Yatırımcı ve Ortak Arayan Mobilya Projeleri
İstenildiğinde genç odasına dönüşen bebek ünitesi, klimalı mobilya, bitki boyalarıyla renklendirilmiş çevre dostu mobilya, seramikle kaplanmış dış mekan mobilyası, yenilikçi mobilya üretim yazılımı… İşte yatırımcı ve ortak arayan orijinal mobilya projeleri…
11 Mayıs 2013’te Mersin’de düzenlenen “Mobilya Ar-Ge Proje Pazarı” etkinliğinde orijinal, patentli, ticarileşme şansı yüksek projeler sergilendi. Rekor başvurunun olduğu Mobilya Ar-Ge Proje Pazan’na tam 233 proje başvurdu. Bu başvurular akademisyen, öğrenci, girişimci ve sanayici olmak üzere dört ayn kategoride değerlendirildi. Bu kategorilerde birincilik ödüllerini kazanan proje sahipleri şu şekilde sıralanıyor: Akademisyen kategorisinde “Çevreyle uyumlu doğal renklendiıici ve koruyucu ağaç üst yüzey işlem boyalarının geliştirilmesi”projesiyle Muğla Sıtkı Koçman Üııiversitesi’nden Prof. Dr. Osman Göktaş, öğrenci kategorisinde İstanbul Üniversitesi’nden Oktay Göniiltaş “Düşük formaldehit emisyonuna sahip, çevre dostu mobilyaların geliştirilmesi”projesiyle, sanayici kategorisinde Emrah Akbaş “UV kürlenmeli yüksek katilı spreylenebilir boya ve vernik sistemlerinin geliştirilmesi” projesiyle, girişimci kategorisinde ise Gülsüm Çiğdem Çavdaroğlu “Etkileşimli mobilya sunum sistemi”projesiyle birinci oldular.
Mobilya Ar-Ge Proje Pazan Akdeniz Ağaç Mamulleri ve Orman Ürünleri Ihracatçılan Birliği (AKİB) koordinatörlüğünde, İstanbul ihracatçı Birlikleri (İ1B), Ege ihracatçı Birlikleri (EİB), Orta Anadolu İhracatçı Birlikleri (OAİB), İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçı Birliği (IKMİB), İstanbul Demir ve Dcmirdışı Metaller Ihracatçılan Birliği (İDDMİB) işbirliğiyle gerçekleştirildi. Mobilya Ar-Ge Proje Pazarı’nda sergilenen projeleri mercek altına aldık. İşte yatırımcı arayan prototipi hazır, patentli projeler…
Modüler kitaplık
Ayşe Ören özgün bir tasarımla, yenilik içeren modüler bir kitaplık geliştirmiş. Bu kitaplığın üretimi ve kurulumu çok kolay. Dışarıdan bakıldığında hiç bir detay göstermeden tüm detay orta kısımda ahşabın içinde çözülmüş. Söz konusu kitaplık yeni materyaller kullanılarak üretilmiş. Tasarım, kolan kiriş mantığı kullanılarak çözülmüş. Raflara fonksiyon yüklenmiş ve her biri ötekinin taşıyıcısı durumuna getirilmiş böylece taşıma potansiyeli artırılmış. Azaltılmış parça birimi ve geometrik tasarımı, seri üretimi kolaylaştıracak türden.
E-posta: info@ayseoren.com
Kucaklayan koltuk
Emel Başarık Aytekin, özellikle çocukları düşünerek yenilikçi bir koltuk tasarlamış. Kucak adını verdikleri bu koltuğa oturduğunuzda güven ve huzur hissi verdiğini belirterek, “Kucak, son derece rahat bir koltuk. Koltuğa farklı pozisyonlarda istediğiniz şekilde oturabiliyorsunuz. Koltuk tıpkı anne kucağı gibi psikolojik olarak daha iyi hissetmenizi sağlıyor” diyor.
E-posta: emelbasarik@gmail.com
Kendini ayarlayabilen yaylı mobilya ayağı
Cem Yazlak kanepe, koltuk ve bazalarda kullanılmak üzere zemin ayarını kendisi yapan yaylı mobilya ayağı geliştirmiş. Bu ayaklar aynı zamanda banyo, mutfak dolapları ve normal oda dolaplarında da kullanılabiliyor.
E-posta: yencili41@hotmail.com
Klimalı kent mobilyası
Cengiz Ultav ve ortaklan, ihracat şansı çok yüksek olan klimalı kent mobilyaları geliştirmişler. Soğutma sistemi güneş enerjisini elektrik enerjisine dönüştürülerek soğutma sistemi için kullanıyor. Ultav, özellikle Körfez ülkelerinden ihracat talebi olacağı konusunda çok umutlu.
E-posta: cengiz.ultav@atolyect.com
Cam üstüne ipek kumaşla desen
ithal ürünlerin yerini alabilecek nitelikteki bu proje Aynur Özkaya tarafından geliştirilmiş ve patenti alınmış.
Bu yöntem ile alüminyum kasalı kapı, paravan ya da çeşitli mobilyalar yapılıyor.
Özkaya, “iki cam arasına özel baskılı kumaş yerleştiriyoruz. Birinci canım dört kenarına çift taraflı bant yapıştırılıyor. Cam üzerine kumaş düzgün bir şekilde geriliyor. Çift taraflı bandın üç kenarındaki folyo sökülerek ikinci cam ilkinin üstüne yapıştırılıyor. Açık olan kenardan iki camın arasına lamine sıvı dökülerek iki camın birbirine yapışması sağlanıyor” diyor.
E-posta: Aynur@mood.com.tr
Etkileşimli mobilya sunum sistemi
Mobilya firmalarının tüm ürünlerini showroom’larında sergileme şansları yok. Örneğin bir ürünün 10 farklı rengi olabilir. Çoğunlukla birine yer bulabilirsiniz. tşte bu gerçekten yola çıkan Gülsüm Çiğdem Çavdaroğlu, yenilikçi bir sunum sistemi geliştirmiş. Bu yeni yöntemde akıllı telefon ya da tablet bilgisayar gibi mobil cihazlar kullanılıyor.
Bu cihazlara firmanın ürünleri yükleniyor. Buradan seçeceğiniz ürünleri mekan içerisinde istediğiniz şekilde yerleştirebiliyorsunuz.
E-posta: cavdarkizi@gmail.com
İstediğiniz şekilde kurulabilen buzdolabı
Osman Urfalıoğlu, buzdolabını istediğiniz şekilde mutfağınıza uyarlamanızı sağlayan bir proje geliştirmiş. Urfalıoğlu, buzdolabını üç parçaya ayırarak istediğiniz şekilde yerleştirmenize olanak sağlıyor. Estetik ve ergonomik bir proje. Dolabınızı ister dik, ister yan istediğiniz şekilde konumlandırarak yer kazanabiliyorsunuz.
E-posta: ourfalioglu@igdas.com.tr
Yenilikçi mobilya aydınlatma sistemi
Ramazan Budaklar, çocuk odası üreten mobilyacılar için yenilikçi bir aydınlatma ve kontrol sistemi geliştirmiş. Söz konusu sistem mobilya üreticilerine zaman ve maliyet avantajı sağlıyor. Budaklar, “Araç görünümlü yataklarda kullanılan uzaktan kumandalı yeni bir elektronik sistem geliştirdik. Bu sistem sayesinde çeşitli araçların sesleri kullanılarak bir anlamda simülasyonunu yapıyoruz” diyor.
E-posta: info@rabar.com.tr
İnteraktif mobilya üretim yazılımı
Mehmet Tuğrul Tekin, mobilya üreticileri için üretim sürecini optimum kullanmaya olanak sağlayan bir yazılım geliştirmiş. Bu yazılımın benzerlerinden bir adım daha ileri giderek, mobilya sektörüne özel algoritma paketle ri içerdiğini belirten Tekin, “Buna ek olarak üretim planla mada planlamacı ile ‘diyalog kurarak’ interaktif planlama yapılmasına olanak sağlıyoruz” diyor. Bu doğrultuda planlamacı gerekli durumlarda dakikalar seviyesinde hızlı plan üretebiliyor ve planı parça parça oluşturabiliyor. Herhangi bir değişiklik durumunda planı geri alması veya yeniden uygulanabilir hale getirmesi de son derece kolay,
posta: info@novalab.com.tr
Genç odasına dönüşebilen bebek ünitesi
Hakan Gülbahçe tarafından geliştirilen söz konusu bebek ünitesi istenildiğinde genç odasına dönüştürülüyor. Ünite, genç odasına dönüştüğü zaman yalnızca baza ilavesi gerekiyor.
E-posta: bebego-mobilya@hotmail.com
Ersan Çıplak / Para