanımlanması ve hafifletilmesi olmak üzere dört konu başlığı altında verilen online eğitimler, kendi alanlannda uzman kişilerce hazırlanıp ücretsiz olarak sunuldu.

Secret, sosyal medyayı salladı

P&G’nin deodorant markası Secret, sosyal medyada “Kötü Kokuyor” başlığı altında başlattığı uygulamada genç kızlan rencide eden zorbalık hallerine savaş açtı. Facebook ve Twitter’da kullanıcılar, bu zorbalık hallerine karşı genç kızlara destek veren mesajlar üretirken, bu mesajlar genç kızlann sıklıkla girdiği The Chic Fas-hinista sitesinde yer aldı. Sitede Secret’ın mobil reklamları aracılığıyla görüntülenen bu içerikler sayesinde kötü kokulara karşı nasıl önlem alınacağı da hafızlara kazındı. Hem Facebook’u hem de mobili yaratıcı bir şekilde kullanan Secret, “Kötü Kokuyor” kampanyası ile 100 binlerce genç kıza ulaşırken, sosyal medyadan da kitlelerin desteğini alarak kötü kokular konusunda aktif olarak kitleleri bilinçlendirdi.

Shell tasarrufu oyunlaştırdı

Shell, dünya çapında bir milyon sürücünün yakıt tasarrufu sağlamasına yardımcı olmak için 2012’de başlayan ve 2013’te de devam eden Shell FuelSave Tasarruf Yakıtları öncülüğünde “Hedef Bir Milyon” kampanyası başlattı, www.shell.com.tr/ hedefbirmilyon web sayfasından yakıt maliyetlerini azaltma yollarını interaktif ve online oyunlarla sunan Hedef 1 Milyon, Türkiye’de de yoğun ilgi görüyor. Hedef 1 Milyon, etkin sürüş teknikleri ve yakıt seçimiyle ilgili faydalı bilgileri dijital oyun deneyimiyle tüketicilere aktararak tasarruf konusunda rehberlik etmeyi hedefliyor. 28 ülkeden yarışmacılar, kazandıkları puanlarla ne kadar yakıt tasarrufu yapabileceklerini görüyor ve global sıralamada ülkelerini temsil ediyorlar, www.shell.com.tr/hedef-birmilyon adresinde Shell FuelSave Oyunu, Bagaj Yükleyici oyunu, Tasarruf Profesörü oyunu, Baskı Altında oyunu, Port Bagaj oyunu ve Yüksek Devir oyunu olmak üzere toplam altı farklı oyun bulunuyor. Dünya genelinde düzenlenen “Hedef 1 Milyon” isimli yanşmaya tüm dünyada 369 bini aşkın kayıtlı internet kullanıcısı katılım gösterdi. Türkiye kampanyada, 25 bin kişinin üzerinde katılım ile altıncı sırada yer alıyor.

Philips anneleri Facebook’tan eğitiyor

Philips Avent tarafından geliştirilen bir Facebook uygulaması olan “Anne Ben Buradayım” projesi ise her 14 günde bir bebeğin gelişim sürecine uygun olarak annelerin bebeklerinden mektuplar aldığı farklı ve duygusal bir proje, apps.facebook.com/annebenburadayim linki ile ulaşılan, bebeğin bu sihirli dönemde neler yaşadığını, anneden neler beklediğini öne çıkaran bu ilginç uygulama ayrıca bebeğin gelişim süreciyle ilgili tüyolar da içeriyor. Halen devam eden projenin amacı, anne adaylarının duygularına hitap ederek, bebekleriyle iletişim kurduğunu hissetmesini sağlayarak sıcak bir bağ oluşturmak. Ayrıca 2011 yılı sonunda kurulan Philips Avent bloğu hamileveanne. com ile yeni doğum yapacak ya da doğum yapan annelere ulaşan Philips Avent, bu blogda annelerin, güncel anne ve bebek konularını ve annelikle ilgili öğrendiklerini paylaşmasını sağlıyor. Blog 25 binden fazla ziyaretçi alıyor.

Colgate ağız bakım konusunda bilgilendiriyor

Hemen her ülkede resmi sitesi üzerinden ağız ve diş sağlığı konusunda ziyaretçileri bilgilendiren Colgate, sitede çok sayıda video, interaktif rehber ve 400’den fazla makaleyle bilgi üretmeye devam ediyor. colgate.com.tr sitesinden ağız ve diş bakımı konusunda merak edilenleri ve sağlıklı bir ağız için yapılması ve yapılmaması gerekenleri aktaran Colgate, oluşturulan içeriği mobilde Facebook ve Twitter gibi sosyal ağlarla da destekliyor. Ziyaretçilere yeni bilgiler aktarmaya devam eden Colgate, yıllardır izlediği bu stratejiyle hedef kitlesini bilgilendirip bilinçlendiriyor.

Nonmarketing, Türkiye için çok yeni bir kavram olsa da dünyada daha detaylı ele alman yeni bir pazarlama enstrümanı olarak yoğun ilgi görüyor. Direkt pazarlama faaliyeti gibi görünmeyen bu yeni sistem, dünyada şirketlerin kurumsal imajını da destekleyen bir çalışma olarak benimseniyor. Orta ve uzun vadede satışları da etkileyen nonmarketing’e çokuluslu şirketler yoğun ilgi gösteriyor. Procter&-Gamble, Microsoft, Michelin, Shell, L’oreal ve Colgate sosyal sorumluluk, içerik pazarlaması ve kurumsal imaja olumlu katkılar sağlayan bu yeni sistemi etkin şekilde kullanan şirketlerden sadece birkaçı…

Gelişmiş ülkelerden gelişmekte olan ülkelere hatta üçüncü dünya ülkelerine kadar çok geniş bir tüketici kitlesini hedefleyen dev şirketler, nonmarketing yatınmlanyla kendi tüketici kitlelerini oluştururken aynı zamanda kurumsal imajlannı da cilalıyor. Nasıl mı? Dünyada bilinen ilk uygulamalardan biri olan Colgate’in 1990’da Hindistan’da başlattığı kampanya, bu soruya verilebilecek en iyi cevaplardan biri.

Colgate’in pazar tezgahı

Nüfusunun üçte ikisi kırsal bölgelerde ve tanm arazilerinde yaşayan Hindistan’da yakın zamana kadar çoğu insan hayatı kolaylaştıran temel konfordan bile yoksun yaşıyordu. Bugün bile zorlu bir pazar olan Hindistan’da o yıllarda Hintlilerin büyük çoğunluğu yemek yapmak için gaz ocaklan yerine odun yakıyordu. Elektrik kullanan kesim nüfusun yalnızca yüzde 40’ını oluşturuyordu. Su borulan nüfusun yüzde 20’sin-den daha azının evine su taşıyordu. Elektrik olan evlerin önemli bir bölümünde bırakın televizyonu buzdolabı bile yoktu. Tanm işçilerinin günlük kazancı 1 dolar civannday-dı. Bu zorlu şartlarda yaşayan dar gelirli 600 milyon Hintli vardı. Dişlerini temizlemek için yerel bir bitki türünü ve kömür tozu kullanan 600 milyon kişi Colgate için çok ciddi bir pazar oluşturuyordu.

Çoğu okuma- yazma bilmeyen Hint köylülerine Amerikan tarzı reklamlarla ulaşmanın mümkün olmadığını bilen şirketin pazarlama uzmanlan, 1990’da kollan sıvadı ve satışlannı iki katma çıkaracak adımlan attı.

İçinde jeneratör ve video olan bir araçla köylerde haftada bir kurulan pazarlara giren Colgate, diş fırçalamanın önemini ve Colgate ürünlerini anlatan 30 dakikalık bir video ile köylülerin bilinçlenmesini sağladı. Eğitimlere her seferinde 100 kişi katılarak, hemen hepsi hayatlarında ilk defa diş macunu kullanmayı denedi. Tabii büyük çoğunluğu bir günlük çalışmalarının karşılığında 100 gramlık bir diş macunu satm almak istemedi ama Colgate, Hindistan için ürettiği 18 sentlik küçük paketlerle pazara girmeyi başardı.

Daha önce hiç dişini fırçalamamış 600 milyon Hintli’nin bilinçlendirilmesi için izlettirilen video, Colgate için büyük bir pazar yarattı ve 17 bin ton diş macunu satışı gerçekleştirdi.

Üniversiteler eğitime başladı

Direkt satış artırmak yerine kendi tüketici kitlesini oluşturan nonmarketing çalışmaları 90’lı yıllardan bugüne çok gelişti. İnternetin ve sosyal medyanın nimetlerinden de yararlanarak gelişen nonmarketing dünyanın en büyük üniversitelerinin pazarlama ve yönetim kürsülerinde ders olarak işlenmeye başlandı. Stanford University, University of Miami, Univer-sity of Massachusetts, University of Wisconsin White Water, Crowell School of Business, Durham University, University of Cape Town gibi dünyanın önemli üniversiteleri nonmarketing konusunda yönetim ve pazarlama öğrencilerini eğitmeye devam ediyor. Yazılan doktora tezleri ve araştırmalar, pazarlamanın yeni silahını her geçen gün geliştiriyor.

Yeni bir uzmanlık alanı doğdu

Nonmarketing faaliyetleri özellikle yeni ürün ve teknolojilerin kamuoyu tarafından kabul edilmesi ve bir ihtiyaç olarak algılanmasını sağlıyor. Hal böyle olunca şirketler, kurum imajını güçlendiren, orta ve uzun vadede satışlara da yansıyan bu yeni alanda uzmanlıklara ihtiyaç duyuyor. Avrupa ve Amerika’da faaliyet gösteren mesleki eğitim kurslarında saati 60 dolardan başlayan eğitimleri alan sektör profesyonelleri şirketlerin nonmarketing faaliyetlerini üstlenmek için kafa yoruyor.

Turkishtime

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu