Nakit temettü beklentili 10 hisse
Nakit temettü beklentili 10 hisse
Düşük enflasyon-düşük faiz ortamında nakit temettünün önemi arttı. Üstelik dalgalı piyasada ekstra gelir fırsatı sunuyor. Analistler, hem nakit temettü dağıtıp hem de prim potansiyeli olan hisseleri araştırdı…
YATIRIMCI borsaların dalgalı seyrine alıştı. Herkes gerek yurtiçi gerekse yurtdışı risklerin farkında. Yatırım kararları artık daha dikkatli veriliyor, bütün yumurtalar aynı sepete konmuyor, farklı enstrümanlarla riskler minimize ediliyor. Bu arada borsanın iç dinamiklerinin yarattığı fırsatlar da ihmal edilmiyor elbette. Bunlardan biri de kuşkusuz şirketlerin kar payı dağıtımları…
Bedelsiz hisse ya da nakit temettü şeklinde dağıtılan kar paylarına yönelik beklentiler mart sonunda başlayıp nisan ayında doruğa çıkıyor. Çünkü şirketler yıl sonu bilançolarını açıkladıktan sonra elde ettikleri kar üzerinden ortaklarına dağıtacakları oranları bu dönemde belirliyor. Yatırımcılara dağıtılacak kar, genel kurullarda alınan kararla netlik kazanıyor.
Evet, önümüzdeki 1.5 ay boyunca hisse senedi yatırımlarında şirketlerin temettü kararları önemli bir belirleyici olacak. Son yıllarda enflasyon ve faizdeki gerileme, temettüyü artık daha fazla öne çıkarıyor. Yüksek enflasyon ve yüksek faiz dönemlerinde temettü oranları çok fazla anlam ifade etmiyordu. Çünkü yüzdesel olarak hisse senedi getirileri oldukça yüksekti. Yine aynı dönemlerde şirketler, temettü dağıtmak yerine bu fonları kendi bünyelerinde bırakıp, sermaye yapılarını güçlendirmeyi tercih ederlerdi. Ancak ekonomide belli bir düzen sağlanıp enflasyon ve faizler aşağı çekilince temettünün de önemi artmaya başladı. Bu yüzden yatırımcılar, artık hisse senetlerinin borsa getirisinin yanı sıra temettü verimlerini de yakından izliyor. Bu arada şirketlerin de geçmişe göre daha fazla temettü dağıtıklarım belirtmekte yarar var.
Temettü, şirketlerin elde ettikleri yıllık net dönem karı üzerinden yasal karşılıklar ayrıldıktan sonra belli oranda dağıtılan gelir olarak tanımlanıyor. Temettü dağıtımı, nakit veya bedelsiz hisse senedi şeklinde yapılıyor. Ya da şirket dağıtabileceği temettü miktarını yatırımlarında kullanmak veya bilançosunu güçlendirmek amacıyla kendi bünyesinde tutma kararı alabiliyor. Temettünün nasıl kullanılacağı ise genel kurulda alınan kararla belirleniyor.
Bedelsiz temettü dağıtımında, dağıtım oranı üzerinden hisse fiyatında reel bir değişim olmuyor. Ancak bedelsiz hisse dağıtımı sonrasında beklentilerin gerçekleşmesi nedeniyle IMKB’de bu hisselere ilk aşamada satış geliyor. Ancak uzmanlara göre, bu gerilemeler yatırımcılara yeni ve düşük maliyetli alımlar için bir fırsat sunuyor.
Temettü nasıl hesaplanıyor?
Bu konuda örnek olarak Otokar’ı ele alalım. Otokar’ın borsadaki hisse değeri 32.30 TL. Ancak hesaplamada hissenin borsadaki değeri değil nominal değeri olan 1 TL esas alınıyor. Dolayısıyla Otokar, her 1 hisse senedi için 1.70 TL temettü verecek demektir. 10 lot için bu değer 10 x 1.70 = 17 TL’ye tekabül ediyor. 10 lota tekabül eden 17 TL’nin, 10 lot Otokar için ödenecek 323 TL’ye bölünmesiyle de (yüzde 5.26) temettü verimi bulunmuş oluyor.
TEMETTÜNÜN NAKİTİ İSTENİYOR
Yatırımcı tarafından en çok tercih edileni ise nakit temettü. Bu yöntemde hisse fiyatı, dağıtım işleminin ardından temettü miktarı kadar geriliyor. Ancak daha sonra şirkete ilişkin yeni beklentiler satın alınmaya başlıyor. Kısacası hisse fiyatındaki gerileme geçici oluyor. Bu yüzden uzmanlar, yatırımcılara hemen her yıl düzenli nakit temettü dağıtan şirket hisselerini öneriyor. Çünkü düzenli temettü dağıtan şirket hisseleri dağıtmayanlara göre orta ve uzun vadede daha yüksek performans sağlıyor.
“KÂRIN KAYNAĞINA BAKIN”
Gedik Yatırım Araştırma Müdürü Onur Mutlu, “Hisse seçiminde temettü verimi önemli olsa da tek kriter olmamalı” diyor. Mutlu, temettü politikasının yanı sıra karlılık, büyüme, mali yapı gibi diğer faktörlere de bakılması gerektiğini düşünüyor:
“Temettünün düzenli dağıtılıp dağıtılmadığı, ayrıca bir sefere mahsus olarak mı yüksek olduğu konusu da incelenmeli. Bu ödemenin ardından hisseye kar satışları gelebilir. Ama illa ki böyle olacak diye bir kural yok.”
İntegral Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Eren Özdemir, hisse seçiminde ilgili şirketin temettü ödemesinde süreklilik gösterip göstermediğinin de önemli olduğunu düşünüyor. Özdemir, temettüsü yüksek hisseleri seçerken aynı zamanda şirketin elde ettiği karın faaliyet kaynaklı olup olmadığının da sorgulanmasını öneriyor.
Bu arada, biz bu haberi hazırladığımızda 29 şirket temettü tarihini, 8 şirket de temettü miktarını açıklamıştı. Temettünün nakit mi yoksa bedelsiz hisse şeklinde mi dağıtılacağı ilgili şirketlerin genel kurul kararlarıyla kesinleşecek…
İş GYO: Şirket hisseleri, gayrimenkul sektöründe net aktif değerine göre yüzde 52 oranındaki iskontosuyla dikkat çekiyor. 1.61 TL hedef fiyat ve yüzde 33 yükselme potansiyeliyle beğendiğimiz hisse senetlerinden.
TSKB: Bankacılık sektöründe net faiz geliri artışında yüzde 22 ile oldukça başarılı. Net karında da 2010’a göre yüzde 21 artış yakalayan bankanın geçen yılı başarılı geçirdiğini görüyoruz.
Sektörde takipteki kredilerinin toplam kredilerine oranı en düşük banka olarak TSKB ön plana çıkıyor. TSKB hisseleri için 2.70 TL hedef fiyatla yüzde 21 yükselme potansiyeli öngörüyoruz.
Tüpraş: Düşük kükürtlü dizele geçiş ve son zamanlarda açıklanan yatırım teşvikleri, şirket için OTüpraş önemli gelişmelerden. 2012 ve 2013 yıllarında yapacağı büyük yatırımlara rağmen Tüpraş’ın önümüzdeki yıllarda da temettü verimliliğinde ilk sıralarda yer alacağını düşünüyoruz. Tüpraş hisseleri için 49.60 TL hedef fiyatla yüzde 11 yükselme potansiyeli öngörüyoruz.
Bolu Çimento: Çimento sektöründe firma değeri/klinker kapasitesi verisine göre en ucuz hisseler arasında yeralıyor. Bolu Çimento hisselerinde 1.93 TL hedef fiyatla yüzde 21 yükselme potansiyeli öngörüyoruz.
TAV Holding: TAV Havalimanlarının yüzde 38 hissesine (874 milyon dolara], TAV inşaat’ın da tamamına sahip olan TAV Yatırım Holding’in yüzde 49 hissesini (49 □ □□ milyon dolar] Fransız havalimanı Havalimanları işletmecisi Aeroports satın aldı. Bu hisse satış verileri TAV’ın değeri açısından önemli bir gösterge. Güçlü büyümesini sürdüren TAV Holding hisseleri için 11.20 TL hedef fiyatla yüzde 30 yükselme potansiyeli öngörüyoruz.
Aygaz: 2011 yılı net karı 2010’a göre yüzde 59 artışla 380 milyon TL oldu. Öte yandan Aygaz, dünyanın önde gelen enerji şirketlerinden AES ile elektrik üretiminde işbirliği yapmak amacıyla bir ortaklık anlaşması imzaladı. Pazardaki öncü konumu devam eden şirketin 2012’de de toplam satışlarının önemli oranda artış göstermesi bekleniyor. Aygaz hisselerinde 11.50 TL hedef fiyatla yüzde 26 yükselme potansiyeli öngörüyoruz.
Ford Otosan: Üretimindeki artış, güçlü mali yapısı, ihracat potansiyeli ve sektördeki olası daralmaya rağmen poRn özellikle ticari segmentteki konumu Ford Otosan’ı ön plana taşıyor. Şirket hisselerinde 19.50 TL hedef fiyatla yüzde 18 yükselme potansiyeli öngörüyoruz.
T. Şişecam: 2011 yılında 2010’a göre net dönem karında yüzde 52.91 artış kaydetti. Yurtdışı satışlarının artmasıyla önümüzdeki dönemde de olumlu bilanço performansı göstermesi bekleniyor, iştirak karlarından da pozitif etkilenen T. Şişecam hisseleri için 4.10 TL hedef fiyatla yüzde 24 yükselme potansiyeli öngörüyoruz.
Ereğli Demir Çelik: Çelik sektöründe bu yıl talep daralması beklemiyoruz. 2011 yılında . -, konsolide satış gelirlerini â erdemîr d 2010’a göre yüzde 34 ^artıran Erdemir’in bilançosundaki olumlu performansın devam edeceğini tahmin ediyoruz. Şirket hisselerinde 4.90 TL hedef fiyatla yüzde 25 yükselme potansiyeli öngörüyoruz.
Borusan Yatırım: Çelik sektörü, iç piyasadaki güçlü tüketim, ihracat artışı ve ürün çeşitliliğiyle geçen yıl dünya ortalamasının iki katından daha fazla büyümüştü. Bu büyümenin bu yıl da devam edeceği ve ham çelik üretiminin yüzde 10 civarında artışla 37.5 milyon tona ulaşacağı tahmin ediliyor, inşaatın yanı sıra otomotiv, dayanıklı tüketim malları ve doğalgaz sektörlerinde yaşanan olumlu gelişmeler de demir-çelik boru talebinin artmasında etkili oluyor. Şirket hisselerinde 33.50 TL hedef fiyatla yüzde 29 yükseliş potansiyeli öngörüyoruz.
İDİL TARAKLI