Genç Emeklilere Ek İş Fikirleri
İçeriğe Ait Başlıklar
Genç Emekliler İçin Kazançlı İş Fikirleri
Emeklilik dönemi, sadece dinlenmek ve boş zaman geçirmek için değil, aynı zamanda yeni iş fikirleri deneyerek kazanç elde etmek için de harika bir fırsattır. İşte genç emeklilere özel kazançlı iş fikirleri:
GEÇEN hafta genç emekliler için yayınladığımız basit öneriler büyük ilgi gördü. Bu hafta portföyümüze birkaç proje daha eklemeyi yararlı bulduk. Amacımız her zamanki gibi girişimcilerimize basit konularda esin kaynağı olmak. Bize göre genç emekliler yeni yaşamlarında gelirlerini kesintisiz devam ettirme şansına sahip. Önemli olan, herkesin kendi meşrebine uygun bir emeklilik uğraşısı yaratması…
Israrımızın nedeni, son günlerde büyük ilgi gören ‘bireysel emeklilik’ olanaklarının sağladığı avantajlar. Standart emekliliğin ötesinde bireysel emeklilik geliriyle yeni hayallere yelken açmanın tam zamanı…
Özellikle hobi niteliği taşıyan ilginç önerileri bir başka haftaya bırakarak projelere kaldığımız yerden devam edelim. Hatırlayacaksınız, sunulan iş fikirlerini daha çok işçi, memur gibi emeklilerin yapabileceği işlerden seçmiştik. Basit, yalın ama getirisi garanti olan işler… Kimileri bildiğiniz konular, kimileri de ‘düğmecilik’, ‘rölyef uzmanlığı’ gibi yaratıcılık içeriği yüksek yeni nesil işler.
Bir kez daha genç emeklilere ikinci dönem iş yaşamlarında mutluluk dolu uzun bir ömür diliyorum.
ONARIM DESTEK ATÖLYESİ
Geçen hafta kısaca değindiğimiz ‘anahtarcı’ örneğine benzeyen bir başka iş daha. Elinden her iş gelen becerikli emekliler için. Su, elektrik, gaz onarımından, elektronik aletlere değin onlarca onarım işinde yeniden uzmanlaşmanız mümkün. Fiziki bir yer sahibi olmak yerine, internet ortamından hizmet vermek daha pratik olabilir. En büyük referansınız eğer varsa belgeyle ispat edebileceğiniz bir ustalık ya da sertifika belgesi.
Okullu olmak elbette büyük avantaj. Eğer sadece internet üzerinden sanal bir atölye açacaksanız yaşınızı ve tecrübelerinizi belirtmeyi sakın unutmayın. Bunun tek istisnası bilgisayar onarımı konusunda biraz ihtiyatlı olmanız. Her türlü tamirat yaparım diyenlerin müşteri kazanması biraz zor. Birbiriyle uyumlu işleri hedef kitleye bir uzman mantığıyla ilan etmelisiniz.
Son yıllarda popüler hale gelen benzer bir başka iş ise deprem dayanıklılık testi için yapı laboratuarlarından acentelik almak. Teknik ifadesiyle ‘karot’ olarak bilinen örneğin nasıl alınacağını öğrenmeniz kâfi. Analiz sonrası gerekli belgeleri acenteliğini yaptığınız laboratuara tanzim ettirip aracılık ettiğiniz müşteriye teslim etmeniz yeterli.
FASON DÜĞMECİLİK
Batıda, özellikle de Fransa’da başlı başına bir meslek haline gelen bir iş. Fransızca’da ‘boutonniere’ (butonyer) adı verilen kişiler özel bir makineyle hem ilik açıyor, hem de otomatik seri düğme dikiyor.
Çoğu Japon malı olan nitelikli fakat basit makinelerle sıradan bir emeklinin yapabileceği kazançlı bir projeden bahsediyoruz. Tekstil piyasasının kalbinde açılacak küçük bir işlikte parça başına ücret alarak iyi paralar kazanmanız mümkün.
Tek makineyle çalışmak ya da çok sayıda emekli çalıştırarak işi büyütmek de düşünülebilir. Ustalıktan çok dikkat isteyen bir uğraşı. Bizde ‘ilikçi’ adı verilen bu işe ek olarak başka fason imalat makinelerini de envantere alma imkânı var.
Yine ‘boutonniere’ olarak anılan bir başka meslek ise erkek ve kadın giyiminde yakalara takılan çiçek, mendil ya da diğer takı materyalini imal etmek. Daha çok davet, nişan ve düğünlerde gerekli olan malzemeler doğal maddelerden üretiliyor. Bayi toplantılarında özel yaka iğneleri yapmak ise bu işin bir başka türü. Son örnek henüz Türkiye’de yok.
TRİKOTAJ ATÖLYESİ
Konu tekstilden açılmışken tamamen makine becerisine bağlı bir iş daha… İyi bir tasarımcıyla çalışarak triko konusunda uzmanlaşabilir ya da emeklilere dağıtacağınız trikotaj makineleriyle evlerinde fason iş yapma imkânı yaratabilirsiniz.
Teknoloji çok ilerledi. Örme tekniğiyle dikişsiz olarak yaratılan tekstil işlerinin başında kazak, tunik, başlık, süveter, eldiven ve benzerleri var. Internet üzerinden ısmarlama trikotaj işleri yapmak da mümkün.
Çorap imalinde de trikotaj tekniği geçerli. Başlangıçta makinelerle bütünleşmek için kısa bir eğitim almak şart. Trikotaj makinelerinde onlarca seçenek var. Evde fason çalışmak isteyenler emek karşılığında bu makinelere zamanla sahip olabilirler.
Son yıllarda zararsız elyaflardan çocuklar için çeşitli objeler, oyuncaklar ve patik yapılması epey moda haline geldi. Kısaca ‘mekanik örgü tekniği’ diyebileceğimiz bu uğraşı emeklilik dönemi için epey uygun bir iş. İnce elyaflardan özel kumaş imali ise zevk sahibi emekliler için.
RÖLYEF ÜZERİNE UZMANLIK
Emeklilere yönelik kolay projeler o kadar çok ki… Burada her birine ayrı ayrı yer vermemiz imkânsız. Bu sayfaların hacmi içine bu hafta ancak birkaçını sığdırabiliyoruz. En ilginç önerimiz ise basit bir gereçle emeklilerin yaşamlarına değişik bir renk katmaları. Meraklı emeklilere çeşitli objeler üzerine şekil veren son yılların en ilginç buluşunu incelemelerini öneririz.
Rölyef tekniğini esas alan makinelerin özellikle Japon menşeli olanlarını tercih etmenizde yarar var. Aynı sistemle cam üzerine kristal işlemeler yapabilir, kendinize özgü sanat eserleri yaratabilirsiniz. Plaket, madalyon, kupa gibi metalik objeler uzmanlık alanınız olabilir.
Sisteminize ‘CAD/CAM’ tekniğini de katarsanız hedef kitleniz daha da genişleyebilir. Rölyef tekniğinin getirdiği imkânlar epey geniş. Emeklilerin tek başına ya da birlikte kotarabileceği çağdaş bir iş. Hedef müşteriler ise neredeyse tüm kurum ve şirketler.
İki haftadır üzerinde durduğumuz işler genellikle genç emekliler için.
Bu kapsama yakında emekli olacak insanları da katmakta yarar var. Tüm mesele önerilen işlerin pazar boyutunu inceleyip zaman içinde projeyi güncel hale getirmek… Güncellemenin en başında sanal âlemde bir işyeri açma kolaylığı da var. Önerdiğimiz işlerin reklam platformu ikinci bir iş yeriniz olabilir. Kendinizi tanıtmanız, geçmişinizden bahsetmeniz, işin içine tecrübelerinizi katmanız çok önemli. Yaşınızı, yeteneklerinizi ve referanslarınızı ilan etmeyi unutmayın. Yaptığınız işle ilgili pratik bilgiler verebilir, ilgi yoğunlaşması sağlayabilirsiniz.
Tabii dahası da var: Müşteriler için memnuniyet anketleri düzenleyebilir, ziyaretçi defteriyle özel müşterilerinizi referans olarak gösterebilirsiniz. Bir başka ayrıntı ise web sitenize ziyaretçi sayısını gösteren şık bir sayaç koymanız. Bu yöntem hem izleyiciler yönünden ‘reyting’ artışına yol açacak, hem de gösterilen ilgi düzeyini ölçmenizi sağlayacaktır. Verdiğiniz hizmet ya da işle ilgili bol görsel içeren pratik önerileri de sakın unutmayın.
Diğer Bir Konumuz Emekliler İçin İş Önerileri
Nur Demirok / Para Dergisi