Otomatik Vitesli Otomobil Satışları Artıyor
Büyük şehirlerde trafik yoğunluğunun her geçen gün artması, otomobil satın alacakları otomatik vitesli modellere yönlendiriyor. Otomatik vitesli otomobillerin dezavantajlarının azalması da talebi yükseltiyor. 2009’da yüzde 29 olan otomatik vitesli otomobillerin toplam satışlardaki payı yüzde 38’a kadar tırmandı. Sektör temsilcileri, otomatik vitesli modellerde büyümenin devam edeceğini söylüyor.
Özellikle son beş yılda tüketici tercihlerinin değişimiyle birlikte otomotiv pazarında ciddi bir kabuk değişimi yaşanıyor. Tıpkı dizel otomobillere olan yoğun talep gibi, otomatik vites kullanımı da her geçen gün artıyor.
Uzun yıllardır müşterilerin ‘pahalı’ ya da ‘sorun çıkanr’ diye uzak durduğu otomatik vitesli otomobiller, özellikle büyük şehirlerde kabus haline gelen trafik sorunu nedeniyle, tarihinin en yüksek satış adeüerine ulaşmış durumda.
Yaşanan istikrarlı büyümeyle satışlar yüzde 38’i buldu. Özellikle hem otomatik hem de dizel otomobillere yoğun bir talep söz konusu. Hatta bazı modellerde müşteriler sıra beklemek zorunda bile kalıyor. Sektör temsilcileri ise otomatik vitesli modellerdeki büyümenin önümüzdeki yıllarda da devam etmesini bekliyor.
AVRUPA’NIN GERİSİNDEYİZ
Otomatik vitesli otomobiller özellikle 2005 yılma kadar tüketicilerden çok fazla talep görmedi. Mevcut satışlar uzun yıllar yüzde 20 seviyesindeydi ve Avrupa ortalamasının oldukça gerisindeydi.
Bu ilgisizliğin altında birkaç önemli neden vardı. Birincisi, otomatik vitesli otomobiller düz vitesli muadillerine göre 3-4 bin lira pahalıydı. İkincisi, otomatik vitesli otomobiller yakıt tüketiminde düz vites otomobillere kıyasla daha dezavantajlıydı. Tüm bunlara ek olarak pazarda yer etmiş olumsuz algılar da vardı. Örneğin otomatik vitesli otomobillerin fazla masraf çıkardığı görüşü, hemen herkesin kafasında yer etmişti. Yine bunun gibi ‘otomatik vites bayan işi’ algısı da özellikle erkek müşterileri otomatik vitesli otomobillerden uzak tutmuştu.
Rakamlardan da görebileceğiniz gibi, bugün ise bambaşka bir tablo ile karşı karşıyayız. 2005 yılında toplam satışlarda otomatik vitesli otomobillerin payı yüzde 20 iken, daha sonra hızlı bir büyüme sürecine girildi. 2006’da bu oran yüzde 22’ye çıkarken, 2008’de yüzde 29’a kadar yükseldi. Ardından gelen yılllarda da büyüme hiç hız kesmedi ve bu yılın ilk sekiz ayında yüzde 38’e kadar çıktı.
SATIŞLAR NİÇİN ARTTI?
Peki ne oldu da otomatik vitesli otomobillere ilgi böylesine arttı? Aslında bu sorunun da tek bir cevabı yok. Öncelikle her şeyden önce tüketiciler otomatik şanzımanın rahatlığını keşfetti. Özellikle İstanbul başta olmak üzere her geçen gün artan trafik çilesi, tüketicilerin alışkanlıklannı da değiştirdi.
En az rahaüık kadar önemli bir başka neden de gelişen teknoloji oldu. Yeni model otomatik şanzımanlı araçlar, performans kaybı olmadan en az düz vites araçlar kadar seri bir sürüş keyfi sunmaya başladı. Yine teknolojinin gelişmesine paralel olarak, yakıt tüketimi de neredeyse düz vites otomobillerin tüketimine yakın hale geldi. Şirketlerin peş peşe piyasaya çıkardığı hem dizel hem de otomatik modeller de büyümenin önemli bir gücü oldu. Hatta birçok marka dizel-otomatik modellerinde talebi bile kar-şılayamadı.
BÜYÜME SÜRECEK
Renault Mais Genel Müdürü İbrahim Aybar, otomatik vitese olan talebin önümüzdeki yıllarda da artacağını düşünüyor. “Geçtiğimiz yıllarda otomatik vitesli araçların yakıt tüketimlerinin düz vitesli araçlara göre çok fazla olması müşterilerin tereddütte kalmasına sebep oluyordu” diyen Aybar, yeni teknolojiler sayesinde otomatik vitesli araçlarda düz vitesli araçlara çok yakın yakıt tüketimi oranlarına ulaşıldığını dile getiriyor. Hatta ilk satın almada da otomatik vites fiyat farkının çok aza düştüğünü dile getiriyor. Aybar, model bazında bakıldığında Megane ve Scenic’de yüzde 53, Fluence’da yüzde 42, Captur’da ise yüzde 36 oranında otomatik vites satışı bulunduğunu söylüyor.
Gelişen yeni nesil otomatik viteslerin sağlamlıkları ve sürüş keyfi ile dikkat çektiğini söyleyen Peugeot Genel Müdürü Marc Bergeretti ise “Türkiye’de satışların büyük çoğunluğu büyük şehirlerde gerçekleşiyor. Zaten hepimizin yaşadığı trafik yoğunluğu satışların artmasında da en önemli etken” yorumunda bulunuyor.
Bergeretti, Peugeot’un otomatik vites satışlarının pazar koşullarıyla dengeli gittiğini söyleyerek, şu an satışlarının yüzde 32,5’nin otomatik vitesli olduğunu ifade ediyor. Fakat bu yılın sonunda pazara sunulacak olan 208 1,2 Vti otomatik vites seçeneği ile bu oranın artması bekleniyor.
KONFOR ÖN PLANA ÇIKIYOR
Hyundai Genel Müdürü Ümit Karaarslan, 1,6 litrelik motorlarda da benzinli ve dizel seçeneklerin otomatik vitesle sunulmasının pazarı büyüttüğünü söylüyor. “Kadın sürücülerle beraber genç ve orta yaş grubu erkeklerde de otomatik vites talebi her geçen gün artış gösteriyor. Bu oran her yıl satışlara paralel olarak artacaktır” diyen Karaarslan, “Özellikle İstanbul gibi kalabalık şehirlerde otomatik vitesli otomobillerin tercih edilmesi ve bu oranın her yıl gözle görülür şekilde artması tesadüf değil. Daha fazla rahatlık, daha çok konfor ve pratik kullanımla birlikte yeni nesil araçların manuel vitesli otomobillere göre daha seri ve daha verimli olması tüketicilerin dikkatini çekiyor” yorumunda bulunuyor.
Chevrolet Genel Müdürü Tolga Atmaca’nın verdiği bilgiye göre, araç yoğunluğuna bağlı olarak otomatik vites tercihinin kentlere göre dağılımında yüzde 55 ile İstanbul ilk sırada yer alırken, İstanbul’u yüzde 48 ile Ankara ve yüzde 40 ile İzmir takip ediyor.
Kendi satışlarında otomatik vites oranının pazar ortalamasının üzerinde olduğunu söyleyen Atmaca “Satış-lanmızın yüzde 46’sını otomatik vitesliler oluşturuyor. En yüksek adetleri ise Cruze modelimizde yakalıyoruz. Kasım ayında devreye alacağımız Trax otomatik ile otomatik alternatiflerimiz daha zenginleşmiş ve buna bağlı olarak satış adetlerimiz de artmış olacak” diyor.
Emrah Gürkan