İş Fikirleri ve İş Kurmak

Sami Alan, Türkiye’de olmayan ‘niş’ alanlara yatırım yapmayı seviyor

Havacılık profesyonelinin ‘niş’ yatırım tutkusu

sami alanTHY’nin Anadolujet projesinin yaratıcısı Sami Alan’ın Atlasjet’in icra kurulu başkanı olarak havacılık sektöründeki profesyonel kariyeri, giydiği şapkalardan biri. Profesyonel okçu olan Alan, Ankara’da açtığı ok meydanı yatırımlarını İstanbul’da beş yeni semtte genişletecek. Alan’nı ayrıca Düzce’de süs bitkisi, Mersin’de de süs balıkçılığı konusunda yatırımları var. Alan, bu kişisel yatırımlarına ilişkin, “Türkiye’de olmayan ‘niş’ alanlara yatırım yapmayı seviyorum” diyor.

THY için Anadolujet markasını yaratan isim olan Sami Alan, bu projesiyle sivil havacılığa önemli bir katkıda bolundu. Bu başarı O’na Atlasjet’in icra kurulu başkanlığı görevinin kapılarını açtı.

Ankara Fen Lisesi’nin Ardından Boğaziçi Üniversitesi’nde Endüstri Mühendisliği ve Psikoloji bölümlerini bitiren Alan, 2000-2004 yılları arasında American West Airlines’te çalıştı. PPI (Hususi Pilot Lisansı), profesyonel okçuluk gibi hobileri ile kendini geliştiren Alan’m tek şapkası Atlasjet CEO’lu-ğu değil. Daha 38 yaşında olmasına karşın yaratıcı projelerle adından söz ettiren Alan, profesyonel yöneticiliğin yanı sıra ‘niş’ alanlara yaptığı kişisel yatırımlarıyla da dikkat çekiyor.

Okçuluk Federasyonu üyesi olan Alan, iki yıl önce üç ortağı ile Ankara Kentpark’ta 500 bin TL’lik yatınmia ok meydanı kurdu. Bu yatırımını İstanbul’da Ataşehir, Bayrampaşa, Beylik-düzü, Zekeriyaköy ve Kemer Country gibi semtlerde sürdürecek olan Alan, her birine 350 bin TL’den toplam 1 milyon 750 bin TL’lik yatırım yapacak.

Alan, Türkiye’nin en büyük akvaryum balığı (süs balıkçılığı) çiftliğini 2 milyon TL’lik bir yatırımla 1,5 yıl önce Mersin Silifke’de kurdu. Dış mekan süs bitkiciliği konusunda da Düzce’de Düzce Botanik’i kurarak dört ortağıyla 10 milyon TL’lik yatırım yapan Alan, bu yatırımlannın 30 milyon TL’ye ulaşacağını söylüyor.

Şimdiye kadar 12 milyon 500 bin TL’lik kişisel yatırım yapan Alan ile At-lasjet’teki mesaisini ve kişisel yatırımlarım konuştuk. Alan, sorularımıza şu yanıtlan verdi:

Atlasjet’te hedefiniz nedir? Şirketi ne kadar sürede hangi noktaya getirmeyi planlıyorsunuz?

Yatay büyüme yani destinasyon sayımızı artırarak büyürce stratejimiz doğnıltusunda, bu yılın ocak ayından beri altı ay içinde toplam dokuz yeni hat açtık. Ancak bizim asıl büyüme stratejimiz diğer özel havayolu şirketlerinden biraz farklı. Onlar biraz daha Türkiye’yi baz alan bir büyüme içindeler. Türkiye’de birikmiş bir havayolu işletmeciliği knowhow’ı var. Biz bu potansiyeli yurtdışında kullanmak istiyoruz. Bu yıl Kırgızistan’da Kırgız Airlines, Kuzey Irak’ta Zagrosjet ve Kazakistan’da Jet One olarak üç yeni havayolu kurduk. Önümüzdeki yıl eklemeler yaparak büyümeye devam edeceğiz; Suudi Arabistan, Rusya, Güney Sudan, Afrika’da da havayolu şirketi kurmayı planlıyoruz. Dört yıl sonra şirketimizin büyüklüğünün bugünkünün 2 katına ulaşacağını düşünüyoruz.

Atlasjet’ten ayrı olarak, ok meydanları, süs bitkisi ve süs balığı yetiştiriciliği gibi özel işleriniz var. Bu işlerinize nasıl vakit ayırıyorsunuz?

Ben Atlasjet’in icra kurulu başkanıyım, genel müdür değilim yani operasyonlarda yokum. Şirketin geleceğini, stratejilerini belirliyorum. Yeni havayolu şirketlerinin oluşumu, onlarla ilgili görüşmeler gibi işleri yürüttüğüm için yoğun bir operasyon görevim yok.

İştirak şirketlerimi Murat Bey yani patronum biliyordu. Hatta bir ara süs bitkisinde ortak olmayı bile konuştuk. Aslında benim yatırım yaptığım alanlara ilgisi var.

Özel işlerinizle sizin adınıza ilgilenen biri var mı?

Bütün işlerimde mutlaka işi bilen bir ortağım oluyor. Sermaye koymasa bile işin başında olan kişi ortağım oluyor ve gündelik işleri o yürütüyor.

Süs bitkisi işinde Selim Şirin adlı bir ortağım var. Bu işlerin duayeni. 10-12 yıl boyunca bu konudaki en büyük şirketin genel müdürlüğünü yürütmüş.

Su ürünleri, akvaryum balıklarında ortağım Hakan Galip Doğrulay. Kendisi endüstriyel balıkçılık konusuna 17 yılını vermiş bir duayen. Zaten ben “yoldan önce yoldaş” diyorum, önce yoldaşımı buluyorum. Show Business tarafında üç önemli ortağım var; Mehmet Akalın, Hülya Aydın ve Halis Altay.

Peki süs bitkiciliği, balık üreticiliği işleri nasıl doğdu?

Türkiye bu iki alanda ithalata bağımlı bir yapıda. Bunu görüp bu iki alana yatırım yapma kararı aldım. Akvaryum balıkçılığında Bioakva şirketimiz ile Türkiye’de tüm akvaryumlara balığı biz sağlıyo-f-H ruz. 200’e yakın balık çeşidinden 4 milyon balık üretimi yapıyoruz. Türkiye’nin talebini karşılayıp bunun üzerinde üretim yapmaya başlayınca Hollanda ve Rusya’ya ihracat planlıyoruz. 5 bin m2 kapalı alanda yıllık 10 milyon adet fındık boy üretim kapasitemiz var ama yüzde 40’ını kullanıyoruz. Dış mekan süs bitkiciliği üretimine de 2012 yılında başladık. Türkiye’nin dördüncü büyük üreticisi olacağız. Düzce Botanik’te, Düzce TSO Başkanı Coşkun Kılıç, Nusret Özsoy, Fatih Kamberoğlu ortağım.

Bu, evladiyelik bir iş. Erguvan, Mavi ladin, Atlas sedir gibi Türkiye’de üretilmeyen 380 tür bitkiyi üretmeye başladık. Özel sektöre ve İstanbul Büyük-şehir Belediyesi’ne satış yapacağız. Tabii iki yıl sonra bitkiler büyüdüğünde… Düzce’de köylülerden arazileri kiralayarak bitki yetiştiriyoruz.

Bu yatırımların hepsi knowhow. Türkiye’de yapılmayanı yapmak istiyorum.

Okçuluk alanında da yatırımınız var. Neden okçuluk?

Ankara’daki yatırımımız 500 bin TL. Normalde 350 bin TL de yeterli oluyor, İstanbul’daki ok meydanı için bu rakam geçerli. İstanbul’daki ok meydanına 250-300 kişi, Ankara’daki-ne 400-450 kişi gelebilir.

Bu işten dört kalemde gelir bekliyoruz. Eğitim ücretinden, eğitim aldıktan sona gelmek isteyenlerin aidat ödemesinden, malzeme kiralamasından ve malzeme satışından.

Malzemeler yurtdışından ithal geliyor, o yüzden satın almak birçok kişiye pahalı gelebilir. Ama kiralama seçeneği de var, kiralayarak bu işe başlayıp daha sonra satın alabilir.

Okçuluk bu alana yatırım yapacak kadar talep görüyor mu?

Okçuluk özellikle belden aşağısı tutmayan gençlerin severek yaptığı bir spor. Onlann yapabildiği spor seçeneği pek fazla değil. Vücudun üst kısmı kullanıldığı için onlann keyifle yapabileceği bir spor.

Spor dallarında başarı büyük oranda mecralarla ilgili. Aynı şey okçuluk için de geçerli. Biz ne kadar fazla ok meydanı açarsak okçuluk sporu da o kadar gelişir ve tabana yayılır. Yetenekler mecra buldukları için ortaya çıkar. Ülke olarak da sportif başanya imza atmış oluruz. Federasyonun da buna desteği tam. Zaten ben de federasyon üyesiyim.

BAŞARISININ SIRRI REKABETTE

Sami Alan, kariyerindeki başarısı hakkında şunları söylüyor:

“Ankara Fen Lisesi mezunuyum. Bizim sınıfta üniversite sınavında ilk 100’e giremeyen sadece üç kişi vardı. Biz birbirimizle yarışmaktan, birbirimize bakarak çalışmaktan fark etmeden çok ileriye gitmişiz. Hepimiz çok iyi yerlere geldik. Çünkü rekabetin öğreticiliği vardır. Hayat felsefemin temeli şudur; herkesten öğrenebileceğin bir şey vardır, bu yüzden kimseyi yargılama, olduğu gibi kabul et, yaptığı güzel işleri onayla ve insanlara değer ver. insanlara değer verdiğini hissettirmek fark yaratır. Kimse kimseyi övmüyor. Oysa övmek insanları motive eden müthiş bir güçtür.”

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu