İskontolu 8 çimento hissesi
İskontolu 8 çimento hissesi
Geçen yıl genel ekonominin üzerinde büyüyen çimento sektörünün bu yıl da başarılı bir performans göstermesi bekleniyor. Analistler, orta ve uzun vadeli olmak koşuluyla Adana, Akçansa, Bolu, Batısöke, Bursa, Çimsa, Mardin ve Ünye Çimento hisseleri için “kademeli alım” öneriyor…
2011’1 olumlu geçiren çimento sektörü için bu yılki beklentiler de oldukça yüksek. Geçen yıl Türkiye ekonomisi yüzde 8.5 oranında büyürken, çimento şirketleri yurtiçi satışlarını 2010’a göre yüzde 9.5 artışla 52.3 milyon tona çıkardı. Çimento sektörünün bu atağında inşaat sektöründeki gelişmelerin yanı sıra altyapı ve kentsel dönüşüm hamleleri de etkili oldu.
Uzmanlar, sektörün bu yıl da yine aynı gerekçelerle GSYH’nın üzerinde büyüyeceğini öngörüyor.
Yurtdışı pazarların da 2011 yılından daha olumlu bir seyir izleyeceği tahmin ediliyor. Özellikle ihracatımızın neredeyse yüzde 50’sini oluşturan Irak, Suriye ve Mısır’daki gelişmelerin çimento sektörünün performansı üzerinde etkili olacağı ifade ediliyor. Sektörün ihracatını destekleyecek bir başka gelişme de yaklaşan Soçi Olimpiyatları doğrultusunda Rusya pazarındaki yüksek talebin sürüyor olması…
Evet, geçen yıl çimento ihracat pazarlan Ortadoğu ve Körfez bölgesindeki ülkelerde yaşanan sıkıntılar nedeniyle daralsa da iç talepteki canlılık sektörün temposunu korumasını sağladı. İç satışların geçen yıl toplam satışlardaki payı 6.5 puan artarak yüzde 82.5’e yükseldi. İç talebin özellikle yılın ilk yarısında yüzde 20’lere yakın arttığı görüldü.
Sektör yurtdışı satışlarda ise aynı performansı yakalayamadı. Bunun nedeni de Ortadoğu ve Afrika ülkelerindeki çatışmalardı. Bu yüzden ihracat 2010’a göre ay be ay düşerek 11.1 milyon tona geriledi. Bu da 2010’a göre yüzde 26.6 gerilemeye denk geliyor. Böylece toplam satışlar içinde ihracatın payı yüzde 17.5 düşmüş oldu. 2011’de çimento ihracatı düşmesine rağmen yıllık üretim yüzde 1.1 artışla 63.4 milyon tonu ulaştı.
KAPASİTELER ARTIYOR
Uzmanlara göre ihracattaki gerileme bu pazarlardaki daralmanın yanı sıra iç pazardaki talep ve fiyat artışlarından da kaynaklandı. Yurtiçinde talep ve fiyat yükselince yurtdışına düşük marjlarla ihracat yapmak pek tercih edilmedi.
Öte yandan, sektörün toplam klinker üretim kapasitesi geçen yıl 63.86 milyon tondan 65.13 milyona yükseldi. Çimento üretim kapasitesi de 105.45 milyon tondan 106.5 milyona ulaştı. Kısacası sektör kapasite kullanımı açısından da iyi bir yıl geçirdi. Kapasite kullanım oranı 2010’a göre klinker üretiminde 8.9, çimento üretiminde de 6.5 puan arttı.
YÜZDE 4.5 BÜYÜME BEKLENİYOR
İntegral Menkul Değerler Araştırma Analisti Yeliz Karabulut, çimento sektöründeki büyümenin sadece Türkiye ekonomisinin genel gidişatıyla değerlendirilmemesi gerektiğini düşünüyor. Buna gerekçe olarak da inşaat sektöründeki gelişmelerin yaııı sıra altyapı ve kentsel dönüşüm yatırımlarının artmasını gösteriyor. Karabulut, bu yıl da kentsel dönüşüm ve altyapı yatırımlarının GSYH üzerinde büyüme kaydedeceğini öngörüyor.
Kısacası analistler, sektörün 2012 yılı performansından da umutlu. Bu yüzden de hisseleri İMKB’de işlem gören çimento şirketlerinin yakından takip edilmesini öneriyorlar.
Yeliz Karabulut’a göre, İMKB’de işlem gören 15 çimento hissesinden 7’si iskonto-lu. Bu doğrultuda da Adana, Akçansa, Bolu, Batısöke, Bursa, Çimsa, Mardin ve Ünye Çimento hisseleri için orta ve uzun vadede “kademeli alım” öneriyor.
Öte yandan analistler, henüz ayrıntıları netleşmese de yeni teşvik paketinin olumlu etkileyeceği sektörler arasında çimentonun ilk sıralarda yer alacağına kesin gözüyle bakıyorlar…
ADANA ÇİMENTO: Geçen yıl brüt kar marjında güçlü hammadde performansı sayesinde artış oldu. Bölgede altyapı yatırımlarına yoğunlaşan ve Mersin’de kurulacak nükleer eneıji santrali için planlar yapan şirketin 2012 performansının iyi olmasını bekliyoruz. Çimento sektörü ortalamasına göre iskontolu işlem gören Adana Çimento hisselerinin yükseliş potansiyeli yüzde 25.58. Hisse için hedef fiyatımız 4.89 TL.
ÇİMSA: 2011 yılında 2010’a göre net karını yüzde 19.51 artırdı. Çimsa’nın enerji tasarrufu sağlayacak projelerinin olması, bu yıl brüt kar marjına katkı sağlayacak. Şirket hisseleri sektöre göre yüzde 35 iskontolu işlem görüyor. Çimsa için uzun vadeli hedef fiyatımız 11.83 TL.
AKÇANSA: Marmara, Ege ve Karadeniz bölgelerinde faaliyet gösteren Akçansa, İstanbul-Büyükçekmece, Çanakkale ve Samsun Ladik’teki fabrikalarında çimento ve klinker üretiyor. Şirketin İstanbul-Ambarlı, İzmir-Aliağa, Yalova, Yarımca ve Hopa’da kurulu beş çimento terminali bulunuyor. Türkiye çimento sektörünün lideri olan Akçansa, ülkemizin çimento ihtiyacının yüzde 10’unu, toplam çimento ve klinker ihracatının ise yüzde 12.5’ini karşılıyor. Şirket, Marmara bölgesindeki güçlü konut talebi ve fiyatlardaki olumlu seyirden de yararlanıyor. Hisse için orta ve uzun vadeli hedef fiyatımız 9.66 TL.
BOLU ÇİMENTO: Klinkerde 1.5 milyon ton, Bolu çimentoda ise 4 milyon ton civarında yıllık P CîfnEllTO üretim kapasitesine sahip. 2011 yılı karını 2010’a göre yüzde 44.74 artıran Bolu Çimento’nun olumlu bilanço performansının devam etmesini bekliyoruz. Şirket hisseleri için yaptığımız değerlemeye göre sektörde yüzde 43‘le en yüksek iskonto oranına sahip. Orta ve uzun vadeli hedef fiyatımız 2.18 TL.
ÜNYE ÇİMENTO: Karadeniz’de faaliyet gösteren şirket, bölgeye hakim durumu ve denize yakın olması nedeniyle avantajlı bir konuma sahip. Ünye Çimento, değerlemelerimize göre Bolu Çimento’dan sonra sektörün en ucuz hissesi. Şirket hisselerinin uzun vadede yüzde 43.48 artışla 5.93 TL hedef fiyata ulaşabileceğini düşünüyoruz.
BATI SÖKE ÇİMENTO: Üretim tesislerinin denize yakınlığı ihracat açısından avantaj sağlıyor. 2010 yılı satışlarının yüzde 16’sı ihracat olan şirket, bu oranı 2011’de yüzde 27’ye yükseltti. Klinkerde 1 milyon ton, çimentoda da 1.37 milyon ton yıllık üretim kapasitesi bulunan Batı Söke Çimento’nun ihracat potansiyeli daha da yüksek. Sektör ortalamasına göre yüzde 17 civarında iskontolu işlem hisse için hedef fiyatımız 1.77 TL.
BURSA ÇİMENTO: 2011 yılı gelir tablosu açısından sektörünün en başarılı şirketi. Brüt kar marjını 20U’de neredeyse 3 kat artıran ve net kar marjını da yüzde 2.68’den 8.46’ya çıkaran Bursa Çimento, geçen yıl oldukça yüksek bir performans gösterdi. Maliyet avantajı olan şirketin bu yılı da iyi geçirmesini bekliyoruz. Sektör ortalamasına göre yüzde 30.30 civarında iskontolu işlem gören şirket hisseleri için orta ve uzun vadeli hedef fiyatımız 6.49 TL.
MARDİN ÇİMENTO: Doğunun yıldızı olan şirket, 2011 yılında satışlarını sadece yüzde 4.2 oranında artırabildi. Bu yıl bölgede yapılması planlanan havalimanı ve sulama kanalı projelerinin yanı sıra Ortadoğu’da inşaat sektörünün canlanacağı yönündeki beklentiler bölgeye yakın olan Mardin Çimento’nun hisselerini ön plana çıkarabilir. Sektör ortalamasına göre yüzde 29.35 iskontolu işlem gören şirket hisseleri için hedef fiyatımız 9.08 TL.
Mehmet HACIKAMİLOĞLU / Çimsa Genel Müdürü
“Yüzde 15 büyüme hedefliyoruz
5 milyon ton klinker, 6 milyon ton da çimento üretim kapasitesine sahibiz. Geçen yıl 3 milyon metreküp hazır beton üretip sattık. 2011’de satışlarımızın yüzde 73’ünü yurtiçine, 27’sini yurtdışına yaptık. Geçen yılın sonunda Eskişehir fabrikamızda alternatif yakıt kullanımını artırmaya yönelik “Hot Disc” projesini devreye almıştık. Bu ay da Mersin’de atık ısı ve gazlardan elektrik üretmeye yönelik bir projemizi devreye aldık. Bu yıl Çimsa olarak 50-55 milyon dolar aralığında yatırım harcaması öngörüyoruz. Bu yatırımlar çevre, yenilenebilir enerji ve atık yönetimine yönelik olacak. Ürünlerimizi başta Ortadoğu, Kuzey Afrika, Balkanlar ve Batı Avrupa olmak üzere geniş bir coğrafyaya ulaştırmaya çalışıyoruz. Brezilya, beyaz çimento satışı açısından bizim için yeni bir pazar oldu. Rusya’nın özellikle güney kesimlerine yönelik satışlarımız da iyi gidiyor.
Geçen yılın başındaki karışıklıklar nedeniyle Libya, Tunus ve Mısır’da satışlarımız azalmıştı. Şimdi bu ülkeler yavaş yavaş normale dönüyor. Bunun satışlarımıza olumlu yansıyacağını düşünüyoruz. Tüm bu gelişmelere bağlı olarak bu yıl yüzde 15 büyüme hedefliyoruz.
İdil Taraklı