Duvar kağıdından suni deri devi çıktı
Duvar kağıdından suni deri devi çıktı
30 yıl önce duvar kağıdı imalatıyla başlayan üç kardeşin hikayesi, bugün mobilyadan otomotive kadar birçok sektöre üretim yapan suni deri devine dönüştü. Tükek kardeşlerin sahibi olduğu Flokser Group deri, süet ve kumaştaki patentli ürünlerini 62 ülkeye ihraç ediyor.
Suni deri, giyimden mobilyaya, otomobilden turizme kadar artık pek çok alanda kullanılıyor. 1982 yılında kumlan Flokser Group bu alanda en iddialı şirketlerden biri. Suni derinin yanında süet ve kumaş üretimi yapan ve bugün bin 50 kişinin çalıştığı şirket, 62 ülkeye ihracat yapıyor. Geçen yılı 110 milyon Euro ciro ile kapatan şirketin hedefi bu yılı 140 milyon Euro ciro ile bitirmek. Giyimden mobilyaya otomotivden turizme kadar pek çok alanda faaliyet gösteren şirketlere üretim yapan Flokser Goaıp’un 2008’de oluşturduğu Sertex 2011 yılında Tur-qııality kapsamına alınan markalardan oldu.
Şirket yönetiminin hedefi ise Ser-tex’i, Zara modelini örnek alarak bir % dağıtım kanalı markası haline getirmek. Şu anda Türkiye’de 34, yurtdı-şında ise 17 mağazası olan Sertex’in franchi-se sistemiyle 2016 yılına kadar yurtdışın-daki mağaza sayısının 100’e çıkarılması hedefleniyor. Bu mağazalardaki ürün portföyünün de genişletilmesi planlanıyor. Ser-tex, 4 yıl içinde sadece döşemelik değil, duvar kağıdından halı ve mobilyaya kadar bir evin tüm ihtiyaçlannı karşılayan bir konsept mağaza zincirine dönüşecek.
DUVAR KAĞIDIYLA BAŞLADI
Flokser Gruop’un temelleri 1982 yılında Rafet Tükek ve kardeşleri tarafından atılıyor. Biri mimar, ikisi mühendis olan ve o yıllarda kağıt üzerine flok atma (Desene göre bir yapıştırıcı geçirilerek liflerle örtme) yöntemiyle duvar kağıdı üreten Tükek kardeşler 1996 yılına kadar bu işe devam ediyorlar.
Aynı sistemle suni deri de üretebileceklerini fark eden üç kardeş gerekli yatı-runian yaptıktan sonra suni deri üretimine geçiyor. Rusya pazarındaki hareketlilik şirketin ürettiği bu ürünün başarılı olmasını beraberinde getiriyor. Ardından “güderi” olarak bilinen ürünü üretiyorlar. Ürünleri çok tutuyor. Ağırlıklı olarak giyim ve ayakkabıda kullanıyor bu ürünler.
2000’li yıllann başında marka oluşturma kararı veriliyor. Önce Smartteks markasıyla yola çıkmaya karar veriyor Tükek kardeşler. Ancak Mercedes’le, şirketin Smart markası nedeniyle, sorun yaşanıyor. Bunun üzerine yeni marka arayışında akla Sertex geliyor. Ve 2008 yılında kendi markalarını yani Ser-tex’i oluşturuyorlar.
HEDEFLERİ BÜYÜK
Markayla beraber ürün gamında da gelişme oluyor. Şirket 2008 yılma kadar sadece giyim ve ayakkabı için üretim yaparken 2008 yılında mobilya sektörüne de girmeye karar veriyor. İlk olarak İpek Mobilya’ya süet ürünü veriliyor. Ardından İstikbal için üretim yapılıyor. Farklı model ve dokularla ürettikleri bu ürünler mobilya sektöründen büyük ilgi görüyor.
Suni deri üretimi yaptıklan 65 bin metrekare kapalı alan üzerine kurulu olan İstanbul Hadımköy fabrikası adeta ürün yetiştiremiyor. Bunun üzerine Çerkezköy Organize Sanayi Böl-gesi’nde yeni bir üretim tesisi kuaılu-yor.
Bir taraftan kurumsal satış gerçekleştirilirken bir yandan da şirket franc-hise sistemiyle mağazalaşmaya gidiyor. Bu sistemle Türkiye’de 34 yurtdı-şında ise 17 tane mağaza açılıyor.
Yine 2009 yılında Tükek kardeşler Flokser’in kurumsallaşması gerektiği ve aile şirketi yapısından çıkması yönünde bir karar alıyor ve yönetimi profesyonellere bırakıyor.
Bu adımlar sayesinde şirketin, 2009 yılına kadar 50 milyon Euro seviyelerinde gerçekleşen cirosu 2011 yılında 110 milyon Euro’ya yükseliyor.
500 MİLYON CİRO HEDEFİ
Bu yıl için 140 milyon Euro ciro hedefleri olduğunu belirten Flokser Group Genel Müdürü Kemal Ece, 2011 yılında Çerkezköy’de açılan yeni tesisle birlikte üretim kapasitelerini 24 milyon metrekareye çıkardıklannı ifade ediyor.
2009 yılında 20l6’ya kadar olan süreci planladıklarını ifade eden Ece 2016 yılında cirolarını 500 milyon Euro’ya çıkarmayı hedeflediklerinin de altını çiziyor. 2016 vizyonlarını global marka olma yolunda çizdiklerini anlatan Ece, bu doğrultuda 2011 yılında Turquality’e başvurduklannı ve aynı yıl kabul edildiklerini hatırlatıyor.
Alman destekle daha önce cirola-nnın yüzde 3’üne tekabül eden pazarlama iletişim bütçelerinin yüzde 6’ya çıktığını ifade eden Ece, 20l6’da yurt-dışındaki mağaza sayısını ise 100’e çıkarmak istediklerini vurguluyor.
Şirket bugün 62 ülkeye ihracat gerçekleştiriyor. Ece, bugün 50 milyon doları bulan ihracat rakamını ise 2023 yılında 1 milyar dolara çıkarmayı planladıklannı da sözlerine ekliyor.
ZARA MODELİ
Yeni yatırımlarla üretim kapasitesini 42 milyon metrekareye çıkartmayı planladıklannı ifade eden Ece, mobilya sektörüyle sınırlı kalmayacaklarını da anlatıyor. Hedefteki sektörler ise otomobil ve inşaat.
İki yıl önce Toyota ve Renault ile çalışmaya başlamış şirket. Türkiye’de üretilen Toyota Corolla ve Renault Clio’ların iç döşemelerinde Sertex ürünleri kullanılıyor. Önümüzdeki dönemde farklı markalarla da bu tarz çalışmalar yapmak için görüşmelere ağırlık verdiklerini belirten Ece, yerli otomobil projesinde de kendi ürünlerinin kullanılmasını istediklerini anlatıyor. İnşaatta hem izolasyon ürünleri hem de döşemelik ürünlerle varlık göstennek istediklerini söyleyen Ece, geliştirilen yeni ürünlerle farklı sahalar açma niyetleri olduğuna da değiniyor.
70 KİŞİLİK AR-GE EKİBİ
Flokser Group’un başarısının ardında hiç kuşkusuz 70 mühendisten oluşan Ar-Ge ekibinin katkısı büyük. Zira şirketin 19 patenti bulunuyor. Ürünlerinde farklılık yaratmak için sürekli çalışılıyor. Geç tutuşan, sigara dumanını absorbe eden, güneşte sararmayan ürünler geliştiriyorlar örneğin. 2009 yılında şirket ev dışı alanlarda da varlık göstermek için Contract Busin-nes adını verdikleri bir ürün portföyü oluşturuyor. Oteller, restoranlar, tekne ve barlar hatta işyerleri için de ürünler geliştiriliyor. Bugün geliştirilen bu ürünler Azimut yatlarından lbis Otelleri’ne, Pizza Hut’lardan Lough-borough Üniversitesi’ne kadar pek çok yere ulaşmış duaımda. Kenan Ece teknik ürün gaıplannda büyüme stratejileri olduğunu vurguluyor.
2016 yılında duvar kağıdı üretimine yeniden başlayacaklarını söyleyen Ece, Sertex’in gelecekte nasıl bir marka olmasını hedefledikleriyle ilgili ise şu bilgileri veriyor:
“Biz Zara gibi çok iyi bir dağıtım kanalı markası olmak istiyoruz. Sertex gelecekte mobilyadan duvar kağıdına, halıdan döşemeliğe kadar pek çok ürünün bulunabileceği bir marka olacak. Bunları biz üretmeyeceğiz. Fason da ürettirebiliriz ama hedefimiz iyi bir dağıtım kanalı markası olmak.