SMS ile bereket MMS ile hasat
Tarım sektöründe 2.9 milyon çiftçi cep telefonu kullanıyor. GSM operatörleri, indirimli tarifeden tarımsal eğitime, hava durumu ve hastalık uyarısından tarımsal ürünlerin satışına çiftçinin bir dizi ihtiyacına destek veriyor…
TÜRKİYE’DE yaklaşık 3.5 milyon çiftçi olduğu tahmin ediliyor. Bankalar son yıllarda bu kesim için çok özel projeler üretiyor. Bankaların en gözde projelerinden biri de cep telefonu operatörleri ile ortak çalışmaları. Sayıları 2.9 milyona ulaşan çiftçi abonelerine yönelik olarak Turkcell ve Vodafone bankalarla işbirliği içinde ürünler çıkarıyor. Diğer cep telefonu operatörü Avea’nın çiftçilere yönelik özel bir hizmeti henüz bulunmuyor.
Tarım ve hayvancılıkla uğraşan çiftçilerin hangi bölgede ne ürün ektiği, hangi hayvanı yetiştirdiğini sistemine kaydeden operatörler, bu bölge ve ürüne özel uyarı ve bilgileri SMS aracılığıyla düzenli olarak abonelerine gönderiyor. İki cep telefonu operatörü bugün Türkiye’nin her yerindeki tarım ve hayvancılıkla uğraşan çiftçilere özel destekler sunuyor. işte operatörlerin çiftçi paketleri ve sundukları hizmetler…
URUNU CEPTEN SATMA FIRSATI
Vodafone 2009 yılından bu yana Çiftçi Kulübü kanalı üzerinden tarım sektörüne destek veriyor. Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı himayesinde faaliyetlerini sürdüren Çiftçi Kulubii’ne halen 750 bini aşkın çiftçi üye. Sunulan hizmetler sayesinde çiftçilerin işletme verimliliklerini yüzde 12 oranında artırıp, yılda 100 milyon euro’u aşkın ilave gelir sağladığını söyleyen Vodafone Türkiye Pazarlama Direktörü Lütfullah Kitapçı, bu kapsamda sunulan hizmetleri ise şöyle sıralıyor:
“Çiftçilerimiz bulundukları bölgeye ve ürettikleri ürünlere özel tüm bilgileri Çiftçi Haber paketi ile SMS yoluyla ücretsiz olarak cep telefonlarına alıyorlar. Bu servis sayesinde çiftçilerimiz bulundukları ilçeye özel hava durumu, ürüne özel hastalık ve zararlı uyarıları, tarımsal destekler, hibe ve yatırım destekleri hakkında son gelişmeler, bir ürünün hal ve piyasa fiyatları, tarım sektöründeki son gelişmeler ve fuarlar hakkında detaylı bilgi sahibi oluyor. Haber servisimiz ile ürününün fiyatını öğrenen çiftçilerimiz, İlan Servisimiz sayesinde ürününü aracısız satabiliyor. Ürünlerinin ilanını tek bir SMS ile ücretsiz olarak Vodafone’a ileten çiftçimiz, Tarimsalpazar-lama.com sitesi ve dergi ilanları üzerinden alıcısı ile buluşuyor. Ürününü cepten Türkiye’nin 81 iline satabiliyor.”
Cep Çiftçi tarifesini kullananlar, Vodafone tarafından hiçbir ücret ödemeden 10 bin TL teminatla sigortalanıyor. Çiftçiler Cep Çiftçi hatlarına her 10 TL yüklediklerinde veya fatura ödemelerinde son model Case IH marka traktör çekilişine katılma şansı da yakalıyorlar.
Vodafone ayrıca birebir ziyaretler de gerçekleştiriyor. Çiftçi Kulübü üyelerini bizzat köylerinde ziyaret edip eğitim programları düzenlediklerini söyleyen Kitapçı, “Bu hizmetleri Vodafone Çiftçi Kulübü Tın aracılığıyla ulaştırıyoruz. 40 kişinin eğitimini aynı anda yapabildiğimiz tırımız sayesinde çiftçimiz kırsal alanda su bilinci, kârlı hayvancılığın ve meyveciliğin püf noktaları, tarımsal ürün pazarlama, Tarım Bakanlığı desteklerinden yararlanma şartları gibi konularda eğitimler alıyor” diyor.
Çiftçi Kulübü çatısı altında Süt Kayıt Sistemi’ni de hayata geçiren Vodafone bu sayede süt üreticisi çiftçiler, süt birlikleri ve süt firmalarının iş süreçlerini kolaylaştırmayı hedefliyor.
ÇİFTÇİYE “TARIM DOKTORU”
Turkcell üç yıl önce başlattığı Turkcell Çiftçi Paketi çerçevesinde yürüttüğü faaliyetlerle 1 milyon çiftçiye ulaştı. Türkiye’de halen 3.4 milyon çiftçi bulunduğunu ve bunların yaklaşık 2.9 milyonunun cep telefonu kullandığını söyleyen Turkcell Bireysel Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Burak Sevilengül, “Çiftçi Paketimiz ile Tarımsal Bilgi Paketi, Mobil Eğitimler, Tasarruf Ettiren Kampanyalar, Avantajlı Mobil Teklifler, Turkcell Tarım Doktoru başlıkları altında servisler sağlıyoruz” diyor.
Burak Sevilengül bu paketlerle sağlanan hizmetleri ise şöyle özetledi: “Tarımsal Bilgi Paketimiz sayesinde Turkcell’li çiftçiler, cep telefonlarından bulundukları konuma özel bilgilendirme hizmeti alabiliyor. Örneğin il ve ilçe bazında çiftçilere üç günlük hava durumu (sıcaklık, nem, rüzgâr, don ve yağış bilgisi) iletiliyor. Ayrıca Tarla Bitkileri, Meyvecilik, Sebzecilik, Hayvancılık ve Organik Tarım başlıkları altında çiftçinin ilgili olduğu konu başlığında bilgi ve haberler günlük SMS ile iletiliyor. Bu beş başlığı 50 alt kategoriye ayırdık. Mesela “meyvecilik” başlığı altındaki “elma” detayına inilebiliyor. Bu şekilde ürün bazında özelleştirilmiş mesajlar alınıyor.” Turkcell “Mobil Eğitimler” başlığı altında, üyelerine mobil tarım dershanesi gibi özel bir hizmet de sunuyor. Çiftçi Paketi üyelerine her ay çekilişle bir adet New Holland traktör hediye ediyor.
“Tarım Doktoru” servisi ile tarlasını ve yetiştirdiği ürünü kaydettiren tüm Turkcell’li çiftçilere özel, ürün takip sistemi geliştirdiklerini söyleyen Burak Sevilengül bu konuda da şunları söylüyor:
“Turkcell’li çiftçiler; ürüne ve tarlaya özel teknik yetiştiricilik ve gübreleme programı, ilçe bazlı beş günlük meteoroloji hava tahminleri, bölgesel bazda hastalık ve zararlılara karşı erken uyanlar, 8099 Tarımsal Destek Hattı, tarımsal ürünler hakkında pazar bilgileri, hal fiyatları, PTT şubeleri aracılığıyla indirimli toprak ve ürün analizleri, anlaşmalı Shell bayilerinde tüm sene geçerli yüzde 5 akaryakıt indirimi ve Tarım Bakanlığı’ndan bölgeye ve ürüne özel teşvik ve destek bilgileri gibi konularda Turkcell Tarım Dokto-ru’nun olanaklarından faydalanabiliyor. Bunun için Turkcell’li çiftçilerin TARIM yazıp 7777’ye göndermeleri yeterli oluyor. Bu servisin haftalık abonelik ücreti, 1 TL.” Turkcell’in Çiftçi Paketi’nin yanı sıra, tarım ve hayvancılıkla geçinenler için Akıllı Tarım uygulaması da var. Bu hizmet ile bitkisel ve hayvansal ürünlerin üretilmesi, kalite ve verimliliklerinin yükseltilmesi, uygun koşullarda korunması, işlenip değerlendirilmesi ve pazarlaması süreçlerinde yeni teknolojilerin kullanımının artırılması hedefleniyor.
Çiftçiye özel tarife ve suya dayanıklı telefon
Turkcell ve Vodafone çiftçilere özel avantajlı fiyat ve ödeme şartları sunan kampanyalarıyla dikkat çekiyor. Faturalı hat kullanan çiftçilere KDV ve ÖİV dahil aylık 35 TL ödeyerek her yöne 500 dakika konuşma imkanı sağlayan Turkcell, 12 ay kontratla faturalı çiftçi tarifesinden yararlanmak isteyenlere ise aynı fırsatı ayda 29 TL’ye sunuyor.
Faturasız hat kullanan çiftçiler ise 20 TL ve üzeri yükleme yaptıkları takdirde her yöne 5 dakikası 65 kuruşa konuşabiliyorlar. Turkcell yakın zamanda DenizBank ile bir işbirliğine de gitti. Bu işbirliği sayesinde Turkcell’li tarımsal üreticiler, DenizBank Üretici Kart ile yıllık 600 TL’ye kadar olan cep telefonu faturalarını hasada kadar faizsiz erteleme imkânına kavuştu.
Gerçekleştirilen bu iş birliği özellikle yılda tek bir defa hasat zamanı gelir elde eden üreticiler düşünülerek gerçekleştirildi. Vodafone’un sunduğu avantajlar arasında, çiftçi müşterilerine ekonomik ve suya dayanıklı cep telefonuna sahip olma imkanı özellikle dikkat çekiyor. Banka ayrıca Şekerbank’la ortaklaşa “Tüm Yıl Konuş Hasat Zamanı Öde” kampanyası düzenledi. Bu kampanya kapsamında Şekerbank Hasat Kart sahibi çiftçiler yılda bir kez hasat zamanlarında cep telefonu faturalarını faizsiz ödeme imkanına kavuşuyor. Bunun içinse Vodafone faturalı hat sahibi olmak ve minimum bir yıl için Şekerbank’a otomatik ödeme talimatı vermek yeterli.
Esin Çetinel