İnternet Girişimcilerine Tavsiyeler
İnternet girişimleri, internet girişimcileri için ipuçları, başarılı internet girişimi, internetten iş kurmak, internette iş yapmak, iş planı, yeni iş fikirleri
Bir çok kişinin çeşitli işlere atılmak için heveslendiğini; ama gerekli özenden yoksun şekilde iş yapmaya kalkıştığını görüyorum ve üzülüyorum. Sonuçta yüzlerce başarısız girişim insanları belli kısır alanlara yöneltiyor.
Diğer gişirimlerle ortak bir çok nokta olmakla birlikte özellikle internet ile ilgili bir proje ya da fikir sahibi iseniz aşağıdaki tavsiyelere kulak asmanızı tavsiye ediyorum.
1- Henüz bir maliyet üstlenmemişken ve geri dönüşü olmayan aşamaya girmemişken yapmak istediğiniz iş ile ilgili ön hazırlık çalışmalarını tamamlayın. İş planınızda gerçekçi bir şekilde ve yapacağınız işin gelmesini istediğiniz aşamayı hedefleyecek şekilde, etap etap hangi aşamaları yaşayacağınızı hesaba katarak belirleyin. Gerektiğinde profesyonel destek alın.
2- Yapmak istediğiniz işle ilgili (çevrenizdeki destekler veya diğer işleriniz varsa onlardaki atıl imkanlar veya dışsallıklar dahil olmak üzere) tüm kaynaklarınızı listeleyin.
3- Yapacağınız işi tüm müşteri potansiyelinize hitap edecek şekilde kısaca tanımlayın. Bu tanımdan hem reklam yaparken hem de yanlış yönlere sapmamak için işlerinizi yürütürken faydalanabilirsiniz. Belirli bir tanım ortaya koyamıyorsanız, gelirleriniz ile ilgili de tutarlı tahminlerde bulunamazsınız.
4- İşlerinizin belli bir vadedeki nihai hedefinize gelmesine kadar insan kaynaklarınızı nasıl geliştireceğinizi düşünün. Belirli bir noktada ihtiyacınız olan kalifikasyondaki bir kişiyi istihdam etme imkanınız olup olmayacağını değerlendirin. Her aşamada insan kaynaklarını iyi yönetmeniz gerektiğini ve yeterli insan kaynağı ile çalışamadığınızda hedeflerinize ulaşma ihtimalinizin düşeceğini dikkate alın.
5- Olası gelirlerinizi yani kuruluş aşamasında sonra oluşacak kaynakları nerelerde değerlendireceğinizi planlayın. Gelirlerinizi nasıl değerlendireceksiniz? Ne zaman, ne kadar ve nereye kadar büyüyeceğinizi tespit edin.
6- Hedeflediğiniz belirli bir vadedeki kârlılığı yakalayacak satış ya da gelir miktarına kadar yaptığınız yatırımların bir amortisman değeri olduğunu ve bu amortismanın belirli bir vadede geri dönüşünün işin kârı olmadığını bilin. Bu aşamanın ne zaman olacağın öngörmeye çalışın ve bu vadeye kadar tahammülünüz olacaksa bu işe girin.
7- İşleriniz ters giderse ne kaybedeceğinizi ve bu kayba tahammül edip etmeyeceğinizi değerlendirin.
8- İşinizin her aşamasında maliyetlerinizi doğru değerlendirip maliyetlerinizin her bir kaleminin gelire etkisini analiz edin. Gelirinizi artırmayan maliyetleri düşürmeye ya da tamamen ortadan kaldırmaya çalışın.
9- Kurumlar vergisi, gelir vergisi, vergi cezası gibi kavramların güncel karşılıklarını öğrenin ve iş mevzuatına hakim olmaya çalışın.
10-Alternatif maliyeti iyi hesaplayın. Bu işi kurmamanız durumunda 2.500 TL maaşla çalışma imkanınız varsa eğer 3 yılda elinize 90.000 TL geçecektir. Yapmayı düşündüğünüz işte bu kadar para kazanabilecek misiniz? Kazanacak olsanız da değer mi bu strese girmeye. “Ne olursa olsun ben maaş alacağıma aynı parayı bile kazanacak olsam kendi işimi yapmalıyım” diyorsanız eğer bunu bir kaç kez düşünün ve kesin kararınızı verin.
11- Benden danışmanlık hizmeti alın. Şaka bir tarafa, benden veya bir başkasından, ama olabildiğince uzman veya deneyimli bir kişiden, işinizi kurma ve geliştirme aşamasında danışmanlık desteği alın. Profesyonel bir yaklaşımla bir işe adım atmayı düşündüğünüze göre delegasyon kelimesinin iş hayatında ne anlama geldiğini öğrenin ve uygulayın. Tek başınıza çalışacaksanız en iyi iş ücretli olarak çalışmaktır.
12- Bir kendinize bakın bir de başarılı olmuş kişilere bakın Siz onlardan birisi olabilir misiniz? Buna önce kendiniz inanmalısınız. Dahi anlamındaki “de” nin ve soru eki “mu” nun ayrı yazılması gerektiğini bilmiyorsanız önce gidin bunu öğrenin. Bu tür çarpıcı eleştirileri kaldıramıyorsanız ve kendinizi geliştirmek için bir fırsat olarak görmüyorsanız siz iş hayatına atılmak için doğru kişi olmayabilirsiniz. Bu forumda uzun süredir bulunmanıza rağmen “her şeye seni yazdım, her şeyi sana yazdım” ne demektir bilmiyorsanız işinizde de bir çok ayrıntıyı kaçırabilir ve neden başarısız olduğunuzu bile anlayamadan hüsrana uğrayabilirsiniz.
13- Yukarıdakileri hiç hesaba katmadan başarılı olabileceğinizi düşünüyorsanız WP site yapın, makale yazın veya ücretli olarak çalışın. Kendinizi, hayatınızı ve hele ki başkalarının hayatını riske atmayın.
Faydalı olması dileği ile…
Saygılar