Makaleler

Neden Sizi Tercih Edelim ki?

Bu da, eğer vereceğiniz cevabı daha önceden düşünmediyseniz sizi alaşağı edecek sorulardan biridir. Bu soru tamamen kendinizi nasıl pazarlayacağınıza yöneliktir. Kendinizi pazarlamanız gereken bir ürün olarak düşünün. Müşteri neden sizi tercih etsin ki?

Yanlış Yol

Spencer bu soruyu “Çünkü Bir işe ihtiyacım var ve bunu çok istiyorum” diye cevaplıyor. Bu hoş bir cevap olabilir ama sorunun özünde yatan asıl soru “Bize ne gibi bir yararınız dokunabilir?” şeklindedir.

Mariana ise ”Çünkü çok çalışkanım ve bu firma için çalışmayı çok istiyorum” şeklinde cevaplıyor. Pek çok insan kendini “çalışkan” olarak tanımlar – fakat neden bu firma sizi öyle kabul etsin ki?

Doğru Yol

Tom bu soruya “Çünkü bu pozisyon için çok uygunum” diye cevap veriyor. Yapmanız gerekeni anlıyor gibisiniz, ama lütfen biraz daha detaylandırın.

“Çünkü sorumlarınızı çözmeye yarayacak ve bu işi en iyi şekilde yapmamı sağlayacak her türlü özelliğe sahibim” diyor Sharon.

Bir Pazarlama Cümlesi Bulun

Ne kadar detaylı bir cevap verirseniz, o kadar tatmin edici olur. Neler istediğinizden bahsetme zamanı değil. Bunu yerine başarılarınızı sıralayın ve sizi eşsiz kılan özelliklerinize değinin. 

Ürün Kataloğu Egzersizi

Size sorulan sorunun özünün “Bu firmaya neler katabilirsiniz?” olduğunu unutmayın.

Başvurduğunuz işin tanımını ve iş ilanını dikkatle inceleyerek başlayın. Firmanın şart koştuğu gereklilikler hangileri? Bu işi başarmanız için neler yapmanız gerekir? Bütün bu gerekliliklerin bir listesini yapın.

Daha sonra bütün bu gereklilikleri karşılamak için nelere sahip olduğunuzu içeren bir katalog hazırlayın. Sahip olduğunuz iki ya da üç önemli özelliğinizi belirleyin ve bunların firmanın beklentilerine ne oranda uyduğunu vurgulayın. Sizi eşsiz kılan kişisel özelliklerinizi küçümsemeyin; enerjiniz, kişisel tutumunuz ve iletişim yetenekleriniz gibi, bu işle alakalı olabilecek bütün özelliklerinizi sıralayın.

Bir Satış Hilesi: Çözüm Sizsiniz

Sizden istenen gereklilikler listesinden hangilerini karşılayabildiğinizi belirleyin ve bunu bir özet olarak firmaya sunun. Bu sizin satış taktiğiniz olacak. Fakat bu konuşmanın iki dakikadan uzun olmaması gerektiğini ve sizin başkalarında bulunmayan ama o işe çok uygun olan özelliklerinizi yansıtması gerektiğini unutmayın.

Örnek: “Konuşmalarımızdan anladığım kadarıyla, işe anında adapte olup sorumluluk alabilecek birini arıyorsunuz. Veritabanı sisteminizle ilgili bazı problemler yaşadığınız da açık. Finansal veritabanlarıyla ilgili çalıştığım yedi sene boyunca beraber çalıştığım firmalara milyonlarca dolar kazandırdım. Enerjim ve öğrenme biçimim çok çabuk bir şekilde asıl sorunu görüp, problemleri çok kısa sürede çözmeme yarıyor. Sorduğunuz takdirde meslektaşlarım size, çok pozitif bir yaklaşıma sahip, iyi bir takım oyuncusu olduğumu söyleyeceklerdir. En stresli zamanlarda bile konsantrasyonumu koruma ve en zor zamanlarda dahi içinde bulunduğun takımın bir parçası olma kabiliyetine sahibim. Takımınıza çok önemli getirilerde bulunacağımdan hiç şüphem yok.”

Sizi Eşsiz Kılan Nedir?

Bu soruya yönelik yapacağınız ufak beyin egzersizleri, size özgü vasıflarınız üzerinde yoğunlaşmanıza yardımcı olur. Bir elin parmakları nasıl birbirine benzemiyorsa, insanlar da birbirine benzemez. Sizi diğerlerinden farklı kılan özelliklerinizin hangileri olduğunu bulmak için kendinize biraz zaman ayırın.

  •  “Teslim tarihlerini asla kaçırmam.”
  •  “Kaotik ortamlara düzen getiririm.”
  •  “Espri anlayışım gelişmiştir.”
  •  “Detaylara çok önem veririm.”

Sizinle görüşen kişinin problemi yeterince anladığınızdan ve çözümü için gereken özelliklere sahip olduğunuzdan emin olmasını sağlayın – bu da problemin çözümünün sizde olduğunu gösterecektir.

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu