Büyük Beden Deri Kıyafetler Tasarlayarak 40 Milyon TL Ciroya Ulaştı
Büyük bedenden 40 milyon TL çıkardı
Tuğba Berin, deri sektöründeki açığı görerek yarattığı büyük beden deri markası Berinza ile bir yılda 20 milyon dolar (yaklaşık 40 milyon lira) ciroya ulaştı. Üretiminin yüzde 80’ini ihraç ettiklerini belirten Berin, “En büyük pazarımız Rusya. Cirosal olarak bu yıl yüzde 40’lık büyüme planlıyoruz. İç pazarda ise Nişantaşı ya da Kanyon’da lüks bir butik açmayı hedefliyorum” diyor.
Türkiye’de de diğer dünya ülkelerinde olduğu gibi obezite görülme sıklığı gün geçtikçe artıyor. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2012 yılında yaptığı ‘Türkiye Sağlık Araştırması’, 15 ve yukarı yaştaki nüfusun yüzde 17.2’sinin obez olduğunu ortaya koyuyor. Cinsiyet ayrımına bakıldığında ise erkeklerin yüzde 13-7’sinin obez olmasına karşın kadınlarda bu oranın yüzde 20.9’a çıktığı görülüyor.
Araştırma ayrıca, kadınların yüzde 30.4’üniin de fazla kilolu olduğunu gösteriyor. Uzmanlar, son 10 yılda Türk kadınının obezite sıklığında da yüzde 5.1 artış gözlendiğini belirtiyor. Bu tablo, son yıllarda tekstil markalarını da etkilemiş durumda. Öyle ki artık sadece büyük beden üreten firmalar kadar koleksiyonlarında büyük bedene yer verenler de oldukça fazla. 2000Tİ yılların başlarında bedenine göre kıyafet bulmakta zorlanan büyük beden Türk kadınları günümüzde, bu alanda faaliyet gösteren pek çok marka arasından seçim yapabiliyor. Berinza da bu markalardan biri.
ÖNCE TASARIM OFİSİ KURDU
Genç tasarımcı Tuğba Berin’in sektördeki açığı fark ederek yarattığı marka, büyük beden kadınlara özel deri kıyafetler sunuyor. 1979 doğumlu Tuğba Berin’in Berinza’yı kurma öyküsüne gelince.. .Doktor bir anne-babanın çocuğu olan Tuğba Berin, 1998 yılında Beykent Üniversitesi Tekstil Tasanın Bölümü’nü kazanmış. Severek girdiği bu bölümden 2001 yılında ikincilikle mezun olmuş.
O dönem Harmanlı Deri isimli şirket, üniversiteyi başarıyla bitiren ilk üçle görüşme talebinde bulunmuş. Dereceye giren Tuğba Berin de bu şirketle görüşmüş ve işe kabul edilmiş. 2002 yılında tasarımcı asistanı olarak Harmanlı Deri’de çalışmaya başlamış. Küçük yaşlardan beri deri ve kürke ilgisi olduğunu belirten Berin, aldığı iş teklifiyle birlikte de sektöre giriş yaptığını söylüyor ve öyküsüne şöyle devam ediyor:
“İki yıl kadar bu şirkette çalıştım. Sonra başka büyük deri firmalarının da bünyesinde tasarımcı olarak görev yaptım. 2006 yılında ise Zeytin-burnu’nda kendi tasarım ofisimi kurdum. Deri imalatı yapan birçok firmaya sadece büyük beden deri koleksiyonları hazırladım. myfikirler.com Kendim de büyük beden olduğum ve o yıllarda deri sektöründe ‘büyük beden’ kavramı olmadığı için bu alana yöneldim. 2009 yılına kadar kendi ofisimde büyük beden koleksiyonlar hazırladım. Büyük beden yapan tek deri tasanmcısı olarak anılıyordum. 10 firma ile çalışıyordum ve sezonda 300 -400 parça model satıyordum. Çalışmadığım derici kalmayınca da işin imalat ayağına girmeye karar verdim.”
HEDEF 100 MİLYON DOLAR
Tasarım ofisinin yanı sıra 2009 yılında bir atölye de tutan Berin, dizayn ettiği 30 – 40 parçalık büyük beden deri koleksiyonunu üretmiş. 2010 yılına gelindiğinde ise koleksiyondaki parçalar 60’a çıkmış. Sonrasında ise 100 parçalık özel bir koleksiyonla İstanbul Fashion Week’te boy göstermiş Berinza. Bunun ardından da kendi deyimiyle işleri ‘patlama’ yapmış Berin’in. Özellikle Rusya’dan yoğun şekilde büyük beden ürün talebi almış. Böylece 2011 yılında Rusya’ya ihracata başlamış. Rusya’ya ilk yıl 2 bin deri ceket satışı gerçekleştirdiğini, sonrasında ise bu rakamın sezonda 2 bin cekete çıktığını belirten Berin, şunları anlatıyor:
“Bu yılki hedefimiz ise 9 bin deri ceket ihraç etmek. Yakında Rusya’da bir ortaklığımız da olacak. Ağırlıklı pazarımız Rusya ama onun dışında Ukrayna, Romanya, Bulgaristan, Litvanya, Azerbaycan, Kırgızistan ve Kazakistan gibi ülkelere de ihracatımız var. Satışlarımızın yüzde 80’i yurt dışına. Geçen yıl iç pazar toplam satışımız 20 milyon dolardı. 2013’te ise 30 milyon dolarlık bir büyüklüğe doğru ilerliyoruz. 10 yıl içinde bu rakamı 100 milyon dolara çıkaracağız. Şu anda üç atölyemiz var ve 60’a yakın kişi çalışıyor bizim için.”
RUSYA’DA ZİNCİR OLACAK
Tuğba Berin için soğuk hava şartlan nedeniyle deri ve kürkün en çok satın alındığı ülke olan Rusya her zaman öncelikli pazar. Hatta ilerleyen yıllarda Rusya’da zincir olmak istiyor. Öte yandan markanın iç pazardaki konumlanmasına ilişkin de hedefleri olduğunu belirten Berin, şunları ekliyor: “Yurtdışında özellikle Moskova’da bir mağaza açma planım var. Ayrıca 1.5 milyar insanın yaşadığı ve lükse merakı artan Çin pazarı da hedef pazarımız. Gelecek yıl Pekin Fua-rı’na katılıp oraya da girmeyi amaçlıyorum. îç pazarda ise lüksü kaldırabilecek lokasyonlar olarak gördüğüm Nişantaşı ya da Kanyon’da bir mağaza açacağım.”
ZAYIF GÖSTEREN TASARIMLAR
Tuğba Berin, Berinza için yılda dört koleksiyon tasarlıyor. Bünyesinde kendisi dışında biri Rus olmak üzere üç tasarımcı daha var. Yakında Rusya’nın çok ünlü bir tasanmcısıyla da anlaşacaklarını ifade eden Berin, farklı zevklere hitap eden koleksiyonlar hazırlamak için farklı tasarımcılarla çalışmayı doğru bulduğunu söylüyor.
Berinza koleksiyonlarının, zayıf birinin giyebileceği trendy tasarımları büyük bedenlerin de giyebilmesi için özel tekniklerle hazırlandığına dikkat çeken Berin şunları söylüyor:
“Cebinde parası olan kilolu kadınlar, güzel giyinmek, güzel görünmek istiyor. Bunun için de ince beden bir kadına göre çok daha fazla para harcıyor. Çok şaşırtıcı ama güzellikleriyle ünlü Rus kadınları 30 yaşından sonra büyük beden oluyor. Öyle ki Rusya’nın yüzde 50’ye yakını büyük beden. Büyük beden olmalarına rağmen güzel görünmek öncelikleri. Rusya’da fiyatlarımız bin ile 100 bin dolar arasında değişiyor ve yoğun ilgi görüyor. Türkiye’de ise bin ile 50 bin TL arasında değişen fiyatlarda deri ve kürk giysiler sunuyoruz.”
ÖZLEM BAY YILMAZ / Ekonomist