Outdoor Giyim Pazarı Büyüyor
Dağ ayakkabıları şehirlere üşüştü
Bugüne kadar daha çok kışlık botlarıyla tanınan outdoor markaları artık dört mevsim ayakkabı satan markalar haline geldi. Gençlerin bu ürünlere ilgi duyması şirketlerin bu alana yatırım yapmasına ve yeni markaların pazara girmesine de neden oluyor.
Outdoor giyim pazarı son dönemin en hızlı büyüyen ve trend iş sahalarından biri. Belki öyle henüz çok büyük cirosal hacimlere ulaşamamış olsa da gençler giderek popülerleşen bir iş sahasına dönüştürmüş durumda.
Özellikle dağcılık, kamp, bisiklet, trekking gibi outdoor sporlara ilgi arttıkça outdoor pazarı da hızla büyüyor. Tahminler pazarın şu an 30 milyon Euro’luk bir büyüklüğe ulaştığını gösteriyor.
Son yıllarda pazarı sürekli çift haneli büyüten asıl gelişme ise outdoor giyim markalarının günlük hayata girmiş olması. Su geçirmeyen botlar ve rüzgarı kesen montlar gibi normalde outdoor sporlar için tasarlanmış ürünlere günlük hayatta da gösterilen ilgi, pazarın hızlı büyümesine neden oluyor. Sektörün lokomotifini ise outdoor ayakkabıları oluşturuyor.
GÜNLÜK KULLANIM BÜYÜTTÜ
Outdoor ayakkabı markaları denilince akla uzun yıllar bot geldi. Bu yüzden de bu tip markalar satışlarını büyük çoğunlukla kış aylarında gerçekleştirdiler. Tüketiciler özellikle sağlamlığı ve birkaç kış üst üste kullanabilmek için outdoor markaların ayakkabılarını tercih ettiler.
Bugün ise durum çok daha farklı. Evet, satışlar yine ağırlıklı olarak kış aylarında gerçekleşiyor ama artık dört mevsime yayılan bir satış söz konusu. Özellikle lifestyle olarak adlandırılan günlük kullanıma yönelik ürünlerin satışında ciddi bir artış var.
The North Face ya da Merell gibi markaların ürün portföyünde artık kumaş ya da kot pantolonun altına giyilebilecek, hatta şortun altına giyilebilecek tarzda ürünler var.
Gençlerin bu ürünlere ilgi duyması şirketlerin bu alana yatırım yapmasına da neden oluyor. Örneğin bugüne kadar bu alanda hiç olmayan Olgar Grup son bir yılda önce Merrell ardından da Salomon’un distribütörlüğünü alarak bu pazarın iddialı oyuncularından biri haline geldi.
SATIŞLAR YÜZDE 70 ARTTI
Outdoor denilince kuşkusuz akla ilk gelen marka The North Face. VF çatısı altında faaliyet gösteren şirket, gençler arasında da bir hayli popüler. VF Türkiye Genel Müdürü Alp Tiryaki bu ilgiyi, “Outdoor ayakkabıları eskiden sadece outdoor aktiviteleri için kullanılan teknik ayakkabılar iken, şimdi artık şehirde rahatlık ve farklı bir yaşam tarzını simgeleyen ayakkabılar haline geldi. Günümüz insanı hem tarz, hem de performans sağlayan ayakkabılar peşinde. Müşterilerimiz arasında outdoor sporlarla uğraşmayan her yaş grubundan insan var” diyerek açıklıyor.
Şu an The North Face’nin ayakkabı koleksiyonunda geleneksel teknik outdoor ayakkabıları dışında lifestyle ayakkabıların yoğun olarak bulunduğunu söyleyen Alp Tiryaki, satış noktası bazında 2011’de yüzde 30 artış olduğunu, geçen yıl satışlarını ise yüzde 70 arttırdıklarını dile getiriyor.
OLGAR İKİ MARKAYLA GİRDİ
Pazarın son dönemde en dikkat çeken ismi Olgar. Perakende ayağında SPX, Billabong ve Aldo markalarıyla faaliyet gösteren Olgar Group, geçtiğimiz yılın sonunda bünyesine önce Amerikalı Merrell’ı da kattı. 151 ülkede 500 milyon doların üzerinde satış gerçekleştiren ve kendisine ait 116 mağazası olan Merrell ayakkabılarını Olgar hem kendi mağazalarında hem de Türkiye’nin dört bir tarafındaki ayakkabı ve spor giyim mağazalarında satıyor. Şirketin bu alandaki diğer atılımı ise birkaç ay önce distribütörlüğü alınan Salomon oldu.
Olgar Group Yönetim Kurulu Üyesi Özhun Olgar, konuyla ilgili olarak “Outdoor ayakkabıda bir boşluğumuz vardı. Bu iki markayla bu boşluğu doldurmuş olduk. Gençler arasında outdoor ayakkabılara yoğun ilgi var. Bu ayakkabıların fiyatları da öyle eskisi gibi pahalı değil. Bu yüzden de bu ayakkabılar geleneksel ayakkabı markalarından pay almaya başladılar. Önümüzdeki yıllarda pazar çok daha hızlı büyüyecek” yorumunda bulunuyor.
GENÇLER YÖN VERİYOR
Pazarın bilenen isimlerinden biri olan Jack Wolfskin’in yöneticisi Kemal Mertli, ise “Outdoor giyim ürünleri günlük hayatın içinde özellikle gençler tarafından sıklıkla kullanılmaya başlandı. Lifestyle ürünlere gençlerin fazla talebi, ürünlerin klasik outdoor çizgisinin dışında, modaya yönelik tasarımlarla üretmesine neden oluyor. Böylelikle outdoor ayakkabılar tek mevsimlik ürün olmaktan çıktı. 40 derece sıcaklıkta ayakkabılann hava alması, eksi 5 derecede ayağının üşümeme garantisi bu ürünlere talebi arttırdı” yorumunda bulunuyor.
Pazardaki büyüme bu alanda yerli markalarında doğmasına neden oluyor. Mountain Walk bu isimlerden biri. Mountain Walk, casual outdoor markası olarak macerayı, seyahat etmeyi seven kitleyi hedefliyor. Mountain Walk’un fiyat aralığı 169 ile 229 TL arasında değişiyor ve bu yıl 30 bin çiftlik satış hedefliyor.
12 MİLYAR EURO’LUK PAZAR
Outdoor ayakkabı pazarı neredeyse tamamen yabancı markaların elinde bulunuyor. Bunun en önemli sebebi ise bu ayakkabıların ileri yüksek teknoloji içermesi. Dolasıyla her bot üreten şirketi bu kategoride düşünmemek gerekiyor. Türkiye’de bu pazarın önemli oyuncuları The North Face, Colombia, Merrell, Salomon, Jack Wolfskin, Asolo, Camel ve Keen gibi markalar var. Bu ayakkabıların fiyatı modeline göre 150 liradan başlıyor 500 liraya kadar çıkıyor.
Türkiye’de şu an 30 milyon Euro pazar büyüklüğüne ulaşan outdoor pazarının dünyadaki büyüklüğü ise 12 milyar Euro civarında. Bunun yaklaşık 4 milyar Euro’sunu Avrupa pazarı oluşturuyor.
Ayakkabı ise pazarın en önemli ayağını oluşturuyor. Öyle ki, Adidas bile geçtiğimiz yıl bu outdoor pazarına girmek zorunda kaldı. Pazarda birçok güçlü oyuncu var ve hiçbir marka tek başına pazarın hakimi değil. Merrell ve Patagonia markaların sahibi Wolverine Worldwide İne yüzde 17 pazar payıyla lider durumda.
Emrah Gürkan