Girişimcilere Organik Tarımsal Üretim Projeleri
Endüstriyel tarımın yarattığı çevre ve sağlık sorunları, geliri artan tüketicinin ilgisini organik tarım ürünlerine yöneltiyor. İşte bu yüzden organik tarım ve organik gıda üretiminin geleceği çok parlak. KOBİ ölçeğinde yapılabilecek ve büyük kazanç getirecek 10 alanı sizin için inceledik.
ORGANİK üretim nedir? Bu sorunun yanıtı genellikle biliniyor ama bir kez daha tekrarlayalım. Organik, ekolojik, biyolojik… Bu üç sözcük aynı anlamı taşıyor ve tarımda belli kıstas ve kısıtları ifade ediyor. Son yıllarda bu kapsamın içine endüstriyel uygulamalar da girmeye başladı. Sürdürülebilir anlayışla çevreyi koruyan, insan sağlığına zararlı olmayan, kimi zaman geleneksel usulleri içeren, kimyasal desteklerden arınmış, hormon takviyesi yapılmamış tarımsal üretim ve gıda üretimi faaliyetleri bu kapsamın içinde kabul ediliyor.
ORGANİK ÜRETİCİ OLMAK KOLAY MI?
Organik disiplinde temel iki boyut bulu nuyor: Organik tarım ve organik gıda üretimi. Organik tarım işin başlangıç aşamasını oluşturur iken, gıda üretimi proses edilmiş bazı ürünleri kapsıyor. Organik olma ilkesi, insan beslenmesi için tüketilen her ürünün bileşim, formül ve proses aşamasında doğallığı amaçlıyor. Bu sürece çoğunlukla hayvan beslenmesi de dahil ediliyor. Topraktan başlayarak bitki, hayvan ve insan zincirini kapsayan her aşama birbiriyle yakın ilişki içinde bulunuyor.
İki ana dal olan tarım ve gıda üretimi konusunda iki örnekle konuyu biraz daha açalım: Diyelim ki, tarımsal üretim yapıyorsunuz, yani eski tabirle müs-Eğer toprağınızda kimyasal gübre kullanıyor ve organik olmayan sentetik böcek öldürücü-tarımsal mücadele yapıyorsanız yetiştirdiğiniz ürün organik değildir. Tarımsal mücadcIc olmadan nasıl üretim yapılır diye soruyorsanız, haklısınız. Ama organik dünyasına adım attığınızda, kullandığınız sentetik ilaçların yerine organik olan başka şeyleri ikame etmek zorundasınız.
Peki, toprağın organiği nasıl olacak? 1960’larda ya saklanmasına rağmen, bazı ülkelerin tarım topraklarında hala ölümcül DDT orijinli ilaçların toksik kalıntıları var. Buralarda yetiştirilen mahsuller değişime uğramış kimyasalları doğrudan insan bünyesine taşıyor. Sonuç, habis hastalıklar ve onlarca amansız yan etki…
Gıda üretimi için de bir örnek verelim: Proses itibariyle en kolay ürün olan ekmek örneğin. Diyelim ki fırıncısınız, aldığınız un insan sağlığına zararlı kimyasallarla beyazlatılmış olabilir. Unlu mamullerde kullanılan bazı kimyasallar var ki, organik üretime zarar vermiyor. Örneğin, un kalitesini düzelten insan organizmasına zarar sız kimyasallar. Bir üretici olarak bunların hepsini bilmek zorundasınız.
Bugün çok az da olsa zararlı olduğu kanıtlanmış bazı sentetik kimyasallarla un beyazlatmaya kalkarsanız organik üretimle ilginiz kalmamış demektir.
KOBİ’LERİN SEÇENEKLERİ
Bugün gıda endüstrisinde yüzlerce kimyasal madde kullanılıyor. Bunların önemli bölümü proses tekniği açısından kullanılması zorunlu maddeler. Kimi final ürünün organik vasfına zarar vermiyor (hatta daha da iyileştiriyor) kimi de son derece zararlı. Bunların hepsini bilmek zorundasınız! Diyelim ürünleriniz günümüz tüketim gerçeğine uygun olarak raflarda arzı endam edecek; bu ince ayrıntıları “organik ürün” cephesinden değerlendirmek zorunda siniz. Henüz tarımsal reçetelerde ve gıda endüstrisindeki kodekslerde “organik” olmanın çok kapsamlı tarifleri yapılmış değil. Ama şu bir gerçek ki, bazı katkı maddeleri ya da hammaddeler ürünlerin gerçek anlamda organik olmasına engel teşkil ediyor. Bu nedenle insan sağlığına kısa ve uzun vadede zararlı olabilecek her türlü işlem organik üretimin ilgi alanı içine giriyor.
Aşağıda göreceğiniz 10 girişim projesi “organik dünyası” içinde nispeten basit nitelikte olanları kapsıyor. Bu projeleri küçük işletmeler, KO-Bl’ler bazında ele almakta yarar gördük. Daha büyük endüstriyel faaliyetler konumuzun dışında kalıyor. İşte, aşağıda yer alan hem tarım, hem de gıda üretimi alanındaki 10 örnek organik girişim projesini biraz da bu gözle değerlendirmenizde yarar var. Organik üretim faaliyetini yalnız gözetim kuruluşlarının sertifikalarıyla değil, gerçekleştireceğiniz imalat metotları açısından da değerlendirmeniz önem taşıyor.
Aşağıda kısaca bahsettiğimiz konular ilginizi çeker ise, yeni bir anlayışla “organik dünyası”na adım atabilirsiniz. Şunu unutmayınız; yarının şanslı girişimcileri organik üretim ve imalat bilincine sahip olanlar arasından çıkacak. Organik dünyasının önünde tüm dünya pazarlarında muazzam fırsatlar bulunuyor.
KOBİ’ler İçin Organik Maya Üretimi
Kolay Bakımıyla Organik Vişne Plantasyonu Kurmak
Organik Un ve Makarna Üretebilirsiniz
Çiftliklerde Organik Balık Yetiştirmek
Organik Keçi Eti ve Ürünleri İçin Keçi Çiftliği Kurabilirsiniz
Sertifikalı Organik Baharat Üretin!
Hindibadan Kafeinsiz Organik Kahve Ürünleri
Narenciye kabuklarından pektin üretin
Organik Siyah Pirinç Yetiştirmek
Nur Demirok / Para Dergisi
organik süt inekçiliği yapan çiftlik sahipleri ile görüşmek istiyorum cerse ırkları ve Karadeniz bölgesi tercih edilir.
mustafa topcuoğlu 0532675 3739 venue04@hotmail.com