İş Fikirleri ve İş Kurmak

Farklı Bir İş Kurmak

Deloitte Türkiye’de denetim ortağı olarak çalışırken farklı bir iş kurma kararı alarak şirketten ayrılan Sibel Türker, iş hayatında giyim konusunda çektiği sıkıntılardan yola çıkarak bir marka yarattı. Ruhun maddeye dönüşmesi anlamına da gelen Monist ismiyle kadın giyim üretimine başlayan Türker, internetten yaptığı ticareti yakın zamanda açacağı mağazalara taşımayı planlıyor.

monistKadınların, özellikle de iş dünyasındaki kadınların “Bugün ne giysem.’” sıkıntısı hiçbir zaman bitmez. Özellikle formel giyimin zorunlu olduğu iş yerlerinde hem şık hem de rahat giyinmek isteyen kadınların alternatifleri çok gibi görünse de farklı zevk ve ihtiyaçlara uygun ürün bulmak hep zordur.

Giydikten sonra yaşadığınız sıkıntılar da cabası… Bir gömlek alırsınız oturduğunuzda düğme araları açılır, degaje yaka gömleğinize eğilip kalktığınızda hakim olamazsınız. Ya da bir sunumda kolunuzu kaldırırsınız gömleğiniz pantolon ya da eteğinizin içinden çıkıverir.

işte bu durumları iş hayatında yaşamış bir iş kadını olan Sibel Türker, kötü deneyimlerini iş fikrini farklılaştırmak için kullanmış. Monist markasını yaratan Türker, önce üst giyim üretmeye başlamış. Ardından alt giyim ve elbise üretimine giren Türker şimdilik ürünlerini internetten satıyor. Ancak Türker, yıl bitmeden ilk mağazasını açma hedefinde.

Denetim işindeydi

Sibel Türker, üniversite eğitiminin ardından Deloitte Türkiye’de işe başlamış. Türkiye ofisinin yanında şirketin Londra ofisinde de görev alan Türker son altı senesini şirketin denetim ortağı olarak sürdürmüş. Bankacılık ve finansın uzmanlık alanı olduğunu söyleyen Türker’in şirkette 17’nci yılını doldurmasıyla birlikte farklı iş fikirleri kafasında uçuşmaya başlamış. Kendi ihtiyaçlarından yola çıkarak kadın giyim konusunda çalışmaya karar veren Türker, iki yıl boyuncu araştırma yapmış. Bu konuda uzman danışmanlarla çalışan Türker, işi bırakmadan önce onlardan tüm süreçlerle ilgili bilgi ve eğitim almış. İhtiyaçlar belirlendikten sonra sıra kumaş, aksesuar gibi materyallerin alınmasına gelmiş. Bu arada marka arayışına da başlamış Türker. Tam bu dönemde tasarımcı konusunda araştırma yaparken bir arkadaşı onu tasarımcı Sema Işık Saral ile tanıştırmış. Birkaç görüşme neticesinde beraber çalışmaya karar vermiş ikili. Bu arada isim arayışları da neticelenmiş. Şirket ismi olarak sözlükler karıştırılırken ‘monizm’ yani ruhun maddeye dönüşmesinden türeyen Monist’te karar kılınmış.

Mağaza da açacak

Her dilde aynı anlama geldiği için marka ismi olarak Monist’i seçtiklerini ifade eden Türker sonraki çalışmalarını şöyle anlatıyor:

“Üretime odaklanarak başlamaya karar verdim. Kendi ihtiyaçlarımdan yola çıkarak üst giyime önce girme kararı aldım. Çünkü iş hayatında en çok üst giyime ihtiyaç duyarsınız. Ardından etek ve pantolon alternatifleri de yaptık. Elbisenin ardından yakın zamanda cekette üreteceğiz.”

8 Mayıs’ta internet sitesinden ürünlerini satmaya başladığını ifade eden Türker ilk etapta mağaza açmanın maliyetini kaldıramayacağını düşünmüş. İnternette markayı tanıtıp bir müşteri kitlesi yarattıktan sonra mağaza açacaklarını vurgulayan Türker bu süreyi çok uzatmayacak. Zira Türker, eylül ayında mağaza açma hedefinde.

Monist markasının kaliteden hiçbir zaman ödün vermeyeceğini ve kadının gücünü yansıtacak ürünlerle öne çıkacağını ifade eden Türker ürünler ve ürün sunumlannda da farklılıklara gitmiş.

9 kişiden oluşan bir ekipte bu ürünleri ürettiklerini söyleyen Türker her ürünü önce kendisinin denediğini sonra seri üretime geçildiğini anlatıyor. Yakın zamanda aksesuar üretimine de başlayacaklarını belirten Türker, her bluza özel takılar üreteceklerini söylüyor. Zira tasarımcı Sema Işık Saral bir gravür sanatçısıymış. Saral’ın bu sanatı konuşturup gerek gömlek boyamaları gerekse aksesuarlarda Monist’i farklılaştıracak tasarımları yakın zamanda görebileceğimizi de ekliyor Türker.

Kadınların hayatını kolaylaştıran ayrıntılar

Toplantılarda özellikle sunum yaparken bir taraftan nasıl görünüyorum diye düşünüp bir taraftan konuşmanın zorluğunu yaşamış biri olarak üst giyimde bazı detaylara özellikle dikkat etmiş Türker.

Örneğin düğmeli gömleklerin otururken aralarının açılmasına önlem olarak görünmeyen çıtçıtlar kullanmış ürünlerinde. Kolunu kaldırırken gömleğinin etek ya da pantolonun altından çıkmasına önlem olarak gömlekleri daha uzun yapmış. Bütün gün aynı gömlekle rahatça dolaşmak için pamuklu ya da ipekli kumaşlar kullanmış. Ve buna benzer pek çok ayrıntıya dikkat etmiş. Ürün sunumunda ise yine kadınların hayatını kolaylaştıracak ayrıntılar düşünülmüş. Örneğin satın aldığınız bluzu size gönderdikleri kutunun içinde moda kartı buluyorsunuz. Bu bluzla nasıl giyinmeniz gerektiği, makyaj ve saçınızdaki alternatiflerin neler olabileceği bu kartta yer alıyor. Bluzlardaki yıkama talimatlarının kadınları rahatsız ettiğini deneyimleyen Türker bu talimatları da ürünün üzerine değil kutunun içine yerleştirmiş.

Ürün incelemeleri için www.monist.com.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.

Fatoş Bozkuş

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu