Yeni Mezun Özgeçmişleri İçin 5 İpucu
Yeni mezun biri olarak iş deneyiminiz az olduğundan ya da hiç olmadığından; CV’nizde kişisel yeteneklerinizi ve o iş için ne kadar istekli olduğunuzu işverenlere çok iyi anlatmanız gerekir. Unutmayın işverenler için iş deneyim kadar kendinizi ne kadar iyi ifade ettiğiniz de önemlidir.
Yeni mezun oldunuz ve iş dünyası sizi bekliyor.
Mezun olduktan sonra ilk işinizi ararken özgeçmişinizi nasıl hazırlayacağınızı bilemiyorsanız;
İşte size ilk özgeçmişinizi oluşturmak için 5 ipucu:
Niteliklerinizi Yazarak Başlayın
Özgeçmiş yazma konusunda bir profesyonel olan Sue Campbell, en iyi niteliklerinizin çoğunlukla hedefinize dair ifadelerinizden daha etkili olduğunu söylüyor. Eğer kariyer hedefiniz henüz belli değilse bu yöntem özellikle işe yarayacaktır. Bu konuda lisanslı bir kariyer yönetimi koçu Robyn Feldberg şöyle diyor: “Özgeçmişte belirsiz hedefler yazılmasını tavsiye etmiyorum, çünkü bunlar genellikle iş arayanların isteklerine odaklanır ve işverenler için önemsizdir. Yeni mezunların hedeflerini yazmak yerine, olası işverenlerine sunabilecekleri şeyleri açıkça anlatan bir profil bölümü oluşturmalarını öneririm. ”Bunun için özetinizi kısa tutun, çarpıcı birkaç cümle yetecektir.
En Büyük Önemi Eğitime Verin
Eğitim bölümü özgeçmişlerde genellikle en sonlara konulur ama yeni mezun adayların eğitim bölümünü yukarılara taşıması daha çok işlerine yarayacaktır. “İstenen alanda tecrübeye sahip değilse; eğitimi, yeni mezun birinin sunabileceği en değerli bilgidir ve eğitim bölümü, ancak iş arayan tecrübe kazandıkça daha aşağılara inebilir.” Feldberg’e göre, eğitim bölümünü oluştururken okuduğunuz üniversitenin adını, bulunduğu ili, öngördüğünüz mezuniyet tarihinizi, ders dışı aktivitelerinizi ve hedeflediğiniz işle ilgili katıldığınız kursları dahil etmelisiniz. Eğer genel not ortalamanız 3.0 veya üstüyse bunu da ekleyebilirsiniz.
Çalıştığınız Tüm İşleri Doğru Şekilde Anlatın
Birçok yeni mezun aday, öğrencilik yaşamı boyunca gelecekteki kariyer hedefleriyle ilgisi olmayan yarı-zamanlı, dönemsel veya geçici işlerde çalışır. Özgeçmişinizi gereksiz detaylarla doldurmayın. Öte yandan, ilerideki işvereniniz deneyimi başka bir alanda olsa bile güvenilirlik ve güçlü bir iş ahlakı göstermiş olan adaylara değer verebilir. “Sonuca Giden Özgeçmişler” başta olmak üzere birçok özgeçmiş kitabının yazarı olan Lorie Lebert; “iş deneyiminizin en önemli yanlarını çekip çıkarın” tavsiyesinde bulunuyor ve “dahil olduğunuz, liderliğinizi, enerjinizi ve kararlılığınızı gösteren projelerde detaya inin” diyor. Campbell, işverenlerin ihtiyaçlarına en çok hitap eden beceri ve başarıların dahil
edilmesini ve bir değer katmayacak detayların dışarıda tutulmasını öneriyor.
CV’nize Hem İşveren Hem de İş Arayan Gözü ile Bakın
“Eğer iş veya stajyerlik başvurusunda bulunuyorsanız, deneyiminize iki farklı gözle bakın: Muhtemel işvereninizin gözleriyle ve kendi gözlerinizle.” diyor Campbell. İlginizi çeken iş ve stajyerlik ilanlarının üzerinde çalışın. Örneğin, eğer bir ilanda iletişim becerilerinin önemli olduğu belirtiliyorsa, iletişim becerinizin işin içine girdiği zamanları hatırlayın. Müşteri hizmetleriyle alakalı herhangi bir işte çalıştıysanız kesinlikle iletişim becerilerinizi kullanmışsınızdır. Özgeçmişinizde bu becerilerinizi vurgulayabilirsiniz. Daha sonra deneyiminize kendi gözlerinizden bakın, hangi işten daha çok hoşlandınız? Bu becerileriniz ve tecrübeleriniz şu an hedeflediğiniz işle alakalı olmasa bile gelecekte başarılı olabileceğiniz konumlarla ilgili size yön gösterebilir.
Özgeçmiş Uzunluğunu ve Formatını Doğru Seçin
“Birçok yeni mezun için bir sayfalık bir özgeçmiş yeterlidir” diyor Feldberg ve ekliyor: “Ama bu, özellikle belirli bir süre stajyerlik yapmış olan ve iş deneyimine sahip yeni mezun adaylar için olmazsa olmaz bir kural değil. Bir sayfalık bir özgeçmiş onları yeteri kadar tanıtamayacaktır ve ikinci sayfaya
geçmelerinde de bir sakınca yoktur.”asından öne çıkarsınız.