İş görüşmesinden sonra ne yapmalısınız?
Bir görüşmeye gidip çok uzun bir süre cevap alamamak, özellikle de çok istediğiniz bir iş içinse, oldukça sinir bozucudur.
Ancak, görüşme bitince orayla işiniz de bitiyor diye düşünmeyin, aslında yeni başlıyor. İş teklifinin size gelmesini oturup bekleyemezsiniz.
Süreci bilin
Yapılacak ilk iş, bir kararın ne zaman geleceğini kaba bir fikirle tahmin etmek olmalıdır. Görüşmenin sonunda sonraki adımları ve ne zaman haber gelebileceğini sorun. Eğer birkaç haftalık tatile çıkacaklarını ve kararı dönüşte vereceklerini söylerlerse bu sizi endişe etmekten kurtaracaktır.
İlerisi düşünün ve iş arayışınıza stratejik katkı sağlayacak görüşmeleri takip edin. Bu hem sizi o pozisyon için hevesli ve istekli gösterir, hem de o kadar çaresiz olmadığınız izlenimi yaratır.
Sizle görüşen insanların adlarını ve unvanlarını doğru bir biçimde öğrenin. Böylece onları ilerleyen yazışmalarda takip ve yazışmaya dahil edebilirsiniz.
Sizi mülakata alan her kişiye genelde iki iş günü içinde olmak kaydıyla teşekkür maili ya da mektubu yollamak iyi bir fikirdir. Eğer ek bilgi vereceğinize dair sözler söylemişseniz, mesela website linkiniz, bunları da eklemeyi unutmayın.
Kendinizin başvurmasındansa bir ajans aracılığıyla bunu yapıyorsanız, firmalara ulaşmada birtakım engellerle karşılaşabilirsiniz. Ajansınızla ilişkileriniz iyiyse bunun stratejinizde kilit rol oynadığını anlatın, irtibat bilgilerini almanız pek de zor olmayacaktır.
Önemli bir görüşme sonrası samimi bir teşekkürler notu karakter ve ilgi sahibi olduğunuzu gösterir. Ayrıca firmanın sizin hakkınızdaki ilgisini takdir ettiğinizi ve verilecek bir fırsat için istekli ve adanmış olacağınızı hatırlatmaya da yarar.
Eğer şansınızın gayet yüksek olduğunu düşünüyorsanız, referans aldığınız kişilere yakın zamanda ihtiyaç duyabileceğinizi onlara haber vermenin zamanı gelmiş olabilir. Ne kadar erken haberdar olurlarsa, iletişim kurulduğunda o kadar çabuk tepki verebilirler.
Aramayı bırakmayın
İş teklifi alacağınızdan emin olsanız dahi başka fırsatlara bakmayı bırakmayın.
Tek bir işe veya mülakata gereğinden fazla önem vermek hiçbir zaman akıllıca değildir. Kendinize, karşınıza başka şanslar çıkacağını söyleyin.
Sabırlı da olsanız beklemek iyi bir fikir değildir. İşe alım süreci kimi zaman beklediğinizden de uzun sürebilir, hatta firmanın kendisinin beklediğinden bile.
Başka iş tekliflerini, takip eden görüşmelerinizde koz olarak kullanmanız gayet yerindedir. Muhtemel firmanızı kibarca başka iş teklifleri aldığınız yolunda bilgilendirmek suretiyle verilecek kararı hızlandırmaya çalışabilirsiniz. Ancak bunu asla bir ültimatom olarak sunmayın, sadece sizi gerçekten isteyip istemediklerini anlamak için bahsedip geçin.
Son olarak, bir iş teklifi almadığınız takdirde köprüleri yıkmayın. Firma veya işe alım uzmanıyla en ufak bir temas, başarısız da olsa, ileride işinize yarayabilir. Mülakatlar kariyeriniz boyunca size yardımı dokunabilecek insanları tanımanın iyi bir yoludur.