Kolay Bakımıyla Organik Vişne Plantasyonu Kurmak
Kuru “Anadolu vişnesi” dünya pazarlarında
Vişne, kendine has aromasıyla meyve dünyasında özel bir yere sahip. Sakarozdan çok glikoz ve fruktoz içermesi ona hafif aromasını veren başlıca özelliği. Muhtemelen tartarik asitten kaynaklanan bu özellik onu taze olarak tüketmenin ötesinde, marmeladı, reçeli ve meyve suyuyla dev bir endüstrinin vazgeçilmezi yapıyor. Pastacılıktan tatlıcılığa, meyve suyundan marmelat endüstrisine kadar oldukça geniş bir kullanım alanı var.
Vişne, birçok kaynakta Anadolu’ya özgü bir meyve olarak biliniyor. İçeriğindeki asit ortamı sayesinde bakımı daha kolay. Kiraza nispetle yabanıl bir ağaçtan elde edilmesi onu organik meyvelerin başköşesine oturtuyor. Batılı botanik yazarları vişnenin kiraz meyvesinin bir melezi olduğu iddiasındalar. Ancak gerçek, bunun aksi olduğunu söyleyenleri destekliyor.
En fazla vişne Rusya ve Türkiye’de yetişiyor. Ukrayna şimdilik üçüncü sırada. Polonya ve ABD onları takip eden ülkeler. Türkiye’deki üretim 180 ila 200 bin ton arasında değişiyor. Daha çok meyve suyu endüstrisinde kullanılıyor. Taze olarak tüketilen vişne miktarı kiraza göre daha az. Avrupa’nın büyük bölümüne yayılan vişne, mutfak kültüründe önemli bir yere sahip. Turtalar ve keklerin yanı sıra çorba ve et yemeklerine de yakışıyor. Gurme listelerinin en başlarında yer alıyor. Alkollü içeceklere giriyor, birası ve likörü yapılıyor. “Creek” adıyla bilinen alkollü ve alkolsüz biralar daha çok kuru vişneden imal ediliyor.
Vişnenin meyve dünyasındaki bir başka üstünlüğü, sağlık yararlarının çok yönlü olmasında. Kuru formunda kimi maddeler “melatonin” salgısını arttırıyor; uyku düzensizliklerini önlüyor. Öksürük kesici doğal şurupların formülüne giriyor, diüretik (idrar söktürücü) olarak geleneksel karışımlarda yer alıyor.
Türkiye’de yetişen vişnelerin önemli ayrıcalığı kurusunun nefasetini uzun süre muhafaza etmesi. Kendine özgü asidik yakıcı tadı zaman içinde hiç kaybolmuyor, lif oranını da yitirmiyor. Başta ABD olmak üzere kurutulmuş vişneye büyük talep var. Organik olması en büyük tercih unsuru… Son yıllarda incir, fındık, çekirdeksiz kuru üzüm gibi özel ambalajlara konuyor. Kolay bakımıyla organik vişne plantasyonu kurmak hiç de küçümsenmeyecek bir iş. Üstelik “Anadolu” markasının belirtilmesi ihracatta onun en önemli destekçisi.
Nur Demirok / Para Dergisi