Hazır giyimciler ‘tekstil köyü’ kuracak
Yeni teşvik sisteminin açıklanın asının ardından harekete geçen hazır giyimciler, Karadeniz ya da Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde seçecekleri bir ilde ‘tekstil köyü’ kurmaya hazırlanıyor. TGSD’nin öncülüğünde 10-15 şirketin bir arada olacağı toplam 200 bin metrekarelik köyün, 25 milyon dolara mal olacağı hesaplanıyor.
Hazır giyimciler ‘tekstil köyü’ kuracak
Yeni teşvik sisteminin henüz tebliği çıkmadı ama hazır giyim sektöründen yatırım konusunda güzel haberler gelmeye başladı. Hazır giyimciler, Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği’nin (TGSD) öncülüğünde Ordu, Samsun, Tokat, Giresun, Sivas, Urfa, Diyarbakır ve Mardin illerinden birinde 10-15 şirketin katılımıyla bir tekstil köyü kurmaya hazırlanıyor.
Bu köyde fabrikalardan otele, restoranlardan antrepolara kadar büyük bir kompleks kurulması planlanırken, 200 bin metrekare üzerinde kuaılacak olan tekstil köyü için toplamda 25 milyon dolar yatırım gerçekleşecek.
Yurt dışındaki alıcılarla da görüşen TGSD yönetimi, bu şirketlerden yıllık alım garantisi anlaşması yapacak. Tebliğin açıklanmasının ardından yatırımın nerede yapılacağına karar verecek olan TGSD, tekstil köyü ile 10 bin kişilik bir istihdam yaratmayı hedefliyor. TGSD Başkanı Cem Negrin, “Köyü kuracağımız yer yeni Teşvik Yasası’na göre 5 ya da 6’ıncı bölgede olacak. Bizim için kalifiye işgücü önemli. Çünkü 10 bin kişilik bir istihdam yaratacağız” diyor.
KÜMELENME MODELİ
Yeni teşvik sisteminin açıklanmasının ardından ilk yatırım sinyalleri tekstil ve hazır giyim sektöründen gelmeye başlamıştı. Biz de geçtiğimiz aylarda bu heyecanlı haberi sizlerle paylaşmıştık. Yatırım planlarının realize olma noktasına en çok yaklaşan hazır giyim sektörü, Karadeniz Bölgesi’nde Ordu ve çevresindeki iller başta olmak üzere, 6’ncı bölgede ise Urfa, Diyarbakır ve Mardin illerinden birinde bir tekstil köyü kurmaya hazırlanıyor. En az 10 şirket için fabrikalar, otel, restoran ve antrepodan oluşacak köyün çi-zimleri yapılmış bile. İşin öncüsü TGSD. Daha önce Doğu ve Güney-doğu’ya tek başına gidip, yatırım yapıp, daha sonra da başarılı olamayan şirketlerin şimdi hep birlikte hareket etme isteğinden çıkmış fikir…
Şirketler bir araya gelerek bir kümelenme modeli oluşturmayı amaçlamış. Gömlekçi, pantoloncu, iç gi-yimci, fermuara derken, 15’e yakın şirket bir araya gelmiş durumda. TGSD Başkanı Cem Negrin’den aldığımız bilgilere göre tekstil köyünde hazır giyimin lıer alanı olacak. Hatta baskı nakış alanında faaliyet gösteren iki fabrika da bu köye taşınacak.
TAM BİR KOMPLEKS OLACAK
Her biri 5’er bin metrekarelik fabrikaların ağırlıkta olduğu köyde, toplam alanın 200 bin metrekare olması planlanıyor. Bunun için de 25 milyon dolarlık bir yatırım yapılacak. Bu köyde işlerin yolunda gitmesi için önemli olan satışların garantiye alınması.
Büyük oranda ihracat ağırlıklı, son dönemde ise iç pazara yoğunlaşan hazır giyimciler bugünlerde özellikle yurt dışındaki alıcılarla satış garantisi üzerine görüşmeler yapıyor. Cem Negrin, “O bölgeye özel sipariş, özel kapasite bağlamayı düşünüyoruz. Konuştuk birkaç tanesiyle. Orada bir tekstil köyümüz var diyeceğiz, içinde pantoloncu, ceketçi var. Oraya yıllık 50-100 milyon dolarlık sipariş garantisi istiyoruz diyeceğiz.
“YURT DIŞINDAKİ ALICILARLA KONUŞMAYA BAŞLADIK”
Teşvikli bölgede üretim yapılacağı için fiyat elbette daha uygun olacak. Ancak tek kriter fiyat değil Negrin’e göre. Negrin, “Fiyat dışında bütün sosyal kurallara uyan bir yapı olacak. Sigortalar tam yatırılacak, kreş olacak, yemek ve tüm haklar düzgün olacak. Biraz da sosyal sorumluluk projesi gibi olacak. O bölgeyi ayaklandırmak gibi düşünün. Dolayısıyla bizim müşteriler sever böyle şeyleri” diyor.
TEBLİĞ BEKLNİYOR
Şu anda TGSD’nin düşüncesindeki iller Ordu, Samsun, Tokat, Giresun, Sivas, Urfa, Diyarbakır ve Mardin. Ancak tebliğden sonra TGSD yönetimi olarak 3’erli 5’erli gruplar halinde tüm teşvikli bölgeler için araştırma yapacaklarını söyleyen Negrin, “Yatırım için en uygun ili seçeceğiz. Şirketler tek başına gidip yatırım yapmayacak. Bizim için önemli iş gücü aynı zamanda” diyor.
Tekstil köyünde 10 bin kişi çalıştırılacak. Negrin, “Bizim için asıl kriter o. Nispeten büyük bir yere gitmek istiyoaız. Tecrübeli iş gücü lazım bize. O nedenle bu iller üzerinde duruyoruz” diyor.
Şu anda yatırımla ilgilenen 40 şirket olduğu belirtiliyor. Ancak ilk etapta 10-15 şirketle yatırım yapılacak. 5’er bin metrekarelik fabrikaların genişleme alanlarının da olacağı belirtiliyor. Negrin, “Bazı şirketlerin geçmişte başında zor tecrübeler geç| ti. Onun için ne yaparsak yapa-| lım beraber yapalım kafasında herkes” diyor.
YATIRIMIN AVANTAJLARI
Yeni teşvik sistemi hazır giyimciler için heyecanla karşılanmıştı. Hemen kollar sıvandı ve fizibilite çalışmaları başladı. Teşvik hazır giyimci için neden bu kadar önemli?
Tekstil ve hazır giyim Türkiye’nin en stratejik alanlarından H biri. Özellikle Avrupa’daki kriz » nedeniyle kısa terminli mal sipa-1 rişi almaya devam eden hazır giyim sektörü, fasoncu bulmakta zorlanıyor. Fasoncuların tam kapasite çalışmasıyla birlikte fiyat konusunda da sıkıntı yaşayan ihracatçılar zaten bir süredir, üretime girmenin yollarını arıyor, yeni teşvik sistemini bekliyordu. Teşvik sisteminin özellikle 5’inci ve 6’ncı bölgede üretimi kolaylaştıran imkanları hazır giyimcile-rin yüzünü güldürdü.
Türkiye’de yüklü ihracat yapan bin civarında şirketin en az yüzde 15’inin bu bölgelerde yatırım yapması bekleniyor. Belirli bir oranda ihracatı olan tüm yatırımcıların fiyat ve kapasite sorunu var. Dolayısıyla bunların hepsi ‘nasıl yapsak, ne yapsak, yine yurtdışına mı gitmek zorundayız yoksa Türkiye’de yapacak bir şey var mı’ diye bir beklenti içindeydi. 5’inci ve 6’ncı bölgeye yeni fabrika yatırımları gelmeye devam edecek gibi gözüküyor.
10 YIL GARANTİ
Tekstil ve hazır giyim sektörünün önde gelen temsilcileri, Çin’den 100 dolar fazlaya bu işte gelecek planlayan hazır giyim ve tekstilcilerin önümüzdeki 10 yılı garanti altına alabileceğini söylüyor. Ancak özellikle 6’ncı bölgede üretim yapacak olan bir yatırımcının lojistik konusunda da bazı destekler alması gerektiği belirtiliyor.
İstanbul Hazır Giyim ihracatçıları Birliği(İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi, yeni yatırımlara ilişkin şunları söylüyor: “Bizde en büyük sıkıntı işçilik üzerindeki yüklerdi. Beşinci bölgede aynı koşullar sağlanırsa oralarda da yatırım gelir. 6’ncı bölgedeki asgari ücretin üstündeki tüm vergilerin ödenmesi avantajını 5. bölgeye yansıtamayacaklar gibi bir duyum var. Öyle olursa sıkıntı olur. Ancak özellikle 6’ncı bölgeye büyük yatırımların gelmesini bekliyoruz.”