Kariyer ve İş

İşten Ayrılmadan Önce Bilmeniz Gerekenler

Roberta Chinsky Matuson Hiç “İstifa ediyorum” deyip keşke demeseydim dediğiniz oldu mu? Bir kez daha söylemeden önce, iş durumunuzu etraflıca düşünün ve bu sözün kariyer geleceğinizi nasıl etkileyebileceğine karar verin. Bu unsurları ve tavsiyeleri gözden geçirin.

Finansal Riskler ve Zamanlama Yanlış zamanda istifa etmek bütçenize dolaysız etkide bulunur. Örnek olarak, işinizden tatil döneminde ayrılırsanız, kaybedeceğiniz parayı düşünün, diyor Newton, Massachusetts şehri insan kaynakları yöneticisi Delores Hamilton. “Birçok firma, tatil zamanında mümkün olduğunca fazla ödeme yapmayı göze alır, böylece ekstra mesai için bol bol sebep ve olanak yaratılır.”

isten ayrilma
İşten ayrılma

Hamilton, çalışanların bir işi sahibiyken iş bulmalarının daha olası olduğunu hatırlatıyor. “İşsizken iş bulmanız çok daha zordur, çünkü işsizliğinizin sebebi hakkında pek çok soru sorulacaktır” diyor. Bunlara ek olarak, işsizliğin faydalarını da göz önünde bulundurun: İşsizlik sigortasından yararlanma şartlarından, işinizden kendi isteğinizle ayrıldığınız için feragat etmiş konumuna düşebilirsiniz.

İş İstikrarı Geçtiğiniz yolları kaydetmenizde fayda var. Waltham, Massachusetts’teki Doubletree Guest Suites Hotel genel müdürü Scott Rothwell, kişisel pazarlanabilirliğinize şu anki işinizi bırakmadan bir bakmanın önemli olduğuna inanıyor. Ona göre “Bir özgeçmişte veya iş başvurusunda ilk baktığım yer iş istikrarıdır. İşten işe geçenleri nadiren kaile alırım.”

Pazarlık Gücü Bir iş sahibi olmak maaşlar konuşulduğunda bir avantaj sağlar. Muhtemel firmalar iş sahibi birinin daha az maaşlı yeni bir işe geçmesinin pek olası olmadığını bilirler. Eğer işsizseniz, saat başı ücretiniz konusunda pazarlık yapma şansını elinizden kaçırmışsınızdır.

Bu İlişki Kurtarılabilir mi? Eğer işi bırakmayı yukarıda bahsedilen unsurları göz önüne alarak tekrar düşünmeye başladıysanız, sorunları yol yakınken çözmeye uğraşın. “Çalışanlar ve yöneticiler eğer bir sorunu görmezden gelirlerse onun kendi kendine yok olacağını sanmak gibi bir düşünceleri var” diyor Hamilton. “Bir sorun olduğunun farkına vardığınız anda onu ortadan kaldırmak için çaba göstermek çok önemlidir. İletişimi açık tutmak önemlidir. Sorun kişisel bir hal aldığı zaman, çözmesi de zorlaşır ve üçüncü bir taraftan destek almanızı, örneğin İnsan Kaynakları temsilcisi, gerektirebilir.”

Eğer farklılıklarınızı çözmeyi başaramadıysanız, sorunu sadece sizin bölümünüzden değil tüm şirketten sorumlu biriyle paylaşın, diye tavsiye ediyor Cambridge, Massachusetts şehri kamu işleri yetkilisi Lisa Peterson. Eğer bu tamamıyla kişilik çatışması durumuysa, şirketin bir başka bölümüne geçiş yapabilirsiniz.

Rahatsızlık verici bir durumu düzeltemediyseniz, işe devam etmekten başka çareniz yok. Uygun protokolü takip ettiğinize emin olun, eski patronunuzu markette görüp saklanmak zorunda kalmak istemezsiniz.

Sık Sık Duyuru Yapın Muhtemelen patronunuzu bırakıp gideceğinizi anımsatmak için yollar bulmaya saatler harcadınız. Planınızı tüm detaylarıyla kurguladınız. Duyurunuzu bir kurabiyenin içine koyup patronunuza, siz tam da Jamaika’da güneşlenirken ulaştırdınız.

Bu bir hayaldi. Gerçeklik şimdi geliyor. Stoneham, Massachusetts merkezli Executive Auto Glass’ın CEO’su Ed Beatrice’e göre, birini bırakıp gitmek ne uygun ne profesyonel bir davranıştır. “Profesyonel nezaket sınırları içinde iki haftalık bir ön bilgilendirme yaygındır, sözlü kuraldır bu. Köprüleri yıkmayın. Geri dönmek isteyebilirsiniz.”

Beatrice yedi yıllık bir çalışana sahip olduğunu hatırlıyor. Bir hafta önceden ayrılacağını haber vermiş ve yarım kalmış işini bırakıp gittiğini anlatıyor. Bu kişiye sağlam bir referans vermenin hiç de kolay olmayacağını ve çevresindeki insanları da bu olayı etrafa yaymaları konusunda uyardığını ifade ediyor.

İstifanızı Yazın Tüm istifalar yazılı olarak verilmelidir. Ayrılık sebebinizi kısaca açıklayın ve çalışacağınız son günü de belirtin. Patronunuza, eksikleri olduğunu düşünseniz dahi, size olan desteğinden ötürü teşekkürlerinizi sunun ve şirketin başarısını dileyin.

Şirket İçi Transferi Doğru Şekilde Yapmak

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu