Çanakkale’den Ağrı’ya Anadolu Turizm Yolu Projesi
Anadolu Turizm Yolu’nun 112 durağı
Turizmin kıyılardan Anadolu’ya çekilmesi yolunda önemli bir adım atıldı. Sadık Badak’ın hazırladığı “Çanakkale’den Ağrı’ya Anadolu Turizm Yolu” projesi, bakir 100 ilçenin turizm pazarına sunulmasını amaçlıyor…
TÜRKİYE turizm pazarına şimdilik sadece İstanbul, Antalya, Muğla ve İzmir’i sunabiliyor. Buna rağmen dünya turizminde altıncı sıraya kadar yükselmeyi başardık. Henüz dünya pazarında tam olarak vitrine çıkamayan Anadolu’daki zenginliğin de devreye girmesiyle birlikte ilk üçe girmemiz işten bile olmayacak.
ANFAŞ (Antalya Fuarcılık îşletme ve Yatırım A.Ş.) eski genel müdürü, (AK Parti Ar-Gc Başkan Yardımcısı ve Antalya Milletvekili) Sadık Badak, Anadolu’nun zenginliğini yurtiçi ve yurtdışı pazarlara sunmayı içeren bir çalışma hazırladı. Ba-dak’ın “Çanakkale’den Ağrı’ya Anadolu Turizm Yolu” adıyla hazırladığı proje, 14 ile bağlı 112 ilçedeki bin 82 turistik noktanın planlanarak alternatif turizm ürünü olarak vitrine çıkarılmasını içeriyor.
Raporun ayrıntılarını dergimizle paylaşan Badak, söz konusu yol ekseninde sağ-sol 50 kilometrelik bölümde 8 milyonu aşkın nüfus olduğunu vurguluyor ve “Anadolu’da turizmin geleceğini inşa edecek yeni turizm senaryoları ve aktörlere ihtiyacımız var” diyor. Hazırlanan projeyi Turizm, Ulaştırma, Çevre ve Şehircilik ile Kalkınma Bakanlığı uzmanlarıyla masaya yatırıp değerlendirdikleri belirten Badak, sözlerini şöyle sürdürüyor: “Haritasını oluşturduğumuz bu yolda, arabayla 25 dakikada ulaşılabilecek birçok turistik değerlerimiz var. Çok büyük yeni yatırımlar yapmamıza gerek yok. Sadece bu değerlerimizi organize bir şekilde iç ve dış turizm pazarına sunulabilir hale getirebiliriz. Önümüzdeki yıllarda turizmin ana oyuncularından tstanbul ve Antalya’ya 20 milyona yakın yabancı turist gelecek. Oluşturulacak bu turizm yoluna bunların yüzde 20’sini rahatlıkla çekebiliriz.”
İÇ TURİZMİN SİGORTASI
Turizmciler, Anadolu’da oluşturulacak turizm yolunun iç turizmi dc canlandıracağım söylüyor. İç turizm hareketlerinin her zaman “sigorta” görevi üstlendiğinin altını çizen Badak, “Otomobil sahipliği her geçen gün artıyor. Arabasına binen Anadolu insanı çoluk-çocuk “Anadolu Turizm Yolu’na çıkıp tarihi, kültürel, doğal, dini, yöresel mekânları gezip tanıyacak. Buralardaki harcamalar da yerel ekonomilere ciddi bir katkı sağlayacak. Kültür turizmine ilgi sürekli artıyor. Anadolu Turizm Yolu’nun yurtdışı fuarlarda tanıtılması sonucu, önümüzdeki yıllarda Türkiye’ye gelecek turistin yüzde 20’sini bakir yerlere çekebiliriz. Kültür turistinin en az 200 euro harcadığını dikkate aldığımızda bu girişimle yerel ekonomilere 1.6 milyar dolarlık katkı sağlayabiliriz” diye ekliyor.
Projeyle Çanakkale’den Ağrı’ya kadar, Afyon’daki yol kavşağına benzer onlarca kavşak oluşturulması planlanıyor. Kavşak çalışmalarının Afyon-KonyaNevşehir-Kayseri kısmı bitirilmek üzere. Kavşaklarda yeme-içme, dinlenme, alışveriş, yerel yemekleri tatmanın yanı sıra, gezilip görülecek tarihi ve kültürel alanlara ilişkin bilgiler bulunacak.
YEREL YÖNETİMLERE ÇAĞRI
Badak, söz konusu kavşakların ayrı bir renkle diğerlerinden ayrıştırılması gerektiğinin de altını çizerek yerel yönetimlere şu önerilerde bulunuyor: “Tüm yerel aktörler ilçelerini hazır hale getirip Kültür ve Turizm Bakanlığı’na başvurup söz konusu yolda yer almak istediklerini belirtmeli. Ayrıca el ürünleri, yerel tatların piyasa koşullarına uygun ambalajlanarak pazara sunma konusundaki çalışmaları başlatmaları gerekiyor. Bu aralar turizmde yıldızı parlayan Beypazarı’na gidenler oraya özgü Beypazarı kurusunu almadan dönmüyor. Anadolu Turizm Yolu’nda bulunan 112 ilçenin bir Safranbolu, Beypazarı haline gelmemesi için hiçbir engel yok. Yaklaşık 2 bin 200 kilometreyi bulan Anadolu Turizm Yolu’nu güneş enerjisiyle aydınlatabiliriz.”
Cem POLATOĞLU / Tur Operatörleri Platformu Başkanı
“Turizm konseyleri kurulup eğitimler başlatılmalı”
Söz konusu projeden haberdarız ve son derece olumlu buluyoruz. Anadolu’da Turizm Yolu Projesi’nin başarılı olması için öncelikle yerel halkın turizm konusunda eğitilmesi gerekiyor. Söz konusu proje kapsamında yaratılacak kavşaklarda gerek duyulan yeni bina-tesisler yapılır. Bunlar İşin en kolay yanı. Ama turizm eğitimi verilmezse projenin başarıya ulaşması zor. Söz konusu illerde vakit kaybetmeden turizm konseyleri kurulmalı. Bunlar öncelikle turistin karşısına çıkacak kesimi, daha sonra yerel halkı turizm ve turizmin yerel ekonomilere katkısı konusunda eğitmeli. Bunun başarılması halinde halen turizm konusunda son derece bakir olan söz konusu illerin kendilerini ulusal ve uluslararası turizm pazarında vitrine daha kolay taşıyıp, bu pastadan pay alacaklarına inanıyorum.
Ali ONARAN / Pronto Tour Yönetim Kurulu Başkanı
“İç turizme yeni destinasyonlar kazandıracak”
Türkiye’nin artık bölgesel ve yöresel olarak pazarlanması gerekiyor. Bölge veya yörelerimizin, nasıl ki “İpek Yolu” adı altında paket turlar düzenleniyorsa benzer şekilde pazarlanması gerekiyor. Proje kapsamındaki 14 ilde başlatılacak paket turların önümüzdeki dönemde tük Türkiye’yi kapsayacak hale getirilmesinde yarar var. Bu projenin iç pazarı canlandıracağına inanıyorum.
İç pazar turizmin sigortası durumunda. Çünkü yabancı turist şu veya bu nedenden dolayı bazen ülkemize gelmek istemeyebilir. Böyle durumlarda Anadolu’da Turizm Yolu ve benzer projeler turizmdeki kayıplarımızın en aza düşürülmesinde önemli katkısı olur. Çizilmiş veya hazırlanmış yollar, bu yollar üstündeki kavşak ve turistik merkezler iç turizme sunulacak yeni destinasyonlar oluşturmamızı sağlayacaktır.
Kerem Köfteoglu / Para