Ankara sağlık turizminde iddialı
ANKARA- Ekonomi yönetiminin sağlık turizmini teşvik edilecek alanlar arasına almasının ardından, Ankara “sağlık turizminin de başkenti” olmak için harekete geçti. Ankara Ticaret Odası Başkanı Salih Bezci, “Uluslararası akreditasyona sahip hastanelerin Almanya’da beş, Çin’de sekiz adet olduğu düşünüldüğünde Ankara’nın tek başına bu ülkelerin üzerinde bir güce sahip olduğunu görmekteyiz” dedi. Ankara’nın sağlık turizminde atması gereken adımların belirlenmesi için bir çalıştay da gerçekleştirildi. Tahminlere göre 2017 yılında sadece ABD’de 23 milyon insanın 80 milyar dolarlık bir sağlık turizmine harcama yaparak başka ülkelere seyahat etmesi bekleniyor.
“Ankara tek başına Çin ve Almanya’ya bedel”
Ankara’nın bu konuda iddialı olduğunu gösteren ilk açıklama ATO Başkanı Salih Bezci’den geldi. Başkent için sağlık turizminin kaçınılmaz bir fırsat olduğunu belirten Bezci, “Ankara sağlık altyapısı, ekipmanı ve tesisleşen sağlık kuruluşlarıyla dünyanın önde gelen sağlık merkezlerinden birisi olabilir” dedi. Ankara’nın yeni teşviklerle sağlık turizminde lider şehir olma konumuna erişebileceğini, bunun için yatırımcıların sağlık sektöründe kümelenme yaklaşımına yönelmesi gerektiğinin altını çizen Bezci şöyle devam etti:
“Ankara, birçok alanda olduğu gibi sağlık turizminde de lider şehir olma yolunda emin adımlarla ilerliyor. Bu, sağlam temelleri olan bir iddiadır. Ankara ulaşım kolaylığının yanı sıra her geçen gün sayısı artan kaliteli ve bilimsel hizmetten ödün vermeyen, konforlu sağlık kuruluşları, eğitimli ve deneyimli hekim kadrosuyla önümüzdeki beş yıllık süreçte Avrupa’nın önde gelen sağlık merkezlerinden biri olma potansiyeline sahiptir. Bu potansiyeli harekete geçirmek için sağlık sektöründeki yatırımcılarımızın sermaye birlikteliklerini oluşturarak kümelenme programları ile güçlerine güç katmaları başkentimizi sağlık sektörünün lider şehri konumuna ulaştıracaktır.”
“Dünyaya derman olabiliriz”
Cerrahi müdahaleler, diş tedavileri ve estetik operasyonların Türkiye’de Avrupa ülkelerinin neredeyse üçte bir fiyatına gerçekleştirilebiliyor olmasının önemli bir avantaj olduğunu dile getiren Bezci, “Deneyimli ve ün kazanmış tıp hekimleri Ankara’daki seçkin sağlık kuruluşlarında hastalarımızın derdine derman oluyor. Bu tecrübeye ve bilimsel liyakate sahip hekimlerimizin dünya ülkelerindeki hastalara da hizmet edebilecek kapasitede olduğunu biliyoruz” ifadelerini kullandı. Bezci, tedavi için gelecek hastaların aynı zamanda Ankara’da tatil yapma imkanı olacağını vurgularken, Beypazarı, Çubuk, Güdül, Haymana, Kızılcahamam ve Polatlı’da yer alan zengin termal kaynakların bu anlamda kullanılabileceğini söyledi.
Sağlık turizmi çalıştayı yapıldı
Ankara Kalkınma Ajansı da, sağlık turizmi için harekete geçti. Geçtiğimiz haftalarda Ankara Kalkınma Ajansı desteği ile Yıldırım Beyazıt Üniversitesi, Çubuk Kaymakamlığı ve Çubuk Belediyesinin ortaklaşa yürüttüğü proje kapsamında ‘Ankara Sağlık Turizmi Çalıştayı’ yapıldı.Çalıştayda bir sunum yapan Yıldırım Beyazıt Üniversitesi işletme Fakültesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Dilek Demirbaş, sağlık turizminin normal turizm gelirlerinin yüzde 25’ini oluşturduğunu belirtti. Sağlık turizminin 2012 yılında yüz milyar doların üzerinde bir bütçeyi oluşturduğunu kaydeden Demirbaş, tahminlere göre 2017 yılında sadece ABD’de 23 milyon insanın 80 milyar dolarlık bir sağlık turizmine harcama yaparak başka ülkelere seyahat edeceğini sözlerine ekledi.
Hasta yol desteği uygulamada
Ekonomi Bakanlığı’nın bu yıl ortasında uygulamaya soktuğu yeni teşvikler kapsamında, sağlık kuruluşlarının yurt dışından getirecekleri hastaların uçuş giderlerinin yüzde 50 oranında bakanlık bütçesinden karşılanması ve hasta başına bin dolara kadar destek verilmesinin de önü açıldı.
Ekonomist