Dünyadan ve Türkiyeden Güncel Haberler

Parmesan peynirinin ithaline kısıtlama geldi

Türkiye çiğ sütten üretilen parmesan peynirinin ithaline kısıtlama getirdi. Bu durum İtalya ile Türkiye arasında krize yol açtı. Şarküteri, pizzacı ve İtalyan restoranları stok yapıyor. Bu arada Türkiye’de parmesan üretimi de başladı…

parmesan peyniriİTALYAN mutfağının vazgeçilmez öğesi, Türk damak zevkinin yeni çeşnisi parmesan peynirinin ithaline kısıtlama geldi. Bu kısıtlama Türkiye ile İtalya arasında krize yol açtı!.. İthal yasağının kaynağını ise, Türkiye’nin pastörize edilmemiş sütten yapılan peynirlere getirdiği kısıtlama oluşturuyor. Bu kısıtlamalara yoğun tepki gösteren Italyan üreticiler, Türk ürünlerine de İtalya’da benzeri kısıtlamaların getirilmesini istiyor.

İTALYAN ÜRETİCİLER DERTLİ

İtalyan Süt ve Peynir Üreticileri Derneği (Assolatte) Başkanı Guiseppe Ambrosi, Türkiye’nin çiğ sütten yapılan ürünlerin ithalatını 1 Şubat’tan itibaren yasaklaması yüzünden Parmigiano Reggiano (parmesan), Grana Padano, Provolone Valpadana gibi peynirlerin satışının durdurulduğunu belirtti. Avrupa Birliği’ne (AB) girmek isteyen bir ülkenin böyle bir karar almasını “saçma” olarak nitelendiren Ambrosi şöyle konuşuyor: “Sağlık gerekçesiyle gıda ürünlerinin ticaretine kurallar konmasını anlıyoruz. Bizim ürünlerimiz pastörize sütten yapılmasa da aylarca eskitme işlemine tabi tutuluyor ve bu uygulamayla bakteriler ortadan kalkıyor. Tüm dünya bizim ürettiğimiz peynirle-tüketiyor.” Ambrosi, Türk hükümetine yasağın kaldırılması konusunda başvurduklarını ancak olumsuz yanıt aldıklarını söyleyerek, Türkiye’yi Avrupa Komisyonu’na şikayet edeceklerini belirtiyor. Assolatte dışında Emilia Romagna bölgesindeki üretici temsilcileri de Türk ürünlerine benzer yasaklar getirilmesini istiyor.

Italyan üreticilerin girişimlerinin başarılı olması durumunda, Türkiye’nin önemli ihracat kapılarından birisinde sorun yaşanmaya başlayabilir. Her yıl Türkiye’den İtalya’ya büyük çapta gıda ürünü ihraç ediliyor. Türkiye’nin İtalya’ya ihraç ettiği başlıca gıda ürünleri şöyle: meyve (237 milyon euro), işlenmiş sebze (45 milyon euro), tahıl (13 milyon euro), içecek (10 milyon euro), fıstık, badem ve diğer kuruyemişler (8.8 milyon euro).

TALEP REDDEDİLDİ

Krizin İtalya ayağında durum böyle iken Türkiye tarafında farklı bir bakış açısı hakim. Tarım bakanlığı yetkilileri mevzuat gereği ve teriner kontrollerine tabi olan ürünlerin Türkiye’ye girişinde sağlık sertifikası arandığını vurgulayarak, şu açıklamayı yaptılar: “Söz konusu ürünler için AB mevzuatına uyumlu olarak iki ayrı sağlık sertifikası oluşturuldu. Birincisi, ‘Türkiye Cumhuriyeti’ne İhracatı Amaçlanan, insan Tüketimi için İnek, Koyun, Keçi ve Mandadan Elde Edilmiş Süt ve Süt Ürünleri için Veteriner Sağlık Sertifikası’. İkinci sertifika ise, ‘Türkiye Cumhuriyeti’ne İhracatı Amaçlanan İnsan Tüketimi için Süt ve Süt Ürünleri Veteriner Sağlık Sertifikası.’ Söz konusu sertifikalar başta AB olmak üzere ilgili tüm ülkelere gönderildi.” Bakanlık yetkilileri, İtalyan makamlarının bu sertifikalar üzerinde değişiklik talep ettiğini ancak taleplerinin uygun görülmediğine dikkat çekti.

Bakanlıkça gönderilen sertifikaların, “pastörizasyon işleminden geçen sütten elde edilen ürünler için” olduğuna işaret eden Tarım Bakanlığı, ”Çiğ sütten elde edilen süt ürünleri için sağlık sertifikasının oluşturulması çalışması yapılıyor” açıklamasında buludu.

Murat Bey Peynirleri sahibi Necmi Erol, parmesan peynirinin pastörize bir ürün olmadığına işaret ederek, “Ancak parmesan peyniri satılmadan önce uzun süre bekletiliyor. Bu bekletme işlemi nedeniyle bakteriler yok oluyor. Parmesan peynirini üç senenin altında bekletmeden satmıyorlar” diye konuştu. Yıllar önce İtalyanların ünlü mozzarella peynirine de çeşitli ülkelerin yasak koyduğunu hatırlatan Erol, Türkiye ile İtalya arasında yaşanan krizi şöyle değerlendirdi: “Kısıtlamalar konusunda AB de aynı şeyleri yapıyor. Özellikle süt ürünlerinde pek çok parametre arıyor. Türkiye’de bu alanda faaliyet gösteren tesislerdeki üretim koşulları pek çok AB ülkesini geride bırakır.”

PEYNİRİN KRALI

Dünyanın en iyi peynirleri sıralamasında İtalyanların Parmiggiano Reggiano adını verdiği parmesan peyniri, ilk sıralarda yer alıyor. Bir kilosu için tam 16 litre süt kullanılan parmesan, dünyanın en kıymetli ve üretimi zor peynirlerinden birisi olarak kabul ediliyor. Olgunlaşma süreci 14 aydan 4 yıla kadar uzuyor. Tazesi açık sarı renkli olurken, peynir yaşlandıkça rengi koyulaşıyor ve saman sarısına dönüşüyor. Ayrıca bu sırada sertliği de artıyor.

Para

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu