Yeni İşime Kendi İmzamı Nasıl Atabilirim?
İlk gününüzü atlatmayı başardıktan sonra, takımınız içinde iyi ilişkiler kurmaya odaklanın. Bu insanların sizin kendinizi geliştirmenize yardımcı olacak ve sorunları çözmenize yardımcı olacak insanlar olduğunu aklınızdan çıkarmayın. Tüm ilişkilerin karşılıklılık esasına dayandığını unutmayın ve fırsatını bulduğunuzda siz de onlara iyilik yapmak konusunda tereddüt etmeyin.
Kariyerinizde ilerledikçe kurulan ilişkilerin size sağladığı faydaları daha net anlayacaksınız.
Sizden ne beklendiği konusunda emin olun. Çok önemsenmeyen konularda enerjinizi boşa harcamayın. İşiniz ilandaki tanımdan farklı olabilir. Bunu aklınızda bulundurarak o firmaya ne için alındığınızı anlamaya çalışın. Ne amaçlamanız gerekiyor? Performansınız neye göre değerlendirilecek?
Emin olmadığınız en ufak şeyde bile sormaktan çekinmeyin. Başarısız olmadan ne yapmanız gerektiğini öğrenmeniz sizin yararınıza olacaktır. Doğru amaçla, doğru yönde yola çıktığınızdan emin olun.
Bu ilk işinizse ne yapacaksınız?
Bu durumda hızlı öğrenmekten başka çareniz yok. Zaman yönetimi ilk çözmeniz gereken sorun olarak karşınıza çıkacaktır. Her işi zamanında yapmaya özen gösterin. Eğer yetiştiremeyeceğinizi hissederseniz, patronunuza önceden haber verin. Eğer belirlenen tarihleri gerçekçi bulmuyorsanız söylemekte bir sakınca görmeyin.
İşiniz şekillenmeye başladıkça planlı programlı olmaya özen gösterin. Dikkatli bir planlamanın getirilerini asla küçümsemeyin. Eğer not almaz ve programlı olmazsanız, arada kalmış unutulmuş isler başınıza bela olacaktır.
Sınırları Çizmek
Yeni bir işe başladığınızda ilk yapmanız gereken şey etki alanınızın nereye kadar uzandığını ve sorumluluklarınızın neleri içerdiğini öğrenmek olmalıdır. Bunu öğrenmek için öncelikle aşağıda belirtilen noktaları öğrenmeniz gerekmektedir:
- İşinizdeki parametreler ve işin ana amacı
- Öncelikli projeler ve projelere ayrılacak vakit
- Sorumluluklarınız
- Üstlerinizin ve iş arkadaşlarınızın sizden beklentileri
- Yönetici kadrodan aldığınız geribildirimler
- Takım içindeki yeriniz
- Otoritenizin limitleri
- Elinizde bulunan kaynaklar: insan, para, ürün ve servis gibi…
Adınızı duyurun
İs hayatının en kilit noktası doğru insanlarla doğru yerlerde bulunmak olarak özetlenebilir. İş sonrası yapılan sosyalleşmelere katilin. Rekabetçi is dünyasında elde edebildiğiniz her avantaj için çaba göstermelisiniz. Kimse sizin kim olduğunuzu bilmediği sürece ne kadar başarılı olduğunuzun önemi yoktur. Bir projeyi sonlandırırken patronunuzun ve diğer yetkicililerin projenin sizden geldiğini bildiklerinden emin olun.
Kendinizi Adayın
Durun ve düşünün. Bu işe girmenizin sebebi kolay olması mı yoksa en iyi olmak istemeniz mi? Eğer ikincisi ise kendinizi bu işe adamaktan korkmayın. Durup beklemeyi diğerlerine bırakın ve sizi başarıya ulaştırabilecek her fırsatı değerlendirin. Ana sorumluluklarınızı etkilemediği sürece, kimsenin yapmak istemediği işler için gönüllü olmaktan çekinmeyin. Yapabildiklerinizi, yeteneklerinizi herkesin bilmesini sağlayın.
https://www.myfikirler.org/mba%e2%80%99in-faydalari.html