Burnu para kokusu alan girişimci olun!
Diyelim ki 90 yaşındaki anneannenizin 100 milyon dolar parası var. Anneanneniz bu parayla bir fabrika satın alsa, onu başarılı bir girişimci olarak kabul edebilir miyiz? Yoksa 100 milyon dolardan daha önemli başka şeylerin de olması mı gerekir?
İçeriğe Ait Başlıklar
Girişimci Olmak
GİRİŞİMCİLİK başarınızı sahip olduğunuz para miktarı belirlemez. Ancak, sahip olduğunuz parayı kazanma şekliniz girişimcilik başarınız hakkında ipucu verebilir. Milli Piyango’dan para çıkmış olabilir, miras kalmış olabilir, arazinizden imar geçmiş olabilir. Bunların sayesinde para sahibi olabilirsiniz, ancak bu parayla gidip iş kursanız muhtemelen batırırsınız. Çünkü girişimcilik farklı bir şeydir, para sahibi olmak farklı…
Ülkemizde zengin olmakla girişimci olmak arasında anlamsız bir bağ kurulmakta ve zengin olmakla girişimci olmak zaman zaman birbirine karıştırılabilmektedir.
Girişimcinin burnu para kokusunu alır
Dünyaya zengin bir insan olarak geldiyseniz, burnunuz para kokusunu alamayabilir. Gazetelerde çöpten evlerde yaşayan insanlarla ilgili haberleri okumuşsunuzdur. Bu insanların burnu o çöp kokusunu almaz, çöp kokusuna alışmıştır çünkü. Dışarıdan gelenin burnu ise o çöp kokusunu metrelerce öteden alır, onun için çok değişik bir kokudur çünkü.
Dünyaya milyonlarca doların içinde gelenlerin durumu, bu çöp evde yaşayan adamın durumuna benzer. Burnu paranın kokusunu almaz. Ancak, dünyaya beş kuruş parası olmadan gelenlerin burnu ise çok farklı çalışır, paranın kokusunu kilometrelerce öteden alırlar.
Bu yüzden, girişkenlerin girişimciliğe geçiş yaparken en önemli sermayelerinin burunları olduğunu unutmamaları gerekiyor, iş fikirlerini oluştururken gerekli sermayeyi ararken karşılarına çıkan, zengin olarak dünyaya gelmiş insanlarla çok iyi işbirlikleri geliştirebilmelidirler.
Her iki tarafın da birbirine müthiş ihtiyacı vardır. Eğer bu işbirliği gerçekleşmez ise, her iki taraf da kaybeder. Ancak, girişkenin unutmaması gereken bir detay vardır. Parası olmayan girişimci adayının sayısı, parası olan yatırımcı adayının sayısından yüzlerce kat fazladır. Yani, söz konusu zengin yatırımcıya ulaşabilmek için rakip girişimcilerinizden daha becerikli olmanız gerekir.
Becerikli derken çok da abartılacak yeteneklerden söz etmiyorum. İş fikrinizi ve iş modelinizi kısa zamanda aktarabilecek bir sunum yeteneği geliştirmeniz gerekiyor. Bu sunum ne fazla satış kokmalı ne de silik kalmalı. Tam dozunda ve karşınızdaki yatırımcıya “işte aradığım girişimci” dedirtecek cinsten olmalı.
Bu işin tam tarifini ortaya koymak mümkün değil. Her yatırımcının aklındaki ideal girişimci profili farklıdır. Bu yüzden çok da fazla kendi özgün DNA’nızı kurcalamadan sunumlarınızı gerçekleştirin.
Melek yatırımcı mı? Yoksa sadece yatırımcı mı?
Ancak girişimci olarak dikkat etmeniz gereken önemli bir detay var. Size sadece finansal sermaye sağlayacak olan bir yatırımcıya mı ihtiyacınız var, yoksa, finansal sermayenin yanı sıra size yol yordam gösterecek ve başarıya hızla ulaşmanızı sağlayacak bir melek yatırımcıya mı? Bunu belirledikten sonra yapacaklarınızı önümüzdeki haftalarda sizlere daha detaylı aktaracağım.
Girişimcilikte aile ofisleri
Bu hafta içinde Berlin’e gidiyorum. Davetli olduğum bir panelde “Aile Ofisleri ve Melek Yatırımcılık” konusunda bir konuşma yapacağım. Önümüzdeki hafta Türkiye için çok yeni bir kavram olan “girişimcilikte aile ofisleri” konusunu ele alacağım.
Girişimlerle dolu bir hafta diliyorum.
Girişimciliğin Kuralları
• İş fikrinizi uygulamaya geçirmeden evvel mutlaka herkesin fikrini alın, ancak çoğunluğun dediği aklınıza yatmıyorsa kendi verdiğiniz kararı uygulayın. Aksi takdirde, girişkenlik aşamasından girişimcilik aşamasına geçmeniz çok zaman alır.
• Önemli olan burnunuzun kokuyu alıp almadığıdır. Kokuyu aldıysanız ve sermayeye ihtiyaç duymayacak bir iş modellemesi geliştirdiyseniz, sorun yok. Ancak, iş modellemenizde dışarıdan finansmana ihtiyaç duyuyorsanız, bu durumda melek yatırımcıya sunacağınız iş planınızı da hazırlamanız gerekiyor.
• Pazarlama ve satış iş planınızdaki en önemli kısımdır. Pazarlayamadığınız ve satamadığınız ürün ve hizmetlerin, mali işler yönetimi, ürün yönetimi ve genel yönetimi olamaz. Girişimcinin ilk ele alması gereken bölüm, pazarlama ve satış bölümüdür.
BAYBARS ALTUNTAŞ / PARA DERGİSİ