KOSGEB Kadın Girişimci Kredisi ile çöp şiş restoranı açtı
Kadın Girişimci Kredisi ile çöp şiş restoranı açtı
KOSGEB kadın girişimci kredisi ile yıllardır sevdiği bir tat olan çöp şiş üzerine bir restoran açan Seher Yaşayacak Gökman, özel sektörden ticaret hayatına atılan bir girişimci. Acıbadem’de Çöpçü ismiyle açtığı restoranında 25 kişiye istihdam yaratan Gökman, restoranında yemek hizmeti ile birlikte yöresel et ürünlerinin satışını da gerçekleştiriyor.
Türkiye’de kadın girişimci sayısı hızla artıyor. Kadın girişimcileri destekleyen özel ve kamu şirketlerinin de bu yeni yatırımlarda önemi büyük. Destek alan kadınlar işlerinde daha hızlı koşuyor, kendilerini güvende hissediyor. Bu yeni girişimcilerden biri de Seher Yaşayacak Gökman. Gazetecilikten ticarete geçiş yapan Gökman, yıllardır hep hayal kurduğu bir işi yapmak üzere harekete geçti. https://www.myfikirler.org Çocukluğundan kalma bir damak tadı olan Ege’nin meşhur çöp şişini, bir restoranda tüm çöp şiş severlere sunmak için girişimde bulunan Gökman’ı KOSGEB de destekledi.
30 bin TL’si hibe, 70 bin TL’si ise iki yıl kredi imkanı ile verilen KOSGEB desteğiyle Gökman, kendi birikimini de ekleyerek yeni bir işe girişmiş oldu ve Acıbadem’de restoranını açtı. Açılışın ardından kısa bir süre geçmesine rağmen, tüketicinin talebi yatırımcısını güldürdü. Bu talep karşısında oldukça da şaşırdıklarını söyleyen Gökman, başarısını sürdürdüğü takdirde diğer kadın yatırımcılar için de örnek olmayı hedefliyor. Özel sektörde çalıştıktan sonra kişilerin kendi işlerine geçmesi aynı zamanda biraz da cesaret gerektiriyor. Gökman’ı destekleyen KOSGEB’in de burada kadınlan cesaretlendirdiğini göz ardı etmemek gerekiyor.
25 kişilik istihdam
Çöp şiş zincirleri özellikle İstanbul’da hızla yayılıyor. Bodrum’a karayolu ile seyahat edenlerin mola noktası olan Aydın Ortaklar’ın meşhur çöp şişi, yatırımcılar için de cazip bir yiyecek olarak görülüyor. Çöpçü markasının 1 l’inci şubesini Acıbadem’de açan Gökman, bahsettiğimiz gibi bir ekonomi muhabiriymiş. Gazete ve dergilerde çalışan, ardından da halkla ilişkiler sektörüne geçen Gökman, KOSGEB kadın girişimci desteği ile Çöpçü Gıda’dan franchise alarak Acıbadem’de restoran açınca, herkesin “Gazeteciydi, Çöpçü oldu” esprisini yaptığını söylüyor.
Gökman, bu restoranda belli bir istihdam da yaratmış durumda. Restoranda tam zamanlı olarak 25 kişi çalışıyor. Yemek hizmeti ile birlikte yöresel et ürünlerinin satışı da gerçekleştiriliyor. Restoranda sonbaharla birlikte evlere servis de başlayacak.https://www.myfikirler.org
Açılmadan müşteri akınına uğradı
Acıbadem Çöpçü’nün herkesin tatilde olduğu bir dönemde hizmete girdiğini belirten Gökman, “Yaz dönemi İstanbul’daki restoranlar için düşük sezon olarak görülse de Ramazan ayı başlamadan 3 gün önce restoranı açmak istedik. Restoranımızın test yemeklerini yaparken, ilk müşterimiz geldi ve çöp şiş yemek için çok ısrarcı oldu. Biz de kırmadık kendilerini. Restoranımızı akşam 18:30’da açtık. Hiç duyuru yapmadan sadece ilk müşterimizi görenlerin restorana akın etmesiyle büyük bir şaşkınlık yaşadık” diyor.
Müşterilere çöp şiş yetiştirebilmek için bu yoğun talep karşısında komilik, garsonluk yaptığını bildiren Gökman “Uç saat açık tuttuğumuz restoranımız, İstanbul’da 1 l’inci şubesi olan Çöpçü zincirleri arasında l’inci sıraya yükseldi” diyor.
Tren garlarından doğan öykü
Ekonomi Gazetecileri Derneği üyesi de olan Gökman, İzmir Karşıyakalı… Çocukluğunda ailece gittikleri Çöpçü’nün ilk restoranı Bostancı’da tattığı o lezzeti hiç unutamıyor. Yıllar sonra o lezzetin peşinden giderek restoran işletmeciliğinde karar kılıyor. Seher Yaşayacak Gökman, çöp şişin nasıl yaygınlaştığını şu sözleriyle anlatıyor:
“Selçuk, Ortaklar, Aydın ve İzmir gibi Ege yerleşimlerinde, tren istasyonlarında ihtiyaç sonucu icat edilen Ege çöp şişi trenle seyahatin popüler hatta elzem olduğu yıllarda istasyonlarda beş dakikalık molalarda keşfedildi. Zaman darlığı nedeniyle ızgaraya atıldığında çok kısa sürede pişebilmesi için etleri çok minik doğranıp, tahta kargılara dizilerek icat edildi. Tren görünmeye başladığında atılan çöp şişler, yolcular inene kadar pişiriliyordu. Aslında Türk işi fast food yemek kültürünün Ege’deki ilk ayak izleri sayılabilir. İstanbul’da çöp şiş, kebap salonlarında mönünün içindeki kebap çeşitlerinden biriyken hak ettiği itiban Çöpçü markasıyla kazandırıldığını söylemek yanlış olmayacaktır.”
Nerelerde franchise verecek?
Çöpçü, franchise yöntemiyle büyüyen bir şirket. Şimdilik İstanbul’da büyümeyi hedefliyor. Bu yılın iKinci yarısından itibaren ise İstanbul dışına çıkmayı planlıyor. Çöpçü Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Abdurrahman Yuvalı’nın yönetiminde ve irfan Baytaş’ın danışmanlığında çalışan şirket, İstanbul’un kalabalık bölgelerini hedefliyor. Baytaş, İstanbul’da olmak istedikleri bölgelerle ilgili şu bilgileri veriyor: ‘‘Kartal,
Etiler, Maslak, Bakırköy, Beylikdüzü, Topkapı, Fulya, Florya, Yeşilköy ve istoç hedeflediğimiz bölgeler. 2012 yılının ikinci yarısından itibaren İstanbul dışına da çıkmayı hedefliyoruz.”
Yuvalı ve Baytaş, tüketiciler tarafından sevilen bir tat olan çöp şişte yatırımın oldukça cazip olduğunu söylüyor. Baytaş, “Biz müşterilerimiz için Aydın Ortaklar ve Selçuk’ta yedikleri leziz çöp şişi İstanbul’a getirdik. Bu lezzete odun ateşinde tandır lavaşı ilave ederek, lezzeti çok üst boyutlara taşımış olduk. Etlerimiz tamamen Trakya ve Ege’den geliyor ve sadece düve eti (1-2 yaşındaki dişi dana) kullanıyoruz” diyor.
Özge Yavuz / Haftalık Ekonomist Dergisi