İş İngilizcesi Koçluğu Yapan Kadın Girişimci
İş İngilizcesini koçtan öğrenin
İş adamlarına ve yöneticilere yönelik iş İngilizcesi alanında koçluk yapan Billur Cremer, sunumlar, toplantı yönetimi, müzakereler, telefon ve ağırlama, iş yazışmaları, başarılı iş mülakatı nasıl yapılır gibi konularda eğitimler veriyor.
Anlıyorum ama konuşamıyorum”, Türkiye’de İngilizce’yle ilgili en sık karşılaşılan yorumlardan yalnızca biri. Pek çok şirketin yurt dışına açıldığı bir dönemde özellikle iş hayatında İngilizce’yi en etkin şekilde kullanmak zorunluluk haline geldi. Billur Cremer de bu ihtiyaçtan yola çıkarak iş İngilizcesi alanında eğitim vermeye karar veren bir girişimci.
Cremer, küçük yaşta lisan eksikliğinin yarattığı sorunları görme fırsatı buldu. Babası otel yöneticisi olduğu için ilkokulun bir kısmını Almanya’da okudu. Sonra Amerika’da New York’a taşındı. Küçük yaşlardan itibaren yurt dışında Türklerin lisan eksikliği yüzünden çekingen davrandığını, güçlü ve özgüvenli olamadığını fark edip üzülen Cremer, “Babam Galatasaray Lisesi mezunu olarak 60’lı yıllarda bile çok rahat birkaç lisan konuşuyor ve etrafındaki Türkiye’den gelen ve yabancı lisan bilmeyen insanların hakkını savunuyor ve onları zor durumlardan çekip alıyordu. Kendini ifade edemeyen kişilerin güçlü olmadığını o küçük yaşlarda çok iyi fark ettim ve bu bende ‘ortak dil-İngilizce ve iletişim’ konusunda büyük bir farkındalık yarattı” diyor.
Talep arttı kendi işini kurdu
Daha sonraki yıllarda ailesi Amerika’dayken Türkiye’ye dönüp Boğaziçi Üniversitesi’ne girdi. Mezun olduktan sonra ilk olarak bankacılık ve turizm sektöründe daha sonra bilgi teknolojileri, satış ve pazarlama bölümlerinde çalıştı. Çocuklan olduktan sonra part time iş aramaya başladı. Bu süreçte İngilizce eğitimi vermeye başladı. Yeditepe Üniversitesi ve Marmara Üniversitesi’nde İngilizce özellikle iş İngilizcesi ve konuşma dersleri verdi. Bu süreçte iş dünyasında İngilizce öğretecek kişinin daha önce kurumsal yapıyı tanımış olmasının ve şahsen kendisinin de iş tecrübesi olmasının ne kadar önemli olduğunu gördüğünü söyleyen Cremer, “Çünkü olay sadece İngilizce öğretmek değil. Iş dünyasında gerekli olan İngilizce’yi doğru şekilde aktarmak, öğretmek ve iş dünyasının konuşma kalıplanna hakim olmak. Bu konuyu çok önemsedim. Çünkü Türk yöneticilerinin ve işadamlarının uluslararası ortamlarda daha küresel formatta ve düzgün iletişim becerisine sahip olmasını adeta içimde kişisel bir hedef haline getirmiştim” diyor.
İyi sonuçlar alan öğrencileri tanıdıklarına tavsiye ettikçe Cremer, işten başını alamaz hale geldi. Böylece kendine ait iş kurarak daha çok insana ulaşması gerektiğine karar verdi.
Eğitim süresi değişiyor
Kendi işini kurmadan önce nasıl yapılacağını öğrenmek için Türkiye Kadın Girişimciler Demeği’nin (KAGİDER) “İşimi Kuruyorum” eğitimlerine katıldı. Katıldığı eğitimlerden edindiği bilgiler doğrultusunda 2010’da Suadiye’de ilk ofisini kurdu. Executive English Coaching de çalışan eğitmenlerin de Türk asıllı Amerikalı iki lisana hakim ve değişik kültürlere yakın olduklarına dikkat çeken Cremer, sözlerine şu şekilde devam ediyor: “Eğitmenlerimiz de uluslararası kültürler ve takım yönetimi gibi çeşitli yetkinlik gerektiren konularda deneyim sahibi.”
Executive English Coaching, tamamıyla iş dünyasında İngilizce konuşmaya yönelik eğitimler veriyor. Cremer, orta seviyede İngilizce bilen ve iş İngilizcesine ihtiyaç duyan kişilere yardımcı olabileceklerini söylüyor. İş dünyasında ihtiyaç duyulan tüm iletişimlerine yardımcı olmak üzere İngilizce sunumlar, toplantı yönetimi, müzakereler, telefon ve ağırlama, iş yazışmaları, başarılı iş mülakatı nasıl yapılır gibi konularda 1-2 günlük kısa süreli eğitimler veriliyor. Kişinin seviyesine göre eğitim süreleri 3-4 aya kadar uzayabiliyor.
Uluslararası sertifika veriyor
Şirket, iş İngilizcesi eğitimlerinin dışında yurt dışına çalışmak için giden yöneticilere de mülakatlar konusunda koçluk veriyor. Bu şekilde Houston, Chicago, Londra, Brüksel, Cenevre ve Roma’ya genel müdür düzeyinde yöneticiler ha-zırladıklanna dikkat çeken Cremer sözlerine şöyle devam ediyor: “İş mülakattan çok önemli. İlk etkiyi sadece ilk dakikada yaratıyorsunuz. Burada doğru bir izlenim yaratmak gerekli. Aday ne kadar iyi hazırlanırsa kendini o kadar rahat hissediyor.”
İş dünyasının çok dinamik olduğuna dikkat çeken Cremer, son derece basit kelimeler kullanarak iletişimin net bir şekilde sağlayabileceğini vurguluyor. Şirket bünyesinde hem insan kaynağı birimlerine hem de adaylara ayrı ayrı sunulan mülakat programlan bulunuyor. Ayrıca seminer konuları arasında yine iş hayatında yer alan bazı sorunlar yer alıyor.
Cremer’e göre en önemli noktalardan biri de işe girişlerde standart bir İngilizce konuşma ölçüm testi olmaması. Bu ihtiyacı gidermek üzere Amerikalı bir firmanın konuşmaya yönelik test temsilciliği aldıklarını söylüyor Cremer ve işe atımlarda adayın doğnı bir şekilde İngilizce konuşup konuşamadığını ölçmek üzere Speaking Test uyguladıklannı vurguluyor. Uluslararası geçerli test sonucunda sertifika veriyor şirket.
Cremer, iş İngilizcesi alanındaki hizmetlerini geliştirmeyi ve tamamıyla bu konuya odaklanmayı planlıyor. İş hayatında standart getirilmesi gereken konular olduğunu söyleyen Cremer, “Oralarda standart bir hizmet getirebilirim. Devamlı fiıarlan ve iş dünyasını izliyorum. Faydalı olabileceğim konulara eğilmek ve bunları geliştirmek istiyorum. Kısacası yine iş İngilizcesi konusunda ilerlemeyi hedef alıyorum” diyor.
Ayşegül Sakarya / Ekonomist