Mülakat Yeteneklerinizi Geliştirmeniz için 10 İpucu
En akıllı ve kalifiye kişilerin bile iş görüşmeleri için hazırlanması gerekmektedir. Neden mi? Mülakatta başarılı olmak sonradan kazanılan bir vasıftır ve harika bir ilk intiba bırakmak için ikinci bir şansınız olmayacaktır. Mülakat IQ’nuzu geliştirmek için bu 10 stratejiye bir göz atın.
Sözsüz iletişim Pratikleri Yapın
Bu tamamen güveninizi sergilemekle alakalıdır: dik durmak, göz teması kurmak ve güvenli bir şekilde el sıkışmak bunu sağlayan faktörler arasında sayılabilir. Karşı tarafla sözsüz olarak ilk kurduğunuz iletişim harika bir başlangıcın ya da hızlı bir sonun habercisi olabilir.
Uygun Kıyafetler Seçin
Bugünün giyim tarzı ve kuralları iş görüşmesi sırasında sizinle görüşen kişiler gibi giyinmenize izin vermez. Profesyonel ve bakımlı görünmek çok önemlidir. Takım elbise mi daha az resmi bir kıyafet mi giyeceğiniz şirket kültürüne ya da başvurduğunuz pozisyona göre değişir. Eğer mümkünse, mülakattan önce şirketin giyim kurallarıyla ilgili bilgi edinmeye çalışın.
Dinleyin
Mülakat başladığı andan itibaren, sizinle görüşen kişi sizi doğrudan ya da dolaylı olarak bilgilendiriyor olacaktır. Eğer bunu anlamıyorsanız ciddi bir fırsatı kaçırıyorsunuz demektir. İyi iletişim kurmak karşınızdakini dinlemeyi ve ne söylediğini anladığınızı ona belli etmeyi içerir. Görüştüğünüz kişiyi gözlemleyin ve tavırlarından bir şeyler çıkarmaya çalışın.
Gereğinden Fazla Konuşmayın
Görüştüğünüz kişiye istediğinden fazla bilgi vermeniz ölümcül bir hata olabilir. Eğer yeterince hazırlanmazsanız kendi kendinizi ekarte edebilirsiniz. İş ilanını çok iyi okuyun ve görüşmeye çok iyi hazırlanın, başvurduğunuz pozisyonun gereklilikleriyle kendi vasıflarınızın örtüştüğü noktalar üzerinde yoğunlaşın.
Gereğinden Fazla Samimi Davranmayın
İş görüşmesi, iş konuşmak amacıyla yapılan profesyonel bir görüşmedir. Yeni bir arkadaş kazanmanın bir yolu değildir. Enerjik ve istekli olmalı ve sorular sormalısınız, fakat haddinizi aşmayın ve iş başvurusunda bulunan bir aday olduğunuzu unutmayın.
Uygun Bir Dil Kullanın
Mülakat sırasında profesyonel bir dil kullanmanız olmazsa olmaz bir gerekliliktir. Uygunsuz kaçacak argo ifadeler ya da yaş, ırk, din, politika, cinsel yönelim gibi konulara dokunacak kalıplar kullanmamaya dikkat edin –böyle hatalar size kapıyı gösterebilir.
Ukala Olmayın
Bir iş görüşmesinin başarıya ulaşmasında takındığınız tavır çok kilit bir rol oynar. Kendine güven, profesyonellik ve alçak gönüllülük arasında çok nazik bir denge vardır. Yeteneklerinizi göstermek için bilinçli olarak öyle davranıyorsanız bile unutmayın ki gereğinden fazla güvenli davranmak çok güvensiz olmak kadar kötü bir şeydir.
Size Sorulan Soruları Cevapladığınıza Emin Olun
Görüştüğünüz kişi geçmişte yapmış olduğunuz bir şeyi örneklendirmenizi istiyorsa, geçmiş deneyimlerinizle ilgili bilgi istiyor demektir. Böyle bir örnek bulmakta başarısız olursanız, sadece bir soruyu cevapsız bırakmış olmazsınız. Aynı zamanda yeteneklerinizi kanıtlama ve vasıflarınızdan bahsetme şansını da kaybedersiniz.
Sorular Sorun
Bir şey sormak isteyip istemedikleri sorulduğunda pek çok aday “Hayır” diye cevap verir. Yanlış cevap. Şirkette ne olup bittiğiyle ilgilendiğinizi göstermek için soru sormak çok önemlidir. Soru sormak, doğru yerde olup olmadığınızı anlamanız için de harika bir fırsattır. En iyi sorular, mülakat boyunca sizden ne istendiğini iyi dinleyip extra bilgi almak için sorulan sorulardır.
Umutsuz Görünmeyin
“Yalvarırım beni seçin” tavrı takınırsanız, çok umutsuz ve güvensiz görünürsünüz. Soğukkanlılığı, sakinliği ve güveni asla elden bırakmayın. Bu işi yapabileceğinize eminsiniz; o zaman görüştüğünüz kişinin de bundan emin olmasını sağlayın.