Neden Satış Alanında Çalışmalıyım?
Satış Alanında Çalışmak
20 yıl önce satış endüstrisinin kötü bir izlenimi vardı ve satış elemanları bencil, egoist ve materyalist olmakla suçlanıyordu. Ancak sektör son yıllarda bir çeşit rönesans yaşadı ve nefret edilen bir alandan çok tercih edilen bir alana dönüştü.
Satış personelleri imalattan dağıtıma, müşterileri firmalarının ürününü almaya ikna etmekten var olan müşterilerinin ihtiyaçlarını takip etmeye kadar çok çeşitli alanlarda çalışabilirler.
Örnek Alanlar:
- Hızlı Tüketim Malları
- Dayanıklı Tüketim Malları
- Sanayi Gereçleri
- Bilgi Teknolojisi, Yazılım, Medya
- Hizmet Sektörü
İşte satış alanının içerdiği birkaç iş tipi:
- Telefon İle Satış Sorumlusu: potansiyel müşterileri arayarak anlaşmaları telefon vasıtasıyla yaparlar
- Doğrudan Satış: genellikle randevu almadan, satış yapmak amacıyla müşterilerin evlerini ziyaret etmektir.
- Saha Satışı: genellikle belli bir coğrafi bölgedeki satışlardan sorumlu olmaktır.
- İş Geliştirme: yeni müşteriler bulma ve var olan müşterilerden sağlanan kazancı arttırmaktır.
- Hesap Yönetimi: var olan müşteri kaynaklarını arttırma imkanlarını belirlemektir.
- Satış Yöneticisi: hedeflenen amaçlara ulaşmadaki başarıyı arttırmak amacıyla çalışanları denetlemek, motive etmek ve yönlendirmek sorumluluklarına sahiptirler..
Satış alanında bir kariyer sahibi olmanın çok önemli olmasının bir çok güçlü sebebi vardır. Bir şeyler üreten veya hizmet veren her firma piyasaya hakim olabilmek için satış elemanına ihtiyaç duyar. Ve firmalar rekabet içinde olmaya devam ettikçe başarılı satış elemanları için daima uygun pozisyonlar var olacaktır.
Terfiler yapılan satışların sonucuna göre belirlenir ve başarılı çalışanların başka bir endüstri dalında olabileceğinden çok daha kolay ve hızlı bir biçimde yöneticilik pozisyonuna yükselmeleri de çok yaygın bir durumdur.
Satış endüstrisinde işe alımlar daimidir. Ancak firmaların satışlarına yardımcı olmaları için geçici olarak satış elemanı işe alma eğilimi de gittikçe yaygınlaşmaktadır.