Mutfak Akademisi Açabilir Ya da Öğrencisi Olabilirsiniz
Yeme içme sektörünün yarattığı eko sistem, yeni girişimlerin de önünü açıyor. 25 yıldır servis ve ağırlama sektöründe hizmet veren American Hospitality Academyle anlaşarak Türkiye’de ‘Usla’ markasıyla ağırlama ve mutfak akademisi açan Korkut Anıç, yurt içinde şube sayısını artırırken çevre ülkelere açılmaya hazırlanıyor.
Son dönemin en popüler yatırım alanının yeme içme sektörü olduğu konusunda herkes hemfikir. Özellikle Doğuş Grubu’nun patronu Ferit Şahenk yaptığı yatırımlarla tüm ilgiyi sektöre çekti. Ferit Şahenk’in ardından pek çok iş adamının sektöre yatırım yapacağına ilişkin haberler yayılmaya başladı. Büyüklüğü 7 milyar dolara ulaşan yeme içme sektörü yıllık her yıl ortalama yüzde 20 büyürken çevresinde de ciddi bir ekosis-tem yaratıyor. Özellikle sektörün en önemli ihtiyacı olarak öne çıkan kalifiye eleman yetiştirme konusunda yeni girişimlerin sayısı giderek artıyor.
Türkiye’nin ilk ve özel profesyonel aşçılık okulu Mutfak Sanatları Akademisi’nin ardından (MSA), İstanbul Culinary, Whirlpool Mutfak Sanatları Akademisi (WMSA) gibi yatırımlar geldi. Son olarak da Özyeğin Üniversitesi öncülüğünde dünyanın en önemli aşçılık okulu olarak kabul edilen LeCordon Bleu sertifika programına başlarken İstanbul Doors Group bünyesinde Nusr-et Steakhouse, Kiva, Armani Ristorante, Kahve Dünyası ve Go Mongo’yu bulunduran ve yüzde 74,25’ini Ferit Şahenk’in satın aldığı İstanbul Doors Group bir akademi kurdu. Bomonti’de 3 bin metrekare alana 2 milyon Euro yatırımla kurulan Doors Akademi’de yılda bin 200 profesyonel öğrenci, 2 binin üzerinde amatör mutfak tutkunu ve 100’ün üzerinde kurumsal müşteriye eğitim verilmesi planlanıyor.
Uluslararası eğitimler veriliyor
Tüm bu yatırımların arasında dikkat çekenlerden biri de Usla. 2005’ten bu yana otellerin ihtiyaçlarına yönelik personel eğitimleri veren Korkut Anıç, sektördeki boşluğu görerek Usla’yı kurmaya karar verdi. “Otellerin verdiği hizmetler vardır. Ancak kendini bu alanda geliştirmeye yönelik bireysel olarak gidilebilecek bir yer yoktu” diyen Usla Yönetim Kurulu Başkanı Korkut Anıç, böylece bir araştırma sürecine girdiklerini söylüyor. Bu süreçte 25 yılı aşkın süredir servis ve ağırlama sektöründe hizmet veren American Hospitality Academy International Management Schools’la (AHA-IHMS) yolları kesişir ve markanın Türkiye haklarını alır.
Yaklaşık bir yıl önce kurulan Usla, American Hospitality Academy’yle yapılan stratejik ortaklık sayesinde dünyada uluslararası otel zincirlerinin insan kaynakları departmanlarında çalışmış üst düzey yöneticilerin oluşturduğu bir içeriği sunuyor. Usla, iki yıllık, sekiz aylık ve kısa dönem sertifika programlarının sonunda, Milli Eğitim Bakanlığı onaylı, American Hospitality Academy Sertifikası veriyor. Eğitim almanın maliyeti süreye göre değişiyor. Sekiz ay süren temel aşçılık programı 14 bin 500 lira. Beş ay süren pastacılık programı ise 12 bin 500 lira.
Yurt dışında staj imkanı var
Ayrıca, AHA ile işbirliği sayesinde iki sene tam zamanlı eğitim alan öğrencilere, ABD’de birinci sınıf otel ve resortlarda staj imkanı sunuyor. ABD dışında Kanada, Yeni Zelanda, Avustralya’da bir yıl süreli maaşlı staj yapma imkanını sağlanıyor. Stajın kotalı olduğunu belirten Anıç, sebebini ise şu şekilde açıklıyor: “Biz bunu önemsiyoruz çünkü oraya düzenli olarak yeni öğrenciler göndermek istiyoruz. Bu eğitim almış kişinin Türkiye’ye dönmesi gerekiyor. Çünkü bizim amacımız Türkiye’ye kalifiye personel yetiştirmek.”
Usla sadece İstanbul’la sınırlı kalmayacak. Yeme-içme sektörünün gelişme potansiyeliyle doğru orantılı olarak diğer şehirlere de yayılmak istediklerini söylüyor Korkut Anıç. İstanbul’un ardından şirketin radarında Antalya ve Bodrum var. Emin adımlarla ilerleyerek Türkiye’deki şube sayısını artırmak istediklerine dikkat çeken Arınç, sermayeden daha çok eğitmen bulmanın önemli olduğunu söylüyor.
ilk şube Bakü’de
üsla’nın yurt dışı macerası da şimdiden başlamış. Bakü’de bir proje üzerinde çalıştıklarını söyleyen Korkut Anıç sözlerine şu şekilde devam ediyor: “Bir yatırımcıyla anlaşma aşamasındayız. Bakü’de yer bakıyoruz. Orada da uzun süredir iş yaptığımız bir eğitim danışmanlık firmasıyla görüşüyoruz. Bakü çok ciddi otel yatırımlarının olduğu bir ülke ama serviste Türkiye’den 20 yıl geride. Yapılacak çok iş var. Dil olarak da avantajlı Türkçe eğitmen gönderdiğinizde anlaşmak mümkün.”
Henüz inşaat sürecindeyken çevre ülkelerden pek çok teklif almış Usla. Hatta Erbil’de proje için bir yatırımcı hali hazırda bekliyor. Bakü projesi 2013 sonunda açıldıktan sonra Erbil’de devam edebileceklerini belirtiyor Korkut Anıç.
Yeme-içme sektöründeki ortaklık ve satın almaya yönelik hareketten Usla da payını alıyor. Ortaklık teklifleri aldıklarını ancak değerlendirme aşamasında olduklarını söyleyen Korkut Anıç, “Ortaklık tekliflerine sıcak bakıyoruz çünkü yeni yatırımlarla beraber kalifiye personelin önemi de artacak. Eğitim kurumlan öne çıkacak. Yatırımcı olarak ne kadar para harcarsanız harcayın önemli olan nitelikli personel’’ diyor.
Ayşegül Sakarya Pehlivan / Ekonomist