Cafe / Tatlı / Pastane Bayilikleri

Dilek Pastaneleri Bayiliği

Fatih’ten çıkan pastacı Los Angeles’e açılıyor

Kökleri 56 yıl önceye uzanan Dilek Pastaneleri yurt dışına açılmaya hazırlanıyor. İlk şubesini Kuzey Irak’ta açacak olan Dilek Pastanelerinin, ABD’nin Los Angeles şehrinde açacağı şubenin hazırlıkları da aynı hızda sürüyor. Turizm sektörüne de adım atmaya hazırlanan marka, Taksim’de 50 oda kapasiteli, sekiz katlı bir otel inşa edecek.

Pastane sektörü Türkiye’de hızla büyüyen bir sektör. Şu anda Türkiye’de pastacılık sektörünün Avaıpa’ya lider olabilecek düzeye geldiğine ve gelişmeye devam ettiğine tanık oluyoruz. Zira pastacılık gençler arasında adeta en popüler mesleklerden biri haline gelmiş bulunuyor. Bu ilgi, hem bu alana yönelik açılan kurs sayısını artırdı hem de pastane sektörünü geliştirdi.

Aslında bu ülke topraklarında bir zamanlar yaşamış olanlardan miras kalan pastacılık DNA’lan, birkaç kuşak sonra yeniden canlanmaya başladı dersek yanlış olmaz. Zira pastane sektörü, kökleri Osmanlı’ya kadar uzanan köklü bir sektör Türkiye’de.

Her ne kadar İnci Pastanesi’nin kapatılması İstanbul nezdinde bir hafızayı silme girişimi olarak hezeyan etse de Türkiye’de birçok tarihi pastanenin olduğunu söyleyebiliriz. Asırlık bu pastanelerin kimisi kendi lokasyonunda kalmayı, kimisi ise ‘zamana ayak uydurarak’ büyümeyi tercih ediyor.

dilek pasteneleri

KONSEPT DEĞİŞİNCE…

Dilek Pastaneleri de kökleri Fatih’te 1957 yılına kadar uzanan bir pastane. Pastanenin ortakları Murat Gümüş ve Cabir Yazıcı, pastane olarak başlanan yolculuğa yıllar içinde, kafe ve restoran konseptini de eklemişler. Kafe konseptini ilk olarak 1997’de Fatih’teki şubesinde başlatan Dilek Pastaneleri, büyük ilgi görmesi üzerine, restoran konseptini denemeye karar venniş.

Zira Murat Gümüş ve Cabir Yazıcı’nın Avrupa seyahatlerinde sık sık karşılaştığı bir konseptti bu. Bu konsepti Türkiye’de denemeye karar veren iki ortak, bu hayallerini 2000 yılında Taksim İstiklal Caddesi şubesinde gerçekleştirdi ve Türkiye’de pastane, kafe ve restoran konseptini uygulayan ilk firma oldu.

Dilek Pastaneleri, şu anda istiklal Caddesi, Bağdat Caddesi, Bakırköy, Beykent, Başakşehir, Beylikdüzü, Fonun İstanbul, İkitelli O.S.B, Aykosan, Bomonti, Fatih, Kocamustafapaşa, Sefaköy, Ümraniye, Ataşehir de dahil olmak üzere toplamda 18 şube ile hizmet veriyor. Dört yeni şubenin de açılışının yapılacağını söyleyen Cabir Yazıcı, “2012’yi 40 milyon TL ciro ile kapattık ve yüzde 40 büyüdük, 2013’te yüzde 50 büyüyüp 30 şubeye ulaşma hedefi koyduk önümüze. 2023 yılı hedefimizde ise 100 şube var” diye ekliyor.

BU YILKİ HEDEFLERİ

Dilek Pastaneleri bugün 800 kişiye istihdam sağlayan bir işletme. Yazıcı, yeni açılacak şubelerle birlikte bu sayının 2013 yılında bin 200 kişiye ulaşacağını belirtiyor. Pastane, kafe ve restoran konsepti oldukça sistemli ve güçlü bir altyapı gerektiriyor. Dolayısıyla Dilek Pastaneleri de bunun için ince eleyip sık dokuyor. Bu yıl için şimdilik 30 şube hedefi koyduklarını ifade eden Yazıcı, şöyle devam ediyor.

“Şu an Avcılar, Bahçeşehir ve Çekmeköy’de hazırlıkları devam eden şubelerimiz var. Ayrıca Emirgan’da da çalışmalarımız sürüyor, Anıtlar Kurulu’ndan gerekli izinleri alabilirsek üç ay içinde burada da bir şube açmayı planlıyoruz. Bu şubelerden Bahçeşehir ve Emirgan’ı biz, Avcılar ve Çekmeköy’ü ise bayilerimiz açacak.” Yazıcı, İzmir ve Ankara gibi büyük şehirlerden başlayarak Anadolu’ya da açılmayı düşündüklerini söylüyor.

LOS ANGELES YAKIN

Anadolu Yakası’na 2014 yılının sonunda ya da 2015’in başında şube açmayı planladıklarını vurgulayan Yazıcı, Kahramanmaraş ve Gaziantep’ten de franchising teklifleri aldıklarına dikkat çekiyor. Bu teklifleri değerlendirdiklerini ve yurt dışına da açılmayı hedeflediklerini söyleyen Yazıcı. “Yeni gelişen bir yatırım planımız daha bulunuyor. ABD’nin Los Angeles şehrinde de bir Dilek Pastanesi açmayı düşünüyoruz. Şu an görüşmelerimiz hızla sürüyor, bir yandan mekan keşiflerine de başladık. Önümüzdeki aylarda ABD’de de bir Dilek şubesi görebilirsiniz” diyor.

Yurt dışına 2013 yılında 5 milyon dolar tutarında yatırım yapacaklarını belirten Yazıcı, şu bilgileri veriyor:

“Kuzey Irak’ta Duhok kentinde bir şube açma hazırlığındayız. Şu sıralar Suudi Arabistan ve Macaristan’la da görüşüyoruz. Azerbaycan’dan da yoğun talep alıyoruz, görüşmelerimiz devam ediyor. Ortalama dört ay içerisinde faaliyete geçmesini planlıyoruz. Aynı zamanda o bölgeye bir üretim merkezi de kuracağız.”

Akabinde Kuzey Irak’ın Erbil, Süleymaniye, Kerkük ve çevre illerden 45’inde şubeleşip bölge bayiliği verilmesi hedefleniyor. Duhok’ta açılacak şube bir çarşı içerisinde yer alacak. Kuzey Irak’ın kendileri için iyi bir üs olduğunu söyleyen Yazıcı, “Aynı zamanda Türkiye’ye yakınlığı sebebiyle de kalifiye personel göttiıme şansımız çok yüksek” diyor.

Ortadoğu bölgesinde üçlü konsepti çok beğendiklerini ve Arapların yemek yerken en az 2-3 saat geçirdiklerini ifade eden Yazıcı, dolayısıyla bu konseptin bu bölgede ilgi göreceğini bildiriyor. Yurt dışına açılırken emin adımlarla yürümek istediklerini kaydeden Yazıcı, Suudi Arabistan, Azerbaycan ve diğer tolgelerdeki planlarını bu nedenle ertelediklerini sözlerine ekliyor.

TAKSİM’E OTEL

Dilek Pastaneleri farklı bir yatırım alanına da girmeye karar verdi. Taksim’deki pastane, cafe, restau-rant konseptine ek olarak bir otel projesi düşündüklerini söyleyen Cabir Yazıcı, şu bilgileri veriyor:

“Mekanın 300 metrekare zemini var, alanı daha efektif kullanabilmek için yeni bir yapı projelendinneye karar verdik. Açacağımız otel 4 bin metrekare alana sahip olacak, çalışmamız devam ediyor, istiklal Caddesi’ndeki şubemizi yıkıp yeniden yapacağız. Şu anda 50 oda kapasiteli sekiz katlı bir otel düşünüyoruz. Bir katı pastane, cafe, restaurant olarak devam edecek, diğer yedi katı otel olarak hizmet verecek.”

Bu proje için yaklaşık 15 milyon liralık yatırım yapmayı düşündüklerini ve bir ay içerisinde bu proje için çalışmalara başlayacaklarını I teliften Yazıcı, “istiklal Caddesi dışında Taksim gibi iki büyük lokasyonumuz daha var, oradaki şubeleri de yıkıp otel yapma düşüncemiz söz konusu. Eğer ilk otel açma deneyiminden memnun kalırsak diğer iki lokasyonda da otel açabiliriz” diyor.

ÇALIŞANLARA DA HİSSE VERİYOR

Marka olarak seçkin ve kalabalık semtlerde yer almayı tercih etiklerini belirten Yazıcı, “Franchising verirken kendimize göre bir anayasamız var. Lokasyon ve mekanın büyüklüğüne göre yatırım yapılacak mekan için bir maliyet çıkarıyoruz. Bizim işimizde dekorasyon, maliyetin büyük kısmını oluşturuyor. Mimarlarla çalışıp proje çıkarılıyor ve çıkan bütçe onaylanıyor. Bunun dışında aşılamayacak koşulumuz yok” diyor.

Yatırımcı sadece pastane ve cafe konseptini kurmak istiyorsa minimum 100 bin dolar ile işe başlıyor. Büyük yerlerde ise 1 ile 1,5 milyon dolara kadar yatırım fiyatı çıkabiliyor. Bu arada çalışanlar da sisteme ortak ediliyor. Şef ve pasta şeflerine hisse veriliyor. Kendi kazandığı parayla da borcunu ödüyorlar. Personel eğitimi de yine Dilek Pastaneleri tarafından veriliyor. Franchise, dışarıdan ürün alamıyor, kendisi konsept geliştiremiyor.

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu