Başarılı Girişimcilik

İşe Sıfırdan Başlayan Bilişim Girişimcileri

Bilişim Girişimcileri

bilimEskiden üniversitelerin bilgisayar, elektrik elektronik bölümlerinden mezun olanlar hiç düşünmeden yurt dışına gitmeye çalışır, orada çalışma olanaklarını araştırırdı. Bugün Türkiye bilişim dünyası, bu parlak beyinlerin tümünü olmasa da çok büyük bir bölümünü istihdam edebilir noktada. Bunu başaran da yine bundan 15-20 yıl önce bu alandaki girişim fırsatlarını görerek sıfırdan başlayan ve bir sektör yaratan genç girişimciler. Kurdukları şirketlerle bugün yurtiçinde devlerle mücadele etmenin yanında dış pazarlarda da kendilerini kabul ettiren, sistem entegrasyonundan çip kartı teknolojilerine, kiosk çözümlerinden kontör kartlarına kadar birçok alanda hizmet veren yazılımcıların hikayeleri genç girişimcilere ilham verecek kadar göz kamaştırıyor.

Geçen yıl Türkiye’de 30 milyar dolarlık bir büyüklüğe ulaşan bilişim sektörü, daha çok ithalat odaklı ve donanım payı daha yüksek bir pazar.

Avrupa ve Amerika pazarlarındaki sektör dağılımına bakıldığında katma değer olarak görülmesi gereken yazılımlar ve hizmetler ortalama pazarın yüzde 60’ını, donanım ise yüzde 40’ını oluşturuyor. Türkiye’de ise bu oran henüz yüzde 20 ve yüzde 80. İşte bilişimde asıl patlama bu oranlardaki değişimle ortaya çıkacak. Çünkü yazılım alanı sessiz bir volkan gibi birikim yapıyor. Bu alandaki girişimler göz kamaştınyor. Dahası içerde başanlanan yanında yurtdışındaki pazar arayışlarında aldıkları mesafe, birçok genç bilgisayar mühendisine rol model olacak kadar dikkat çekici.

İşte bu alandaki potansiyel girişimciliği cesaretlendirmek için, bu başarılı genç bilişim girişimcilerinin hikayelerini araştırdık. Okuduğunuzda siz de bir işi başarmanın yarısının o işe inanmak ve ilk adımı atmak olduğunu göreceksiniz. Çünkü hikayelerini sayfalarımıza taşıdığımız 16 şirketin çoğu neredeyse işe sıfırdan başlayan girişimcilerin hikayesi. İçlerinde çip kartı teknolojilerinden kiosk çözümlerine, kontör kartlarından kablosuz modemlere ve bark od teknolojilerine kadar birçok alandaki yazılım üreten bilişim şirketi bulunuyor.

Bunların kuruluş öykülerini, dünyaya açılmayı nasıl başardıklarını ve bundan sonraki hedeflerini araştırdık. Bundan sonra bu alanlarda girişim yapmak isteyenlere yol gösterici ve rol model olması açısından her biri birbirinden farklı alanlarda faaliyet gösteren şirketleri  okuyup fikir alınması için değer örnekler var.

AB CARD GROUP  Geçen yıl 450 milyon karta kontör yüklediler

AB Kart Yönetim Kurulu Başkanı Levent Canoğullari:

“GSM sektörünün dev grupları arasında bulunan Vodafone, Telefonica ve STC gibi gruplar ve bu gruplara bağlı çalışan operatörler kart tedariklerini AB Karttan yapıyor”

2004 yılında İstanbul’da kurulan AB Kart Group, kısa sürede kontör kartı üretim sektörünün en önemli oyunculanndan biri olmayı başardı. 2008 ortasında Levent Canoğulları tarafından devralınarak yeniden yapılanan şirket, 2011 yılında yüzde 51 büyüdü. 2011 yılında sadece ihraç edilen kontör yükleme kartı miktan 450 milyon adedin üzerinde gerçekleşirken bu faaliyetten 20 milyon TL üzerinde ciro elde edildi.

Şirket yüzde 90’ı yurtdışı olmak üzere, telekomünikasyon sektöründe dünyaca tanınan GSM operatörlerinin kontör yükleme, SİM ve akıllı kart ihtiyaçlarını karşılıyor. E-payment ve NFC çözümleri sunuyor. AB Card Group, ürettiği kontör yükleme kartlan ile 40’a yakın ülkede 170 milyondan fazla cep telefonu abonesine ulaşıyor. Yurt dışında Yeni Kaledonya’dan Fildişi Sahilleri’ne, CIS ülkelerinden, Avrupa, Afrika ve Asya’da 40’a yakın ülkenin GSM operatörlerine ihracat gerçekleştiriyor. GSM sektörünün dev gruplan arasında bulunan Vodafone, Telefonica ve STC gibi gruplar ve bu gruplara bağlı çalışan operatörler var.

NASIL FARKLILAŞTI?: AB Kart başlangıçta o dönemde aktif olan yerel bir GSM operatörüne kontör yükleme kartları üretmek amacı ile kuruldu. Plastik kartlar yerine çevre dostu kâğıt kartlara geçiş, tek şifreli kartlardan çok şifreli kartlara geçerek şifre başına maliyeti aşağıya çekmesi, şirket için dönüm noktasıydı. Mevcut teknolojisini bunlara kombine ederek farklılaştı ve sektördeki etkinliğini katladı.

YENİ HEDEFLERİ: 2012 yılında şimdiden gerçekleştirdikleri satış bağlantıları ile en az yüzde 40 büyüme hedefliyor. Ürün çeşitliliğini artırarak genişlemesini sürdürecek.

AİRTİES  Birçok ev, internete onların cihazıyla bağlanıyor

AirTies Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Çelebi: “Geliştirdiğimiz ürünler performans açısından dünya devi olarak nitelendirilen markalarla aynı ligde değerlendiriliyor ve öne çıkıyor.”

Elektronik cihazlan birbirine, internete ve kişilere kablosuz olarak bağlayan ürünler geliştiren ve pazarlayan Airties, Şubat 2004’te ABD Silikon Vadisi’nden gelen Bülent Çelebi ve Metin Taşçı tarafından Avrupa, Orta Doğu ve Afrika pazarında lider olma stratejik hedefi ile kuruldu. Ağ ürünlerinde modem, erişim noktası, router ürünleriyle Yunanistan, Rusya, Danimarka, Hollanda, Fransa ve İngiltere başta olmak üzere EMEA bölgesindeki birçok ülkeye ihracat yapıyor. Diğer taraftan İnternet TV ile adım attığı Rusya pazarında modem ve erişim noktalanyla büyümeye devam ediyor. Rusya Ofisi’ni açtı. IPTV’de kullanılan Türkiye’nin ilk set top-box ürününü geliştirerek ihraç etmeye başladı, ihracatın cirolan içindeki payı giderek artıyor. 2012’de geçtiğimiz yıla kıyasla 2 kat daha fazla ihracat gerçekleştirmeyi hedefliyorlar.

NASIL FARKLILAŞTI?: Bu pazardaki ihtiyaçları, pazarın potansiyelini ve fırsatları gören şirket, farklılığını yerelleştirme stratejisine bağlıyor. Bölgesel özellikler ve ihtiyaçlara uygun ürünler geliştirerek, hızlı bir şekilde pazara sunabiliyor. Ürünlerini Ar-Ge ekibiyle kendi geliştirmesi de tercih edilir kılıyor.

YENİ HEDEFLERİ: Yurt dışında modem ve router pazarından aldığı payı artırmayı hedefliyor. Kablosuz ağlara olan ihtiyaç artmaya devam edeceği için bu alanda inovatif ürünler geliştirmeye odaklanacaklar. Diğer taraftan OTT (Över The Top) adı verilen ve TV izleyicisine kendi içeriğini seçme özgürlüğünü sunan uygulamaları destekleyen set top-box, medya player gibi ürünlerle pazar payını artıracak. Mevcut ihracat pazarların yanı sıra IPTV ve OTT alanında yeni ülkelere de giriş yapacak.

CARDTEK  Hindistan’a yazılım satan ilk Türk şirketi

CARDTEK Genel Müdürü Murat Göksenin:

“Dünyadaki en geniş mobil ödeme projesi olan Cepte Cüzdan gibi Mobile Ödeme (NFC), Kredi ve Debit Kart Yönetim Sistemleri ve Çipli Kart Basım çözümlerimizle yurt dışına açılıyoruz”

Kartlı ödeme sistemleri ve çipli kart teknolojileri alanında faaliyet gösteren Cardtek Grup şirketi SmartSoft, İstanbul Teknokent’te Murat Göksenin ve Erdal Yazmacı tarafından 3 bin TL’lik sermaye ile 2001 yılında kuruldu.

Kredi kartı ile POS cihazı arasında iletişimi kuran yazılım gerçekleştiren Smartsoft, Avrupa’da ilk kez temassız kartlan ulaşım sektöründe kullanarak ‘kent kartlara’ imza attı. SmartSoft markasıyla Türkiye’nin ve Avrupa’nın ilk temassız kartını özel bir banka ile hayata geçiren ve Hindistan’a yazılım satan ilk Türk şirketi olma özelliğini de taşıyor. Vatikan’ın ruhani lideri Papa 16. Benediktus’un kullandığı kredi kartlannda yazılından kullanılıyor. New York, Kanada, Makedonya’da şirketleri ile 23 ülkede temsilcilikleri var. Aralarında İtalya, Kanada, Hindistan, İsrail, Iran, Mısır, Suudi Arabistan ve Dubai’nin olduğu 40’dan fazla ülkeye yazılım ve donanım yapmayı hedefliyor.

2011 yılı itibanyla yurt dışındaki yapılanmasına ABD ve Azerbaycan’da açtığı ofislerle devam eden Cardtek Grup, Azerbaycan’daki yeni ofisiyle faaliyet alanını genişleten şirket bu yatıranıyla Bağımsız Devletler Topluluğu (CIS)

Bölgesi’nde kartlı ödeme sistemleri, ulaşım, sadakat kart ve mobil ödeme çözümleri sunacak. Chicago’da kurduğu yeni ofis ile ise ABD pazannda PALMARIS Card Issuance, SMSP Mobile Payment, ITS Test Tools gibi EMV tabanlı ödeme ve NFC mobil Teknoloji ürünlerini satacak.

NASIL FARKLILAŞTI?: Finans sektörüne yönelik daha önce yapılmamış çözümleri geliştirerek yurtdışı pazarında fark yaratmayı başardı. Temassız kartlar alanında uzmanlaştı.

YENİ HEDEFLERİ: Doğu Avrupa’da büyümeyi isteyen şirket; Bosna, Arnavutluk, Makedonya ve Kosova da banka ödeme sistemleri konusunda hedeflediği pazarlar arasında yer alıyor.

ÇAMLICA BARKOD ABD’deki ‘garaj şirketleri’ gibi kuruldu

ÇAMLICA BARKOD Genel Müdürü Yüksel Samutoğlu: “İhracat açısından Orta Asya’yı daha verimli görüyoruz”

Çamlıca Barkod, 1994 yılında 30 metrekarelik bir dükkanda bilgisayar satmak üzere kurulmuş bir şirket. Dolayısıyla birkaç arkadaşın evlerinin garajında kurduklan ve bugün dünya teknoloji arenasının devlerinin ilk tohumunun atıldığı ABD’deki teknoloji şirkederine, en azından kuruluş açısından benziyor.

Bu küçük yerde 2005 yılına kadar bayi olarak faaliyet gösteren şirket, bu dönemden itibaren kendi yazılım ürünlerini de geliştirmeye başlamış.

2005    yılında ilk yurtdışı işini Özbekistan’da gerçekleştiren Çamlıca Barkod’un ihracat yaptığı bölgeler arasında Orta Asya ve Afrika ülkeleri var. Azerbaycan’da ise şirket ofisini açtı. Çamlıca Barkod, gıda sektörü başta olmak üzere kozmetik, tekstil, kırtasiye, nalburiye gibi mağazalar, üreticiler, perakende ve toptancılar için yazılım ve donanım ürünleriyle sektörde yerini aldı. Barkod otomasyon sistemleri hizmeti sağlıyor.

NASIL FARKLILAŞTI?: Özellikle gelişmekte olan ülkeleri hedef bölgeleri arasına alan şirket, kendi geliştirdiği uygulamaları farklı diller ve ülkelere uyumlu hale getirdi. Yazılımı mobil ortama taşıyan şirket, özellikle el terminali üzerinde çalışan lojistik ve saha satış otomasyonu alanında mobil alanda offline ve online haberleşerek bilgiye güncel ulaşması, cihaz bağımsızlığı, güçlü ve hızlı veritabanı yapısı gibi yenilikleri sundu.

YENİ HEDEFLERİ: Türki Cumhuriyetler ve eski Rusya Federasyonu ülkelerine ihracatları artacak. İran’la ilgili çalışmaları var ve Afrika pazarını da inceliyor. Hatta Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde bir giyim şirketinde ürünleri kullanılıyor. Ukrayna, Kazakistan ve Özbekistan satışları oldu. Bu bölgelere gerekirse ofis açıp ağırlıklı çalışmalar yapmayı düşünüyor.

DEFNE BİLGİ İŞLEM Sesli mesajları hayatımıza sokan şirket

Defne Bilgi işlem, 1996 yılında ana faaliyet konusunu sesli mesaj sistemlerine, telefonla cevap verilen sistemlere ve özel ağlara uygun özel yazılımlar geliştirmek için kuruldu. Şirket, aralarında Hindistan, Pakistan gibi dünyanın en büyük GSM abone sayısına sahip ülkeleri olmak üzere 30’u aşan ülkedeki mobil operatörlere yazılım bazlı çözümler sunuyor.

Toplu Mesaj Platformu, 3G Video Mail & SMS & Chat, Online Ses Değiştirme teknolojisi, Ödemeli arama, İstenmeyen Çağrıların Engellenmesi, Lokasyon Bazlı Çözümler, operatörlerin akıllı şebekelerinde ihtiyaç duyduğu IN, MAP GW gibi yüksek teknoloji ürünleri ihraç ediyor.

Nepal’de NCELL ile toplu mesaj platformu, Hindistan’da 3G Video Mail & SMS & Chat servis teknolojisi, Kazakistan’da KCELL ile Voice Changer servis teknolojisi ile Arnavutluk ve Özbekistan’da UCELL abonelerine PayForMe ürünü ile hizmet veriyor. Filistin-Jawwal, Azerbaycan-Azercell, Özbekistan-Ucell operatörlerinde ve son dönemde Irak’ta, Ericsson’un üstlendiği projelerde Defne’nin geliştirdiği ürün ve çözümlerde kullanıldı.

NASIL FARKLILAŞTI?: 2005 yılında aldığı stratejik kararla özellikle telekom operatörleri alanında yurtdışı satışlarını arttırmak için hedefler belirleyen şirket bu alanda dünyanın en önemli fuarlarına kesintisiz katılım ile çok iyi bir network kurmuş.

YENİ HEDEFLERİ: 2012 yılından itibaren 250 milyonu aşkın kullanıcıya hizmet veriyor. Yurtdışındaki projelerde kullanılan ürünlerinin satış değerleri toplamının, 2012 için 2 milyon doları bulmasını hedefliyor. 2011’de 1 milyon doları aştı. 2015’e kadar Doğu Asya, Hindistan ve Uzak Batı bölgesinde satış gücünü iki ofis açarak artırmak istiyor.

İNNOVA I Satış ağı 15 ülkede 25 bayiye ulaştı

İnnova Genel Müdürü Aydın Ersöz:

“Yurt dışı açılımımızda kiosklar önemli bir faktör olarak yer aldı.”

Ümit Atalay ve Aydın Ersöz tarafından 1999 yılında kurulan tnnova’nın, faaliyet alanları arasında kurumsal bilişim çözümleri yer alıyor. Müşteri ilişkileri yönetimi, ödeme sistemleri, kamuya, sağlık ve enerji sektörüne yönelik özel çözüm yazılımlan ve donanım olarak kiosk çözümleri bulunuyor. Yurtdışı açılımında da kiosklar önemli bir faktör olarak yer aldı.

2007    yılına kadar yazılım ve kiosk faaliyetlerini yürütürken bu tarihte Türk Telekom şirketi tarafından satın alındı. Bu zamana kadar küçük ihracat işleri yaparken Türk Telekom’un bünyesine geçmesiyle birlikte Ortadoğu’ya odaklı bir planlama yapılıyor. Dubai’ye ofis kuruluyor. Sonra orada bayii sistemine geçiliyor. 15 ülkede 25 bayiye ulaştı. Dubai’den Katar’a, Suudi Arabistan’dan İrak ve Ukrayna’ya kadar geniş bir alanda Türkiye’de ürettikleri yerli çözümleri sunuyor.

Dubai’de ‘Worjahti’ olarak adlandırılan yolcu bilgilendirme sistemini akıllı ekranlann yer aldığı kiosklar üzerinden sundu. Katar’da, vatandaşların yurtdışından ülkeye girişlerini hızlandıran, iris ve parmak izi ile çalışan sistemi kurdu. Ukrayna’da resmi loto oyununun cep telefonuna yüklenerek mobil olarak oynanmasını sağladı. Kuzey Irak’ın en hızlı büyüyen GSM operatörü Korek Telekom ve onun ana distribütörü Delta Communications’a, ön ödemeli müşterilerinin elektronik ortamda kontör yüklemeleri için hizmet veriyor.

NASIL FARKLILAŞTI?: Standart ürünlerin olmaması zor olsa müşteriye özel çözümler üreterek referans olarak iyi projeler yaparak farklılaştı. Odaklandığı Ortadoğu bölgesinde Türkiye algısının olumlu olması ve şirketlerin Türk şirketlerle çalışmak istemesi de etkili olmuş.

YENİ HEDEFLERİ: 120 milyon TL’lik ciroyu bu yıl yüzde 50 oranında aşmayı ve genel ciro içerisindeki yurtdışı payını ise yüzde 30 civarına yükseltmeyi hedefliyor. (36 milyon TL olacak) Ortadoğu’dan sonra şimdi de Avrupa’ya ihracatı hedefliyor. Balkanlar ve Doğu Avrupa’ya odaklanıyor. Çözüm ortakları üzerinden gidilecek.

ENOCTA 189 ülkedeki polisleri eğitiyor

Enocta Genel Müdürü Ahmet Hançer: “Enocta olarak, uluslararası projeler ve Avrupa Birliği projeleri ile teknoloji ve içerik ihracatı gerçekleştiriyoruz.”

Enocta kurumlann e-öğrenme, eğitim ve gelişim için ihtiyaç duydukları hizmet ve ürünleri tek bir çatı altında toplayarak tek noktadan çözümler üretmek amacıyla 1999 yılında kuruldu. Enocta, gerek yürütmekte olduğu uluslararası projeler ve gerekse dahil olduğu Avrupa Birliği projeleri ile teknoloji ve içerik ihracatı gerçekleştiriyor.

Interpol ile birlikte 189 ülkedeki binlerce polisin eğitiminde kullanılan bazı içerikler üreten şirket ayrıca Ukrayna’nın en büyük cep telefonu operatörlerinden Astelit Life’a e-öğrenme altyapısı sağlıyor. Yazılım geliştirici KOBİ’lerin, geliştirdikleri yazılımı daha verimli ve daha hızlı bir şekilde müşterilerine ve iş ortaklanna öğretmelerini amaçlayan projeyi Alman CRM şirketi CAS Software ile yürütüyor. Parçası olduğu Avrupa Birliği projelerinden ve çalıştıkları kunımlardan elde ettikleri ihracat geliri yıllık yaklaşık 1 milyon TL.

NASIL FARKLILAŞTI?: Uzaktan eğitim gibi farklı bir uygulamayı kendi geliştirdiği yazılımlar aracılığıyla sunan şirket, böylece yurt dışı şirketlerin de projelerine dahil oldu.

YENİ HEDEFLERİ: Önümüzdeki süreçte sunumu yapılmış ve onay bekleyen yukarıda da bahsettiğimiz Avrupa Birliği projelerimiz gündemimizde olacak. Bu projelerin onaylanması sonrasında hızlıca çalışmalarımıza başlayacağız. Yine önümüzdeki dönem, Doğu Avrupa, Rusya Türk Cumhuriyetleri ve Arapça konuşulan ülkelerde başlayan yeni projelerimiz olacak.

VERİPARK İlk internet şube işini Pamukbank’tan almıştı

Veripark Genel Müdürü Özkan Erener: “Bir bankanın ihtiyaç duyduğu bütün dağıtım kanallarını tek bir yazılım üzerinde sunabiliyoruz”

Aslı Derbent, Engin Pala, Özgür Yoğurtçu, Özkan Erener tarafından Boğaziçi Üniversitesi KOSGEB TekMer’de kurulan Veripark da teknokentten çıkanlardan.

1997 yılında Micorsoft’un Webmasterlarını yaparak faaliyetlerine başlayan Veripark,1998 yılında Pamukbank’ın internet şubesi ihalesine Microsoft’un teknolojilerini temsilen girip ilk işini aldıktan sonra şirketleşmeye gitmiş.

Türkiye’deki bankaların yurtdışındaki internet bankacılığı sistemlerini yöneterek yurt dışına adım atan Veripark, Dubai Bank’a iş yaparak ihracata başladı. İnternet bankacılığı, mobil bankacılık, telefon bankacılığı, kiosk ve şube uygulamalarında pazar lideri.

2008    yılından itibaren Dubai’de faaliyet gösteren bir ofisi var ve şu anda çalışan sayısı 93 kişiye ulaştı. 2011 yılının başından itibaren de Kuzey Afrika ve Afrika’daki müşterilerine hizmet vermek amacı ile Mısır ofisini açtı ve bu ofis de 12 kişilik bir kadroya ulaştı.

2009    yılında 250 bin dolar ile başlayan ihracat büyüklüğü, 3 milyon dolar seviyesine geldi.

Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, Suudi Arabistan, Ürdün, Lübnan, Bahreyn, Hollanda, Almanya, Avusturya ve Rusya VeriPark ürünlerinin kullanıldığı ülkeler.

VeriPark’ın bankalann tüm alternatif kanallarını tek bir uygulama üzerinden yönetmelerini sağlayan VeriBranch uygulaması yurtdışında amiral gemisi oldu. Şu anda Dubai Islamic Bank, Ürdün Merkez Bankası, Katar’da Masraf Al Rayan ve Lübnan’da Lebanon Gulf Bank gibi kurumlar kullanıyor.

NASIL FARKLILAŞTI?: Yurtdışına açılırken lokal destek alıyor. 2008 yılında bir müşteri ile giriş yaptığı Ortadoğu pazarında şu anda 15‘in üzerinde banka ve telekom şirketi ile aktif olarak çalışmaya başladı. Türkiye’de kazanılan know-how’ı buradaki lokal ekiplere aktarıp, burada ürünlerinin geliştirmesini sağlıyor.

YENİ HEDEFLERİ: İhracatın 7 milyon dolara gelmesini hedefliyor. Yeni oluşturduğu çözüm ortaklığı sistemi ile bu ülkelerin sayısını önümüzdeki dönemde artıracak.

İNVEON İlaç sektörüne yönelik yazılımları 23 ülkede

Inveon Genel Müdürü Yomi Kastro:

“İlaç sektörüne yönelik kurumsal web çözümlerimiz 24 ülkede kullanılıyor.”

Yomi Kastro ve Sencer Berrak 2006 yılında Boğaziçi Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Merkezi’nde Inveon’u hayata geçirdi. Sanal ticaret altyapılarında faaliyet gösteren şirket, perakende şirketlerinin görsel tasarımından lojistiğe kadar tüm adımlarını yöneten sistemleri geliştirmenin yanı sıra danışmanlık hizmeti de sağlıyor.

İlaç sektörüne özel geliştirdiği çözümler, 23 farklı ülkede kullanılıyor. Novartis, Bausch and Lomb, Roche, Pfizer gibi sektörün önde gelen 18 ilaç şirketi referansları arasında yer alıyor. Bausch + Lomb’un 17 uluslararası şubesinde Inveon’un geliştirdiği Satış Analiz Sistemi kullanılıyor. Yine Novartis’e özel çözüm Rusya, Tayvan, Fas, Hindistan, Mısır, Dubai, İsrail merkezlerinde kullanılıyor. Coface Sigorta için geliştirdiği Poliçe Yönetim Sistemi de Birleşik Arap Emirlikleri ve Fas’ta kullanılıyor. 2011 cirosunun yaklaşık yüzde 15 kadarını ihracat gelirleri oluşturdu.

NASIL FARKLILAŞTI?: ilişkilerini “uzun soluklu iş ortaklıkları” olarak nitelendiriyor ve buna paralel olarak onların ihtiyaçlarına göre, sadece yazılım değil servis de sunuyor. Yani sadece ürünü satmakla kalmıyor sonrasında verdiği destekle ön plana çıkıyor.

YENİ HEDEFLERİ: Giderek büyüyen internet girişimleri, özellikle de e-ticaret pazarında 2012’de de aktif rol almaya devam edecek. Avrupa, Orta Doğu ve Afrika (EMEA) bölgesinde bir takım çözümleri aktif olarak kullanılıyor. Özellikle e-ticaret alanında yeni projelerle bu bölgedeki faaliyetlerini genişletecek.

LAB2023  Şirketler enerji, inşaat ve mermer yazılımlarının peşinde

LAB2023 kurucuları Onur Özgür Özkan, Tayfun Öziş Erikan:

“Bir şirketin ihtiyacından doğan yazılımı globalleştirdik.”

Pamukkale Üniversitesi Teknokent’in kurulmasıyla birlikte 2010 yılında faaliyete geçen ilk şirket olan Lab2023; internet, mobil ve ağ teknolojileri konusunda uzmanlaşmış özellikle enerji, mermer ve inşaat sektörüne yönelik sektörel program yapan bir yazılım şirketi.

2006    yılında Onur Özgür Özkan ve Tayfun Öziş Erikan tarafından Bereket Enerji şirketinin bir program yaptırmak istemesiyle şirketleşme süreci başlamış. Farklı yerlerden alınan malları şantiyelerine gönderdikten sonra şirketin elline ulaşıp ulaşmadıklarını öğrenebilecekleri bir şantiye yazılım programı geliştirmişler. “Ben gönderdim, yolda, elime ulaştı” gibi seçenekleri olan internet tabanlı bir program yapan şirket, böylelikle özellikle inşaat şirketleriyle çalışmaya başlamış. Bir şirketin ihtiyacından doğan yazılımı yurt dışına taşımaya başlamış.

Afganistan’da Kabil Hava Yolunu yapan Atayol Asfalt ile başlayan süreç, Uganda’da Hoima-Kaiso-Tonya yolunu yapan Kolin Constuction şirketiyle çalışmaya kadar gitmiş. Bunun sonucunda iki yılda 1 milyon dolarlık ihracat gerçekleşmiş.

NASIL FARKLILAŞTI?: Şirketlerin isteklerine özel yazılımı kendileri geliştirdiler. Yaptıkları programın internet tabanlı olması böylelikle tüm işletim sistemlerinde çalışması İPad gibi cihazlara da uyumlu olması yazılım programını farklılaştırdı.

YENİ HEDEFLERİ: Şirket, santiye2023.com ürününü daha da yaygınlaştırmak için mart ayından itibaren yeni ismi ve pazarlama yöntemiyle sunmaya başladı. Construction Ninja’nın kısaltılması olarak coNinja adlı ürün, www.coninja.com adresinden hizmete başladı. Yeni programı Türkçe, İngilizce, Rusça, Arapça olarak hizmet verecek. En büyük özelliği ürünü satmak yerine kiralama yöntemine gidiyor.

LOGO YAZILIM Yazılımları 11 farklı dilde 32 ülkede kullanılıyor

Logo Yazılım CEO’su Buğra Özkoyuncu: “İş ortaklarımızı sertifikasyon sistemimize dahil ettik. Buna paralel olarak yurtdışı satışlarımız yükseldi”

Tuğrul Tekbulut tarafından 1984 yılında kurulan Logo Yazılım, KOBİ’lere yönelik kendi geliştirdiği bağımsız kurumsal yazılımları ihraç ediyor. Kişisel bilgisayarlar için mühendislik yazılımları geliştirmek üzere iş dünyasına atılan Logo, hepsi bilişim teknolojilerine odaklı, yedi şirketten oluşan bir yüksek teknoloji grubu haline geldi. Şu anda Orta Asya, Rusya, Orta Doğu, Körfez, Afrika ve Balkanlar’da faaliyet gösteren Logo’nun ürünleri 11 farklı dilde çalışabiliyor. 32 ülkede Logo ürünü kullanan müşterisi var. 2011’de ihracatı 1 milyon 602 bin TL olarak gerçekleşti.

Yurt dışında üç farklı segmentde müşterisi bulunan şirketin 2011 yurtdışı satışlarının yüzde 53’ü Tiger Plus INT, yüzde 40’ı Tiger Enterprise INT ve yüzde 7’si Go Plus INT ürünlerinden oluştu. Logo Yazılım, yurtdışında da Türkiye’de olduğu gibi KOBI’leri hedefliyor. Küçük firmalar için Go Plus INT ile orta ve üstü firmalar için Tiger Plus INT ve Tiger Enterprise INT ürünlerimizi satıyor.

NASIL FARKLILAŞTI?: KOBİ’leri hedefleyerek onların iş yapış süreçlerinde teknolojiyi kullanmaları için çalışan Logo Yazılım, yurtdışında da küçük ve orta boy işletmelere işlerinde destek oldu. Borsaya da açılarak hem ortaklarını artırdı hem de şeffaf bir yönetim izledi.

YENİ HEDEFLERİ: Öncelikle iş ortaklarının olduğu 19 ülkede gücünü artırmayı hedefleyen şirket, yurtdışı bayi sayısını da yükseltmeyi hedefliyor. Bu yıl çıkan yeni ürünü J-guar’ın da yurt dışında satışına başlayacak.

NETSİS Kurumsal e-dönüşüm uzmanı

Netsis Yönetim Kurulu Başkan Yrd. Sadun Anık: ‘Türkiye’nin coğrafi yakınlığını kullanarak, pazarda kendimize yer ediniyoruz”

1991 yılında Murat Ihlamur tarafından İzmir’de kurulan Netsis, kurumsal iş yazılımları geliştiriyor. İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Teknoparkı’ndaki ana yazılım üssünden iş ortağı kanalı ile tüm ülke geneline hizmet sunan Netsis; Mısır, Iran, Ukrayna ve Azerbaycan ofisleriyle de yurtdışında faaliyet gösteriyor.

Netsis’in ilk yurtdışı açılımı Turkcell’in İran’daki yatınmında onları tercih etmesi ile başladı.

Daha sonra Turkcell Iran yatırımından vazgeçti; onlar kaldı ve çalışmalarına devam etti. Mısır, Iran, Ukrayna, Azerbaycan, Rusya, Belarus, Sudan ve Özbekistan’a ihracat yapıyor.

Alman kimsayal devi BASF’ın Tahran’daki yatırımından sonra, uluslararası müşterisi AvusturyalI ambalaj devi Mayr-Melnhof (MM Packaging)’da İran’da Netsis’i tercih etti. Mısır’da özellikle tekstil şirketlerinin çoğunun kunımsal e-dönüşümlerini gerçekleştiren Netsis’in çalıştığı şirketler Globe, CAA Textile, Magrip gibi Mısır’da faaliyet gösteren tekstil şirkeüeri.

2010 yılında cirosunun yüzde 7’sini oluşturan ihracatını, 2011’de cirosunun yüzde 10’u seviyesine çıkardı. Şirket, 3 milyon dolar ihracat gelirine sahip.

Netsis olarak, pek çok ülkede özellikle Avrupa’da krizler ile hatırlanacak 2011 yılını yüzde 10’luk büyümeyle kapattık. Mısır, İran, Ukrayna, Azerbaycan’daki büyüme atağımızı da yatırımlarımızı ara vermeden sürdürdük.

NASIL FARKLILAŞTI?: Türkiye’nin coğrafi yakınlığı, kültürel bağlarını bir avantaj olarak kullanarak pazarda kendisine yer ediniyor. Ülkelerin önde gelen bilişim şirketleriyle ortaklıklar kurarak, gerek ülkenin yasal mevzuatlarına uyum ve dil desteği avantajlarını sunuyor.

YENİ HEDEFLERİ: 2012 yılında büyüme hedefini yurtdışı projeleriyle birlikte yüzde 20 olarak belirledi. Mısır, İran, Ukrayna ve Azerbaycan’daki yapılanmasıyla ihracatını artırmayı hedefliyor. Azerbaycan’da yine hızlı bir büyüme öngörüyor. Özellikle cloud computing ve hizmet olarak yazılım kavramlarına yatırımlarını yönlendirecek Netsis, cirosu içerisinde ihracatın daha geniş pay sahibi olması için yatırımlar yapmaya devam ediyor.

KAREL ELEKTRONİK 30 ülkede 10 milyon kullanıcısı var

Karel Elektronik Genel Müdürü Serdar Tunaoğlu: “En büyük farklılığımız kendimize ait gelişmiş bir Ar-Ge’ye sahip olmamız”

Karel, Serdar Tunaoğlu diğer kardeşleri Sinan Tunaoğlu ve Yaman Tunaoğlu ile üründen yola çıkarak yeni bir pazar yaratmak fikriyle kurulmuş. Karel,1986 yılında kurulduğunda ilk olarak Türkiye’de elektronik telefon santralı pazarını yaratarak pazar lideri olmuş, 1990 yılında ise ihracat faaliyetine başlamış.

Başlıca ürünleri; üstyapı sınıfında küçük, orta ve büyük kapasitelerde olmak üzere özel telefon santralları ve bunların çevre birimleri, IP çağrı merkezi, altyapı sınıfında ise kırsal alan santralları ve ara bağlantı santralları. Karel, ayrıca görüntülü iletişim ve güvenlik sistemleri, hırsız alarm sistemleri pazarına yönelik ürün ve çözümlerin satışı ile proje bazlı uygulamaları konusunda faaliyet gösteriyor.

Dünya genelinde 30 aşkın ülkede 10 milyona yakın kullanıcısı var. Azerbaycan’da ülke genelinde santral altyapısının sayısallaştırılması projesini yaptı. Karel, uzun yıllardır Ortadoğu ve Afrika Bölgesi’nde pazar lideri, ihracatı 2011 yılında 9-9 milyon TL olarak gerçekleşti.

NASIL FARKLILAŞTI?: Karel, ürün ve çözümlerdeki en büyük farklılığı kendilerine ait bir Ar-Ge’ye sahip olması ve bu sayede farklı ihtiyaçlara uygun esnek çözümler geliştirerek bunları dünya ölçeğinde sunmasına bağlıyor.

YENİ HEDEFLERİ: ihracatta odaklanmaya önem veren Karel, önümüzdeki dönem yeni coğrafik alanlarda ki gelişmekten çok, mevcut pazarlarda güçlenmek, ürün gamını çeşitlendirmek ve 2012 yılında pazara sunulan yeni nesil iletişim çözümlerinin yaygınlaştırılmasını hedefliyor.

NEXUM Türkiye ofisiydi, Alman şirketini satın aldı

Nexum CEO’su Emre Gürül:

“Çin’den Amerika’ya, İngiltere’den Güney Afrika Cumhuriyeti’ne kadar 60’a yakın ülkede varız”

Alman IT şirketinin Türkiye ofisi olarak yola çıkan yazılım şirketi Nexum, hem şirketin hisselerini aldı hem de cirosunun yarısını ihraç eden yerli bir yazılım şirketi haline geldi. 2000 yılında Joachim Behrendt, Filiz Behrendt, Emre Gürül ve Cudi Ünal tarafından kurulan ve 2004’te ise Alman Nexum şirketinin hisselerini alarak yerelleştiren Nexum, yazılım alanında ürettikleri farklı ürünlerle şirketlerin web tabanlı uygulamaları için altyapı kuruyor.

2011  yılını 11.5 milyon TL ciro ile kapatan Nexum geçen yıl yüzde 30 büyüdü ve ihracatını da 6 milyon TL olarak gerçekleştirdi. Şirketin 2012 ihracat hedefi 6.5 milyon TL. Şirketin yazılım ihracatına başlamasına yol açan ise BSH’ın web sitelerinin yenilenmesini hedefleyen proje olmuş.

Asıl ihracatı tetikleyen BSH’ın projesi olsa da Sony ve Darty Nexum’un birçok ülkede uluslararası ihracat yaptığı şirketler arasında yer alıyor. Çin’den Amerika’ya, Ingiltere’den Güney Afrika Cumhuriyeti’ne kadar 60’a yakın ülkede Nexum’un geliştirdiği ve yönettiği yazılımlar, çözümler kullanılıyor.

NASIL FARKLILAŞTI?: Türkiye’de bilişim sektöründe payı az olan yazılımda internet tabanlı projeler üreterek şirketlerin ilgisini çekti. Uluslararası bir şirket olan BSH’ın web sitelerinin yenilenmesi projesini alarak ihracata başladı. Buradaki başarısı onu diğer yabancı şirketlere de ihracat yapmasını sağladı.

YENİ HEDEFLERİ: Avrupa’da birçok ülkeye yazılım ihraç eden şirket Türki cumhuriyetler ve Ortadoğu-Asya bölgesinde de operasyonlarını sürdürmek istiyor, ihracatını artırmayı planlayan Nexum, cirosunun daha büyük kısmının da buradan gelmesini hedefliyor. Bu yıl 20U’de kurduğu mobil uygulamalar ekibi ile uluslararası projeler yapmak istiyor. Ayrıca gerek Avrupa’da gerekse Arap Ülkelerinde yeni müşteriler kazanmak için bazı çalışmaları var.

POZİTİM Denizli’deki teknokentten çıkan internetçi

Pozitim Genel Müdürü Onur Baran Çağlar: “Mobil ve internet çözümlerinin birleştiricisiyiz.”

2005 yılında Onur Baran Çağlar, Yalın Dikici, Hakan Işıkhan, Fatih Üstündağ tarafından kurulan Pozitim Teknoloji, Ar-Ge çalışmalarım Denizli’deki Teknokent’te sürdürüyor. Telekom ve internet alanında katma değerli teknoloji ve pazarlama çözümlen üreten Pozitim, mobil ve internet servislerine ihtiyacı olan tüm sektörlere VAS (Katma Değerli Servisler) ekosistem teknoloji altyapısı ve yazılımlan ihraç ediyor.

Geliştirdiği Mobylonia ürün ailesi içinde tçerik Yönetim & İndinııe Sistemi, Mobil Servis Platformu -Mesajlaşma, Ücretlendirme, Abonelik, Raporlama, Müşteri Hizmetleri, Servis Yönetimi & Operasyon Merkezi, Mobil İçerik Dönüşümü, Cihaz Yönetimi, Dijital Pazarlama Platformu ve birçok katma değerli servisler var.

Çalık grubuna ait Amavutluk’daki GSM Operatörü Eagle Mobile, Azerbaycan’daki Turkcell’in de ortağı olan TeliaSonera grubun GSM operatörü Azercell, Turkcell Holding ve Telia Sonera ortaklığı olan Ukrayna’daki GSM Operatörü Astelit/Life. Ortadoğu ve Afrika bölgesine 1 milyon dolar tutarında ihracat yapıyor.

NASIL FARKLILAŞTI?: Bölgesel hareket eden Türk ve Türk ortaklı büyük markalara iş yaparak ve referans kazanarak hareket etti. Oralarda lokal ve güçlü ortaklar bularak onların vasıtasıyla büyük markalara ulaştı. Burada yarattığı fark internet veya mobil çözümler sunmanın ötesine geçerek iki alanı birleştiren katma değerli çözümler üretmek.

YENİ HEDEFLERİ: 2015’e kadar ihracatta her yıl önceki yılın yüzde 5 daha fazlasını yapmayı hedefliyor. Özellikle CIS, MENA ve Afrika’nın iç pazarlarında ürün sağlama ve doğrudan VAS operasyonlarına başlama gibi hedefleri var. Kullandıkça öde ve gelir payı paylaşımı modelinde hizmet sunacak.

HİTİT BİLGİSAYAR Yazılımları dünya havayollarında kullanılıyor

Hitit Bilgisayar Gnl.Md. Nur Gökman: ‘Yurt dışında 25’in üzerinde ülkede, 30’un üzerinde müşterimiz mevcut.”

Hitit Bilgisayar Hizmetleri 18 yıllık bir şirket. 1994 yılında kuruldu ve havayolu, havaalanı ile turizm sektöründe çözümler sunan yazılım şirketi. Dünyanın değişik bölgelerinde 30’un üzerinde şirkette ürünleri satılan Hitit Bilgisayar, bir havayolunun ihtiyacı olan bütün çözümleri üretiyor. Malaysian Airlines, Icelandair, TAP Air Portugal, Qatar Airways, Saudi Arabian Airlines müşterilerimizden bazıları. İzlanda, Portekiz, Yunanistan, Suudi Arabistan, Qatar, Malezya, Mısır, Fas, Ukrayna, Rusya, Hindistan, Yemen, Kongo, Lübnan, Dubai, Ürdün, Avustralya gibi ülkelere ürünleri kullanılıyor. 2011 ihracat rakamı ise 10 milyon dolar.

NASIL FARKLILAŞTI?: Hitit bilgisayar hizmetleri kurucuları, THY’de uzun seneler görev almış sektörü iyi tanıyan kişiler, ihtiyaçları iyi değerlendirip doğru zamanda doğru yerlere yatırımlar yaparak sağlam adımlarla ilerlediler.

YENİ HEDEFLERİ: 2012 için 7 milyon dolar ihracat hedefi var. Turizm sektöründe de yatırımları mevcut. Acenteler, online turizm portalleri, telekom şu anda müşterileri olan ancak gelişmeyi ve büyümeyi hedeflediği alanlar.

Gözde Yeniova

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu