Mülakatınızın İyi Geçmesi İçin 4 Yöntem
Harika bir özgeçmişiniz var, mükemmel bir önyazı yazdınız ve çok önemli bir mülakat için çağrıldınız. Tek bir pozisyon için 500’den fazla kişinin başvurduğunu ve gerekli vasıflara sahip olan adaylarla birkaç gün boyunca mülakat yapacaklarını biliyorsunuz. Kendinizi bu rekabet ortamında farklı kılmak için ne yapabilirsiniz?
Mülakat becerileri, görüşmecilerin sorabileceği sorular ve mülakatta kaçınmanız gereken hatalar hakkında birçok makale vardır. Bunlar yararlı olsa da rekabet bugün içinde bulunduğunuz kadar sert olduğunda fark edilmeniz gerekir. İşte size bunu başarmanıza yardım edecek birkaç ipucu.
Araştırma Yapın
Firma hakkında bilgi edinin. Son yıllık raporlarının ya da haber bültenlerinin bir kopyasını edinin. Website’lerini ziyaret ederek firmanın misyonunu ve müşterilerini öğrenin.
Yönetim kadrosunda ve en üst düzey mevkilerde kimlerin olduğunu öğrenin. Tabii bu, firmanın hacmine göre çeşitlilik gösterir. Eğer büyük bir holding ise mülakatına gireceğiniz departmanla ilgili olabildiğince çok şey öğrenin.
Eğer mümkünse mülakat zamanını belirlemek için aradıklarında görüşmecinin kim olacağını sorun. Bu kişiyi Google ile araştırın. Böylece onları daha kolay hatırlarsınız, ayrıca ne yaptıklarını bilirseniz, mülakatta sorulacak sorulara daha bilinçli cevaplar verebilirsiniz.
Küçük bir firmanın mülakatına gidecekseniz, eğer mümkünse İnsan Kaynakları ekibini araştırın. Eğer mülakattaki görüşmeciniz işi alırsanız kendisi için çalışıyor olacağınız yöneticiyse, Google ile o kişi hakkında bilgi edinin. Ortak noktalarınız olduğunu keşfedebilirsiniz ve görüşmeci hakkında önceden bilgi sahibi olursanız bu bilgilerden mülakat sırasında yararlanabilirsiniz.
Bu firma için çalışan ya da onlarla iş yapmış birilerini biliyor musunuz? Bu kişilere firma hakkında ve özellikle görüşmeci hakkında sorular sorun. Kendi mülakatları hakkında bilgi edinin.
Hazırlanın
Daha önce özgeçmişinizde okumadıkları öğeler kullanarak, firmanın misyonu ve hedeflerinden örnekler vererek kendiniz hakkında bilgi vermeye hazır olun.
Örneğin; basın bülteni yazıyor olacaksanız yazılarınız hakkında örnekler verin. Teknik departmana katılacaksanız yanınızda eski çalışmalarınız, patentleriniz ve araştırmalarınızdan oluşan bir özet ve liste götürün. Pazarlama departmanında katılacaksanız, daha önce üzerinde çalıştığınız büyük pazarlama aktivitesiyle ilgili bir örnek verin. Eğer üniversiteden yeni mezun olmuşsanız ve bu ilk işiniz olacaksa liderlikle, önemli aktivitelerle, takdir belgeleriyle ve katıldığınız organizasyonlarla ilgili örnekler verin.
Hazırladığınız bu dosyayı mülakat sırasında çantanızdan bile çıkartmayabilirsiniz ancak bu şekilde hazırlanmanız, sorulacak sorulara da hazır olmanızı sağlar.
Şu gibi sorulara cevap vereceksiniz:
- Güçlü ve zayıf yönleriniz nelerdir?
- Hedefleriniz nelerdir?
- Neden bu işe girmek istiyorsunuz?
Vermek istediğiniz mesajı içeren cevaplar hazırlayın ancak cevapları kelime kelime ezberlemeyin. Doğal ve ilgili olmalısınız.
Kendi Çarpıcı Sorularınızı Hazırlayın
Unutmayın: Onların sizin hakkınızda bir bilgi sahibi olmaya çalışması gibi siz de onlar hakkında bilgi sahibi olmaya çalışıyorsunuz. Rahatlayın, dinleyin ve kendi hazırladığınız soruları sorun.
Sorulabilecek bazı güzel sorular:
Sizce ideal bir aday nasıl olmalıdır?
Kendinizi bu sorunun cevabıyla kıyaslamaya hazır olun. (Bu pozisyon için yayınlanmış bir ilan varsa, bazı ideal becerileri içeriyor olabilir, böylece cevabınızı önceden hazırlayabilirsiniz).
Bu pozisyondaki kişinin başa çıkması gereken başlıca zorluklar nelerdir?
Bu zorluklardan bahsettikten sonra size bunlarla nasıl başa çıkacağınızı da soracaklardır. Bu durumda “Şimdiye kadar neler denediniz ve nasıl sonuçlar aldınız?” diye sorabilirsiniz. Bu şekilde soru-cevap alışverişi yapmanız sizi diğer adaylardan ayıracaktır.
Bazı temel bilgileri sorun.
Mülakat bir yöneticilik ya da liderlik pozisyonu içinse bütçenin ne olacağını sorun. Pazarlama pozisyonu içinse müşterilerinin kim olduğunu ve en başarılı pazarlama kampanyalarının hangileri olduğunu sorun.
Soru sürecinde onları bilginiz, ilgili olmanız ve enerjiniz ile ETKİLEYEBİLİRSİNİZ. Bu sürecin tadını çıkarın! Gerçekten firmaya dahilmişsiniz ve o zamana kadar bu sorunların üstesinde gelmeye çalışıyormuşsunuz gibi davranın ve kısa süre içinde onları etkileyin.
Birçok aday kendilerine sorulacak sorular üzerine çok zaman harcar ve kendi sormaları gereken soruları unuturlar. Soru sorarak görüşmenin gidişatını üstünlüğünüz olan alana doğru yönlendirebilirsiniz ve hazırladığınız çarpıcı sorularla diğer adaylardan ileride olursunuz.
Not Bırakın
Gitmeden önce 30 saniye kadar bir teşekkür konuşması yapın – onlara ayırdıkları zaman için teşekkür edin, başarılarında bir katkınız olmasını istediğinizi söyleyin ve neden sizi seçmeleri gerektiğini tekrarlayın.
Ayrıca sonuçları ne zaman öğrenebileceğinizi sorabilirsiniz.
Son olarak ertesi gün bir teşekkür notu göndermeniz çok önemlidir. (Bu notu e-posta ile göndermek en iyisi olacaktır.) Ayırdıkları zaman için teşekkür edin. Mülakatta geçen bazı önemli noktalara değinerek e-postayı kişiselleştirin.