Makaleler

İş Yeri Huzuru, Çalışılması Zor İnsanların Davranışları

zor insanlarZOR insanlarla başa çıkmak her dönemde, zor durumların üstesinden gelmek kadar zor bir işti.. Bu zorluk yeni yerleşim ve çalışma düzeninde daha da arttı. Odalarda çalışma yerine duvarların kaldırıldığı açık bir mekânda iş yapma düzeni yaygınlaştıkça çalışanlar arasındaki çelişkiler ve gizli çatışmalar daha çok göze çarptı. Çalışılması “zor” insanların davranışları eskiden aynı odadaki üç dört kişiyi etkilerken, şeffaflaşan geniş mekânlarda tüm çalışanlar sıkıntı yaşamaya başladı. Her işyerinde ve ekipte aşağıdaki “zor” insan tiplerinden biri veya ikisine rastlanabiliyordu:

■    Mı/mı/: Gününü ondan, bundan ve her şeyden şikâyetle geçirir. Sızlanmasının esas nedeni bazen işindeki yetersizliği, bazen de kararsızlığıdır.

■    Küskün: Birisi yaklaştığında kaplumbağa gibi kabuğun altına çekilir ve ses vermez. Sorulanlara evet veya hayır diye cevap verir.

■    Pasif saldırgan: Üstleriyle ve iş arkadaşları ile doğrudan çatışmaya girmez. Zeki bir kişi olduğu için karşısındakini yaralayacak imalı veya kinayeli sözleri kolayca bulabilir. Şaka yapıyormuş gibi konuşurken bir cümle ile karşısındakini çarpar.

■    “Keskin nişancı” diye de nitelendirilen bu kişiler bazen ortaya konuşuyormuş gibi yapıp, sevmediği birini hedef alır.

■    Kaytarıcı: İşini yapmamak için mazeret bulmakta üstüne yoktur. Bahane bulmaktaki ustalığını, işini daha iyi yapmak için kullansa çok başarılı olabilir.

■    Bilgiç: Bilgili görünmek isteyenlerin foyası kısa sürede ortaya çıkar. Gerçekten bilgili olanlar ise çevresine ders verir gibi konuştukları için sıkıcı ve itici olurlar.

■    “Damperli”: Her işe gönüllü olur ama aldığı işi en kısa zamanda diğer bir arkadaşının masasının üstüne boşaltır.

■    Karamsan Olaylara negatif ve kötümser açıdan bakan bu kişinin olumsuz yorumları, bir nezle virüsü gibi kısa sürede iş arkadaşlarına bulaşır.

■    Panzer Yüksek sesle konuşan, sert ve kırıcı davranan bu kişiler bir tank veya panzer gibi ortalığı karıştırır.

■    Evet efendiınci: Bu sempatik kişiler söylediklerinizi onaylayarak sizi rahatlatır. Neşeli ve konuşkan bu kişilerin tek kusuru işlerindeki verimsizliktir.

■    Mikser: tşyerleri için en tehlikeli tiptir. Lâf taşıyarak insanları birbirine düşürür. Çalışanlar arasındaki ilişkilerde yarattığı kısa devreler iletişimde kıvılcımlar ortaya çıkarır. “Parça tesirli” olanların işyerindeki huzuru bozmaları için üç ay yeterli olur.

ZOR KİŞİLERİ YÖNETMEK İÇİN KOLAY ÖNERİLER

İşyerinde çalışan elemanların bazı tutum ve davranışları size problemli görünebilir. Bu kişilerin verimini ancak aşağıdaki önerilere kulak vererek soğukkanlı davrandığınızda yükseltebilirsiniz:

■    Farklılıkları kabullenin: Her farklı olan ve özgün davranan kişiyi “zor” diye nitelediğiniz takdirde şirkette veya bir ekipte öneri ve düşünce zenginliği sağlayamazsınız.

■    Kişiliklerle uğraşmayın: Problemli görünen insanları ve onların kişiliklerini değiştirmek gibi imkânsız bir işe girişmeyin. Bu kişilerle konuşurken, yalnızca iş sürecindeki aksamalar ile hatalı tutum ve davranışları eleştirin.

Övgüyü herkesin ortasında, eleştiriyi ise başkalarına duyurmadan yüz yüze yapın.

■    Performansa bakın: “Zor” elemanların performansları normalin üstünde olduğu takdirde, onların olumsuz görünen taraflarına tahammül etmeye gayret edin.

■    Duygularınıza kapılmayın: Sizi zorlayan, hatta sinirlendiren kişileri, duygularınıza kapılarak hedef almayın. “Zor” nitelemesini işyerindeki ve ekipteki çalışma düzenini aksatan ve iş arkadaşlarının morallerini bozan kişiler için kullanın.

■    Özeleştiri yapın: İnsanları “zor” diye nitelenen tutumlara iten faktör, yönetimin düşük kalitesi olabilir, işyerinde güvensizlik ortamı egemense insanların davranışları giderek daha olumsuz olur.

■    Dinleyin: Zor kişilerle ağız dalaşına girmek yerine onları dinleyin ve sıkıntılarının kaynağını anlamaya çalışın. Onların vurguladığı aksaklık ve sorunlar için çözüm önerisi isteyin.

■    Örnek olun: Şirkette kolaylaştırıcı bir lider profili çizerek, problemlere yol açan gerilimleri yumuşatın.

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu