İMKB’de Yatırımcılara Yüksek Temettü Veren Şirketler
TEMETTÜ DALGASINI YAKALAYIN
Aralıksız sekiz aylık yükselişine kâr realızasyonları ile son veren İMKB’de şimdi bilançolar ve nakit temettü beklentileri fırsat olarak öne çıkmaya başladı, özellikle yüksek temettü verme potansiyeli olan şirketlerin yaratacağı dalga, önümüzdeki günlerde borsanın yönüne de etki edecek. Bu dalgayı yakalamak isteyenler için yaptığımız araştırma, son beş yılı kapsıyor. 120 civarında şirketin bu yıl da yatırımcılarına yaklaşık 10 milyar TL temettü ödemesi bekleniyor. Temettü verimliliğinde ise Oyak Çimento şirketleri, Ford, Çimsa, Türk Traktör, Türk Telekom, Tüpraş, Pınar Et-Un gibi şirketler öne çıkıyor. Turkcell’de temettü düğümü çözülürse, 2.9 milyar lira dağıtılacak.
Temettü nedir?
Temettü, şirketlerin bir yıllık faaliyet dönemleri sonucunda elde ettikleri net dönem kârı üzerinden (yasal karşılıklar ayrıldıktan sonra) dağıttıkları ve ortakların şirkette hisse oranlarına denk gelecek kadar elde ettikleri gelirlerdir.
Şirketler temettüyü nakit veya bedelsiz hisse senedi şeklinde dağıtabilir. Yatırımcılar, nakit olarak dağıtılan temettüyü daha çok tercih eder.
Temettü verimliliği nedir?
[(Nakit Net Temettu/Piyasa Değeri)*100] formülü ile hesaplanır.Oran ne kadar yüksekse yatırımcı açısından o kadar iyidir. Örneğin yüzde 10 temettü verimliliğine sahip bir şirkete yatırım yapan bir yatırımcı, şirket bu oranı düzenli olarak her yıl veriyorsa, hisseye yatırdığı parayı 10 yıl içinde geri alabilir, demektir.
Para piyasalarında ne olduğunu anlamadan birden hava tersine dönebilir. 2012’yi ralli havasında geçiren İMKB, 2013’e de hızlı başladı. Yabancı sermaye girişlerinin hızlanması, Moody’s’den not artışı gibi beklentilerle gelişmekte olan ülke piyasaların üzerinde bir çıkış yapan ve 87.000 zirvesini gören İMKB, şubat ayında yılın ilk ayında aldığı tüm kazançları geri verdi.
Endeks geçen hafta içinde 77.000 seviyesinin de altına geriledi. Moody’s’in kredi notu artışı için cari açık ve döviz rezervlerini bir süre daha gözlem altında tutacağı anlaşılınca, satış süreci başladı.
Peki yükselen piyasada, ‘boğa piyasası’ yüksek kazançlar elde eden yatırımcılar şimdi ne yapacak? Düşen veya düzeltme yaşayan piyasada para kazanılabilir mi? Bunu belki de en iyi özetleyen sözü, dünyada kokteyl teorisi olarak bilenen basit analiziyle tanınan ABD’li yatınm fonu yöneticisi Peter Lynch söylüyor.
KOKTEYL TEORİSİ
Lynch, “Borsa düşerken akılcı alım yapanlar bir noktada para kazanacaklardır. Kimsenin size en doğru alım zamanını söylemesini beklemeyin” diyor. Peter Lynch’in kokteyl teorisi de çok basit. İnsanlar gittiğiniz bir kokteylde ‘aman borsa ne berbat’ diyorlarsa, kağıt toplanır. Lynch temeli de inkar etmez tabii ki, temeli düzgün kağıtları toplar, insanlar ‘oh oh borsa ne güzel’ diyorlarsa, dikkatli olunur. İnsanlar, ‘şunu al, bunu al’ diyerek öneride bulunmaya başladıysa, usul usul kağıttan çıkılır.
Şimdi bakıldığında piyasalarda bir dalgalanma gözleniyor. Yani Lynch’in teorisine göre temeli sağlam kağıtlar alınabilir. Peki ama hangi kağıtlar? İşte 2012 yıl sonu bilançolannın açıklandığı bu dönemde belki de en temel tek-lenti kârlar ve tabiî ki reel faizlerin artık para kazandırmadığı süreçte, daha fazla kazandıran temettü verimliliğine sahip hisseler, yatırımcılar tarafından iyi bir alternatif olabilir.
Çünkü gösterge faiz yüzde 6’larda, mevduat faizi yüzde 8’lerde. Borsada bu oranların üzerinde yüzde 9-13 arasında temettü verimliliğine sahip hisseler var. Bu hisselerin temettü verimi yanında uzun vadede hisse performansı da dikkate alındığında, yatı-nmcılar açısından cazip fırsatlar ortaya çıkabiliyor.
BEŞ YILA BAKTIK
İşte bu hafta, kapak haberimizde faizlerin de düşük seviyelerde olmasıyla birlikte önemi daha da artan temettü konusunu ve tabii ki piyasa beklentilerini inceleyeceğiz. Hisse bazında seçim konusunda destek olması maksadıyla temettü dağıtan şirketleri mercek altına aldığımız çalışmada, beş yıla yani 2012-2011-2010-2009-2008 yıllarındaki bilançolara baktık.
Beş yılın tamamında nakit kâr payı dağıtan 51 hissenin olduğunu tespit ettik. Bunun yanı sıra söz konusu yıllarda temettü verimliliği en yüksek olan şirketleri de belirledik. Burada şirketlerin düzenli temettü vermesi özellikle uzun vadeli yatırımcı için önemli. Şirketin bir yıl temettü verip diğer yıl vermemesi yatınmcı açısından cazip olmayabilir.
Bu şirketlere bakıldığında son beş yılın ortalamasında Oyak Grubu şirketi Adana Çimento B, yüzde 13-01’lik temettü verim oranıyla performansı en yüksek şirket. Bu şirketi 12.9 temettü verim oranıyla Ford Otosan takip ediyor. Ford’un ardından yüzde 12.5 çarpanla bir diğer Oyak Grubu şirketi Ünye Çimento var. Yine Mardin Çimento, Adana Çimento A, Çimsa, Bolu Çimento, yüzde 10’un üzerinde temettü perfonnansına sahip hisseler.
Son beş yılın toplamında 51 şirketin toplamda 28.8 milyar TL nakit net temettü dağıttığı görülüyor. En çok temettü dağıtan şirketler listesinde ise ilk sırayı 8.5 milyar TL ile Türk Telekom alıyor. Şirket bu yıl da 2,4 milyar TL temettü dağıtacak. Bu rakam yüzde 9-3 temettü verimine işaret ediyor. Onu özelleştirme sonrasında temettü performansıyla öne çıkan Tüpraş 3-4 milyar TL’lik büyüklükle izliyor. Yine Ford Otosan, İş Bankası C, Akbank, son beş yılda 2’şer milyar TL’nin üzerinde ortaklarına nakit temettü dağıttı.