Girişim sermayesi şirketleri yatırımcıyı üzmedi
Girişimci şirketler yatırımcıyı üzmedi
Endeksin 66.000 üzerinde tutunduğu haftada 71.000 hedefi sürüyor. Hisse seçiminin önem kazandığı dönemde uzun vadede yatırım alternatifi olarak girişim sermayesi şirketleri de gösteriliyor. İMKB’de İş Girişim, Rhea Girişim, Egeli&Co, Gözde Girişim ve Gedik Girişim birlikte beş tane şirket bulunuyor. Yılbaşından bu yana getirilerde endeksin üzerini görenler var.
Yaklaşık iki aydır yükseliş trendini koruyan ÎMKB, geçen hafta da 66.000’in üzerinde kalarak 67.000 seviyesinin üzerine çıktı. Bu yükselişte etkili olan faktörler cari açık ve enflasyonda düşüşe bağlı olarak faiz oranlannda gerileme, Türkiye’nin kredi notunda artış beklentisi, TCMB’nin büyümede yavaşlama ve düşen enflasyon paralelinde likiditeyi rahatlatması olarak gösteriliyor. Ayrıca faiz oranlarında düşüşün şirket değerlemelerini yükseltmesi ve dünyada merkez bankalarının global yavaşlamaya karşın likidite desteğini sürdürmeleri olarak sıralanıyor.
Önümüzdeki süreçte beklenti uzun vadede 71.000. Teknik seviye ve değerleme olarak 70.000-72.000 seviyelerinin hedef konumunda bulunduğunu söyleyen A Yatırım Araştırma Müdürü Seyfullah Esen, ancak bir yıl vadede faiz maliyetini de dikkate aldığımızda 68.000 seviyeleri üzerinde zorlanabileceğine dikkat çekiyor. Avrupa ve ABD’den parasal genişleme haberleri gelmesi veya içeride bir not artırımı olması durumunda 70.000 seviyeleri görülebileceğini söyleyen EFG Menkul Araştırma Direktörü Nergis Kasabalı, yatırımcıların tasarruflarının bir kısmını hisse senedinde değerlendirmeye devam edebileceklerini söyleyerek, “Ancak Eylül ayı ortasında dışardan gelecek haberler yakın takip edilmeli. Kısa dönemli pozisyonlar bankacılık sektöründe değerlendirilebilir. Perakende sektörü önerdiğimiz bir diğer sektör” diyor.
GİRİŞİMDE BEŞ ALTERNATİF
Piyasalarda yükseliş trendi sürerken hisse seçimi de önem kazanıyor. Burada banka ve holdinglerin yanı sıra güçlü beklentisi olan ve temettü getirisi iyi hisselere dikkat her zaman çekiliyor. Ancak borsada son dönemde farklı yatırım beklentilerine cevap verebilecek yeni sektörler de var. Bunlardan biri de girişim sermayesi şirketleri. Bunlardan en eskisi İş Girişim Sermayesi olurken Vakıf Girişim’i satın alan Rhea Girişim, Egeli&Co ve Gözde Girişim diğer şirketler. Bir de Gedik Girişim Sermayesi var ancak altı aylık portföy değer tablolarında henüz girişim sermayesi yatırımı bulunmuyor. Girişim sermayesi fonları, farklı kaynaklardan topladığı fonları bir havuzda birleştirir ve yüksek getirili yatırım fırsatları arar. Bu fonlar genellikle birden fazıla şirkete yatırım yapar. Yatırımlar belirli bir sektö-re veya sektörlere, belirli bir bölgeye veya arzulanan getiriyi sağlayacak herhangi bir şir-ıkete yönlendirilir.
UZUN VADELİ YATIRIM
Ülkemizde girişim sermayesi anlayışının daha yeni oluşuyor olması ve kısa bir geçmişinin bulunması sebebiyle şu an yatırımcılar nezdinde çok itibar görmediğini ifade eden Eti Yatırım Araştırma ve Kurumsal Finansman Müdürü Adem Özen, “Girişim sermayesi şirketlerine yapılacak yatırımların kısa vadeli düşünülmemesini, bu hisselere yatırım yaparken portföylerinde bulunan sektörlerin ve ağırlıklarının incelenmesini ve yapılacak yatırımların uzun vadeli olarak hedeflenmesini tavsiye ediyoruz” diyor.
Borsada işlem gören beş girişim sermayesinin aktif büyüme, net kâr büyüme ve öz sermaye büyümeleri incelendiğinde sektörde şaşırtıcı bir şekilde büyümenin olduğu görüldüğünü ifade eden întegral Menkul Araştırma Uzmanı Yeliz Karabulut ise, “Fakat yıl başından beri şirketlerin borsadaki performansları incelendiğinde yıl başından beri Iş Girişim Sermayesi haricinde diğer şirketlerin performanslarının endekse göre geride kaldığı görülüyor” diyor. Yeliz Karabulut, gelişim sürecinde olan bu yeni sektörlere yatırım yapmanın ileriki dönemlerde meyvelerinin alınacağını düşünüyor.
ÖNERİLER
Egeli&Co’nun yatırımlarına bakıldığında geleceği parlak görülen tarım sektörüne odaklandığının görüldüğünü ifade eden Adem Özen, “Gözde Girişim’in yatırımları içerisinde finans, bilişim, tarım, perakende ve madencilik sektörleri var ama ağırlığın finansta olması sebebiyle bu yatırım portföyüne nispeten konservatif kalıyoruz. İş Girişim’in bilişim, sağlık, taşımacılık, yer hizmetleri gibi alanlara yatırım yapmasını çeşitlendirme açısından olumlu görmekle birlikte yer hizmetleri ve taşımacılık sektörlerine uzak duruşumuz nedeniyle genel olarak şirket hisselerine yönelik nötr kalıyoruz” diyor. Özen, Rhea Girişim için ise Vakıf Girişim’in dönüşümünün ardından yaptığı yatırımlarla dikkat çektiğini sağlık, lojistik, bilişim, telekomünikasyon, denizcilik alanlarına yapılan yatırımların getirilerinin uzun vadede katkı yapacağını düşünüyor. Yeliz Karabulut ise sektör içerisinde gelişimi yatırım yaptığı sektörler incelendiğinde en çok Rhea Girişim ve Iş Girişim’i beğeniyor. Bu şirketler FK ve PD/DD incelendiğinde oldukça ucuz görünüyor.
GİRİŞİM SERMAYESİ ŞİRKETLERİNİN PORTFÖYLERİNDE NELER VAR?
Egeli&Co: Tarım arazisi toplama ve geliştirme, hayvancılık, organik tarım işletmeleri, süt besiciliği ve kültür balıkçılığı alanlarında yatırım hedefleri bulunuyor, ilk olarak Batı Tarım’ın yüzde 91’ini alan Egeli & Co, 2012 yılında da Doğa Tarım hisselerinin yüzde 90’ını ve Tolina Tarım hisselerinin yüzde 46’sını satın alarak tarım yatırımlarına hız verdi.
İş Girişim: Perakende, enerji, eğitim, turizm ve markalı gıda sektörlerinde yatırım fırsatlarını değerlendiren şirket son olarak spor giyim ve ürünleri sektöründe faaliyet gösteren Toksöz Spor yüzde 51 hissesini satın almak için sözleşme imzaladı.
Rhea Girişim: iştirakleri arasında Netaş, Dentistanbul, Sefa ve Netsafe gibi kuruluşların yer aldığı Rhea Girişim, sağlık sektörüne de ilgili. Şirket, Avrupagöz Grubu’na yüzde 25 oranında ortak olmak için yatırım değerlendirme sürecine girdi.
Gözde Girişim: Gözde, öncelikli olarak Finans, Bilişim ve Teknoloji, Perakende, Temiz/Yenilenebilir Enerji, Gayrimenkul & Lojistik ve Tarım alanlarına ağırlık veriyor. Halihazırdaki yatırım portföyü, Türkiye Finans Katılım Bankası, Albaraka Türk, Kaynak Leasing, Kuveyt Türk Katılım Bankası, Exper Bilgisayar, Medyasoft, Saf GYO, Karma Tarımsal Üretim ve Ticaret A.Ş., Üç Yıldız Tarım işletmeleri ve Şok hisselerinden oluşuyor.
Gözde Yeniova / Ekonomist