Güncel Ekonomi Haberleri

Zirvenin altındaki hisselere dikkat!

Zirvenin altındaki hisselere dikkat!

foreks piyasalariYıl başından bu yana İMKB’de kazanç yüzde 31 ’i geçti. Uzmanlar, endekste gelinen seviyeler ve hisse değerlemelerine dikkat çekiyor ve hisse değişimleri olabileceğini kaydediyor. Burada endeksin altında performans sergilemiş mali yapısı güçlü hisselere dikkat çekiliyor. YKB ve Migros başta olmak üzere Emlak Konut, Koza Altın ve TAY aracı kurumları en favori hisseleri.

İMKB, yılbaşından bu yana gösterdiği performansla yatırımcısına en çok kazandıran ilk üç borsa arasında yer alıyor. Yılbaşından bu yana getiri yüzde 31’in üzerine çıktı.

Geçen hafta bir düzeltme hareketi başlamış gibi görünmekle birlikte perşembe akşamı Amerikan Merkez Bankası’ndan (FED) beklenen açıklama geldi. FED, düşük faiz politikasının 2015 yılına kadar devam edeceğini ve buna paralel olarak konut kredisine dayalı ucu açık aylık 40 milyon dolarlık tahvil alımı yapacağını açıkladı. Böylece Avrupa Merkez Banka-sı’nın (ECB) ardından FED’de piyasaların beklentisi yönünde karar almış oldu.

HİSSE BAZINDA BAKTIK

Gelinen seviyelere bakıldığında piyasada olumlu hava devam etse de ÎMKB önemli ölçüde prim yaptı. İMKB-100 Endeksi’ni taşıyan sektörün bankacılık olduğu görülüyor. İMKB-100 Endeksi ne dahil. 9 bankadan 7’si, endeksin de üzerinde performans sergilemiş durumda. Endeksin altında getirisi olan ise sadece Bank Asya ve Tekstilbank var. Yine sektörel bazda bakıldığında gayrimenkul şirketleri Sinpaş, tş ve Emlak Konut GYO şirketleri, bankalara eşlik etti. Bu iki sektörün yanında yüksek getiri sağlayan bir diğer alan ise madencilik şirketleri.

Yatırım Finansman Menkul Değerler Araştınna Müdürü Zümrüt Can Ambarcı, sanayi hisselerinin düşük, banka hisselerinin yüksek performans sergilemesinin bir mantığı olduğunu söylüyor. Çan’ın değerlendirmesine göre, banka hisseleri faizlerin düşüşünden olumlu etkilendi. Sanayi hisseleri de büyüme verilerinin 2011’in altında kalmasını değerlemelerine yansıttı.

39 HİSSE ÖNERDİLER

Yılbaşından bu güne ÎMKB-100 Endeksi’nin performansına bakıldığında yüzde 31-3’lük bir getiri söz konusu. Endekse dahil hisselerin 40 tanesi endeksin üzerinde getiri performanslarıyla dikkat çekerken, 60 tanesi endeksin altında kalmış. Yine hu hisselerden 14 tanesi ele yıl başından bu yana gösterdiği eksi perfonnansla yatırımcısını üzmüş.

Uzmanlar, model portföy önerilerinde İMKB Endeksi’nin altında kalmış, mali yapısı güçlü şirketlere de yer vermeye dikkat ediyor. Yine, yaptığı pirime rağmen bu performansını sürdürecek hisselerin okluğu da görülüyor.

Haberimizde bu anlamda model portföylerde yer alan hisselere de yer verdik. Toplamda sekiz aracı kurumun model portföyüne baktık. Bu aracı kurumlann model portföylerinde toplamda 39 hisse var. En çok önerilen hisseler ise altı öneriyle YKB, beş öneriyle Migros ve dört öneriyle Emlak Konut, Koza Altın ve TAV. Yine üç aracı kurumun önerdiği hisseler ise Halkbank, Tofaş, THY ve Türk Telekom.

İMKB ÇOK DEĞERLENDİ

Bundan sonraki süreçte İMKB’nin performansına ve hisse stratejisine bakıldığında analistlerin dikkat çektiği birinci konu İMKB’nin geldiği nokta oluyor. Yılbaşından bu yana gelişen borsaların üzerinde performans sergileri ve ıskonto oranına yüzde 15’lerden yüzde O’lara geldi. Artık İMKB’nin iskontolu olmadığını söyleyen Oyak Yatırım Araştırma Müdür Yardımcısı Alper Enginol, “Banka hisseleri portföylerde olmaya devam edecek. Ancak iskontolu sanayi hisseleri de portföylerde yer bulmalı” eliyor.

Endekste 70.000 hedeflerine yaklaştıklarını söyleyen Enginol, not artışının ise İMKB’yi taşıyabileceğini ancak bunun da büyük ölçüde fiyatlara girdiğini anlatıyor. Enginol’a göre bundan sonraki süreçte İMKB, gelişen piyasalar endeksinin biraz altında hareket edebilir.

SANAYİ ÖNE ÇIKIYOR

Yılın üçüncü çeyreğinde olmasa bile son çeyrekte büyüme verilerinde toparlanma beklentileri var. Bu beklentiler dahilinde sanayi hisselerinin portföylere daha fazla katılabileceğini söyleyen Yatırım Finansman’dan Ambarcı, bankacılık hisselerinin de portföylerde olmaya devam edeceğini kaydediyor. Ambarcı emtiadan etkilenen şirketlere de ayrıca dikkat çekiyor. Koza Altın’ın tavsiye listesinde olduğunu anlatan Ambarcı, ancak hedef değerlere yaklaşması nedeniyle bu hissede tavsiye değişikliği yapılabileceğinin sinyalini de veriyor.

“Endekste çıkış hareketi kâr satışlarına rağmen devam ediyor. Banka hisselerinde yükseliş hareketi kısmen sanayi hisselerine de yaygınlık gösteriyor” diyen Acar Menkul Araştırma Müdürü Zeynel Balcı, piyasalarda beklentilerin önemli ölçüde fiyatlara yansıdığını “beklenti bitti” anlayışıyla kâr satışlarının görülebileceğini anlatıyor. Balcı, piyasaları yukarıya taşıyacak yeni beklenti ve gündemin gerektiğini sözlerine ekliyor.

8 ARACI KURUMUN MODEL PORTFÖYÜNDE 39 HİSSE VAR

Ata Yatırım: Bizim Toptan, CCİ, Emlak Konut GYO, Halkbank, Koza Altın, Koza Maden, Park Elektrik Mad., TAV, TSKB, Vakıfbank.
Ak Yatırım: Emlak GYO, Garanti, Kardemir D, Koza Altın, Koza Anadolu, Migros, Selçuk Ecza, Teknosa, Tofaş, Türk Telekom, Türk Traktör, YKB
Gedik Yatırım:
Erdemir, Koza Altın, Migros, Sinpaş GYO, THY, Tekfen, Türk Telekom, Akfen Holding, Aksa Enerji, Aksa, Anadolu Cam, Anel Telekom, Çimsa, Gözde Finansal, GSD Holding, iş Leasing, Net Holding, Sasa.
Global Menkul: Aksa Enerji, Halkbank, Migros, Şişecam, THY, Tekfen Holding, YKB.
İş Yatırım: Boyner Mağazacılık, Emlak Konut GYO, Halkbank, Migros, Selçuk Ecza, YKB.
Oyak Menkul: Anadolu Hayat, YKB, Türk Telekom, Migros, TAV.
Şeker Yatırım: Aksa, Tofaş, THY, Aygaz, Turkcell, Garanti, TAV, YKB.
Yatırım Finansman: Anadolu Hayat, Tofaş, TAV, Koza Altın, YKB, Bank Asya ve Emlak Konut.

Talip Yılmaz / Ekonomist

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu