2013 Yılında Yatırım Yapılacak Sektörler
2013’te Kazandıracak Sektörler, 2013’te Girişimcilere İş Kapısı Olacak Sektörler
Türkiye ekonomisinin ölçeği büyüdükçe ve alım gücü arttıkça, daha önce kimsenin yüz vermediği iş kolları/sektörler, büyük eko sistemler olarak ekonomiye ayrı bir dinamizm kazandırmaya başladı. Bugün bir bijuteri, kozmetik, temizlik, kişisel gelişim ve daha birçok alan, sadece küçük girişimcilerin değil, dev sermaye gruplarının bile ilgi duymadan edemediği sektörlere dönüştü. Üstelik daha yolun başında sayılırlar ve önümüzdeki yıllar çok daha fazla girişimciye fırsat yaratacak potansiyel taşıyorlar. Bu yılki performanslarının çok üzerinde bir büyüme beklentisi bulunan ve bu yönüyle 2013’te birçok girişimciye iş kapısı olacak sektörleri araştırdık. Neden cazip oldukları, yatırım yapmanın yolları ve sektör temsilcilerinin söyledikleri, bu sektörlere girenlerin hiç pişman olmayacağını ortaya koyuyor.
BİJUTERİ
Her yıl yeni markalar çıkaran bir sektör
Bijuteri, son yılların en hızlı büyüyen sektörlerinden biri. Sürekli yeni markalar sektöre girerken eskiler de hız kesmeden büyüyor. Bijuteri sektörü, 500 milyon liranın üzerinde bir büyüklüğe sahip. Her yıl ortalama yüzde 20 – 30 arasında bir büyüme gösteren sektör artık kabına sığmıyor. Şirketlerin yurt dışı ataklan sayesinde dış ticaret hacmi de 250 milyon dolara ulaştı. İtalya başta olmak üzere birçok Avnıpa ülkesine ihracat yapan şirketlerin rotasında; Kuzey Afrika, Orta Doğu, Arap ülkeleri ve Türk Cumhuriyetleri de bulunuyor.
Bijutericiler ve Aksesuarcılar Derneği (BIJUDER), son dönemde Türkiye’deki üreticileri dünyadaki global firmalarla bir araya getirmek amacıyla tanıtım çalışmalarına da hız verdi.
1. Kadınlar geçmişte altın ve gümüş takı ve aksesuarları tercih ederken bugün gerek fiyatların düşüklüğü, gerekse çeşit zenginliği açısından imitasyon ürünlerine daha çok para harcıyor.
2. Takı ve aksesuar firmaları, modanın değişimine büyük bir hızla ayak uydurarak çekim alanı yaratmayı başarıyor.
3. Özellikle Anadolu önemli bir büyüme potansiyeline sahip.
4. Kâr marjının 3 haneli rakamlara kadar çıkması sektörü cazip kılan etkenler arasında.
Yatırım maliyeti kiralama giderleri hariç 50 bin ile 150 bin lira arasında değişiyor. Bu işe yatırım yapmak isteyenlerin mağazalar için işlek caddeleri ve AVM’leri tercih etmesi gerekiyor.
Bijuteri sektörüne profesyonel ortaklarla girmek riski daha da aşağı çekebilir.
Zira şirketlerin markalaşarak büyümeyi tercih ettiği sektörde franchising sistemine olan talep de artmış durumda. Euromoda, Assortie, Sette, Next Accessory, Takıştır Bijuteri, The She, Takicim, Black&White, Jeune&Belle, Dia Titanium, Accessorize öne çıkan markalar arasında yer alıyor. Şirketlerin bayilik koşullan değişiklik gösterirken bazı firmalar franchise giriş ücreti talep etmiyor.
Bijuteri ve Aksesuarcılar Derneği Başkanı Eyüp Uğur
“Kâr marjlarındaki yükseklik yatırımcının ilgisini çekiyor. Son yıllarda sektörde birçok yeni marka ortaya çıktı ve bu markalar da franchise vererek zincirleşmeye başladılar!’
Euromoda Genel Müdürü Ceyhun Türkgenç
“Düzenlenen fuarların da etkisiyle sektör son beş yıldır büyüyor. Biz 42 yıllık bir şirket olarak sektöre girmek isteyen firmalarla birikimimizi paylaşıyoruz. 50 metrekarelik bir mağazayı 100 bin dolara anahtar teslim veriyoruz. Bu işe yatırım yapılırken lokasyon çok önemli, iyi analizler yapıp doğru noktaya yatırım yapmak gerekiyor!’
ÇOCUK GİYİM
Her yıl doğumlarla uçuyor
Türkiye’de 15 yaş altındaki grup toplam nüfusun yüzde 25’ini oluşturuyor. Bu da 19 milyonluk bir nüfus anlamına geliyor. Toplam 30 milyar TL civarındaki Türkiye hazır giyim pazarının yaklaşık yüzde 17’si 15 yaş altı bebek ve çocuk segmentine ait. Yani çocuk hazır giyim pazarı bugün yaklaşık 5 milyar TL düzeyine ulaşmış durumda.
Hazır giyim sektörü her yıl yüzde 1.5 oranında büyürken, çocuk giyim sektörü yüzde 15’in üzerinde büyüme gösteriyor. Her ne kadar nüfus artış hızı göreceli olarak bir miktar düşmüş olsa da her yıl 1.3 milyon bebeğin doğduğu ülkemizde bu pazarın daha uzunca bir süre canlı, dinamik karakterini koruyacağını söyleyebiliriz.
LC Waikiki pazarın lideri konumunda. Onu, Panço, Bücürük, Blue Key gibi markalar izliyor. Aynca bu alana giren Koton, Mudo gibi birçok marka da var. Gap Kids, Zara Kids, C &A Kids, Burberry Kids gibi yabancı markaların ardından geçtiğimiz yıl Türkiye pazarına hızlı bir giriş yapan İsveçli H&M de iddialı markalar arasında yerini aldı. Bir yıldır Türkiye pazarında faaliyet gösteren Portekizli Zippy de pazarda emin adımlarla ilerliyor. 2013’te Türkiye’de 15 yeni mağaza açmayı planlayan marka; birçok ile franchise vermeyi hedefliyor.
Fransız ID Group altında çocuk markaları Okaidi ve Obaibi markalan da geçen yıl Türkiye pazarına giriş yaptı. Dorimu Giyim tarafından Türkiye’ye getirilen markaların 2015 yılına kadar 10-15 mağazaya ulaşması hedefleniyor. Zetko Tekstil’in getirdiği Fransız çocuk giyim markası Z and Co da önümüzdeki üç yılda 15 mağazaya ulaşmayı hedefliyor.
Bu yıl Türkiye pazarına giren ABD’li çocuk giyim markası Gymboree’nin de büyüme planları olduğu biliniyor. Ispanyol Mayoral da Türkiye’de 5 monobrand mağaza ve 120 satış noktasına ulaştı.
1. Türkiye’nin, perakendecilerin ilgi odağı olduğunu söyleyen sektör temsilcileri, genç nüfusu, yüksek doğum oranı, gelecek yıllarda çocuk giyiminde pazar büyüklüğünün artacağına işaret ediyor.
2. İletişim çağında yetişen genç nüfusumuz; ürün kalitesi ile moda ve fiyat dengesini giderek daha bilinçli bir şekilde değerlendiriyor. Buna kriterlere uygun fashion ürünler sunan çocuk giyim markalarının Türkiye’de büyüme şansı yüksek görülüyor.
Bu alana üretici ya da perakendeci olarak girilebilir. Ya da çocuk giyim sektöründe Türkiye pazar yapısına uygun görülen yabancı markaların Türkiye temsilciliği alınabilir. Bu kanalda toptan satış da yapılabilir.
Eğer bir çocuk giyim markasının franchise’ını alarak perakende alanına girmek istiyorsanız 8o -100 metrekare arasında bir satış alanı olan bir mağazanın yatırım maliyeti 150-250 bin Euro arasında değiyor.
Zipyy Ülke Müdürü Joao Oliveira
“Türk müşterisinin moda sever, stil sahibi ve modem olduğuna inanıyoruz. Bu diğer ülkelerle karşılaştırınca Zippy’nin de yatırım stratejisine uygun. Bu pazara girmemizde Türkiye’nin ekonomik büyümesi, iç tüketim ve genç nüfus da etkili oldu!’
LC Waikiki Stratejik Planlama | Direktörü İbrahim Arıt
“Ekonomilerin kötüye gittiği dönemlerde bile neredeyse küçülmeyen pazarlardan birisi bebek/ çocuk hazır giyim pazarı. Franchise vermiyoruz ama sektörde başka yatırım imkanları çok. Bu yıl 3 milyar 750 milyon TL olan ciro hedefimizi 2013’te 4 milyar 500 milyon TL’ye çıkarmayı amaçlıyoruz”
merhaba.
Ben KKTC’de yaşıyorum.
KKTC bayilik verme imkanınız var mı acaba ?
Güvenlik sistemleri hakkında bilgi almak istiyorum.
Yardımcı olursanız cok sevinirim.
teşekkür ederim.
sayın girişimci;
kapalı alanı 440 metre kare olan ,110 metreye oturmuş 237 metre kare arsa üzerinde yapılmış iş yeri ruhsatlı villa sahibiyim. Ankara yaşamkent-çayyolu semtinde (yeni mah. belediyesine baglı)bulunan bu yerin ince kaba inşaatı bitirilmiş olup, her iş için tadilata hazır vaziyettir. Başkent üniversitesi ile çankaya ünüversitesi( özel ünüversiteler) kampuslerine yakın mesafededir. Ayrıca modern bir semt olan ve hızla gelişen çayyolu ile yaşamkent mahallerinin kesiştigi bulvar üzerinde olup asvalt yola cephelidir.
Beraber yeni iş fikirleri olan yatırımcılarla ve bilhassa restoran zincirleri olan gıda sektörüne ilgi duyanlarla işbirligi yapabilir veya kiraya verebiliriz. telefon edin görüşelim.TLF.05356556335-O5337275729
küçük çaplı fotoğraf çekimleriniz için ulaşabilirsiniz.. manisa.. çocuk aile kişisel çekimler için.. 5382410402