İş Fikirleri ve İş Kurmak

Restoran İşletmeciliğinde Girişimcilere Farklı İş Fırsatları

Restoran renovasyonu, restoran pazarlama uzmanlığı, restoranlara çağdaş malzeme temini, restoran konseptleri, girişimcilere iş fırsatları, girişimcilere farklı iş fırsatları, restoran sektöründe iş fırsatlar

restoran konseptleriRestoran işletmeciliği önemli bir sektöre dönüşüyor. Girişimcilerin önünde farklı iş fırsatları var. Restoran renovasyonu, restoran pazarlama uzmanlığı, restoranlara çağdaş malzeme temini gibi…

DAHA düne kadar bireysel nitelikli girişim olarak algılanan restoran işletmeciliği, zincir sayılarının artmasıyla başlı başına bir sektöre dönüşmek üzere.

Dünyada marka haline gelen bağımsız restoranlar kendi içinde uzmanlaşıp kurumsallaşmaya gidiyor.

Geçmişte odak noktasını mesleğin içindekiler teşkil ederken, başka meslek grupları da şimdi aktif olarak bu sektörün içinde yer alıyor.

‘Estetik’, ‘sağlık’, ‘psikoloji’, ‘mimari’ gibi birçok alanda hizmet veren uzmanlaşmış kişi ya da kuruluşlar bu yapının alt katmanlarını oluşturmaya başladı.

Bu yazımızda restoran alt sektörüne ilişkin üç tipik örnek vereceğiz. Bu sahada ilk girişimi başlatanlar hem kârlı çıkacak hem de işin öncülüğünü yapmış olacaklar.

RENOVASYON DANIŞMANLIĞI

restoranBir restoran işletmesi konsept oluşumundan şef seçimine kadar birçok alanda zorluklarla karşı karşıyadır.

Mevcut restoranlar ise kendi kalıplarını kırarak büyümeye, hatta zincir haline dönüşmeye kuşkuyla bakarlar.

İster basit bir esnaf lokantası olsun, ister lüks bir restoran zinciri; ilk yapılacak iş kendi konseptine uyan görüntüyü çağdaş hale getirmektir.

Bu değişim ve yenilenmenin odak noktasını ‘restoran renovasyonu’ olarak bilinen uzmanlık alanı teşkil eder.

Bir ilçe ya da kentin içinde lezzet çağrıştıran farklı bir mekân yaratılması ancak amaca uygun bir tasarımla mümkündür.

Çalışmalar, önce restoranın girişinden başlar, mutfağın görünmeyen noktalarına kadar devam edip gider. Amaçlanan hedeflerin içinde hem modernlik vardır, hem de geleneksellik.

Yalnız masa ve sandalyeyle değil, giyim kuşamdan mutfak gereçlerine, hatta menü sunumuna kadar her şeyi yeni baştan oluşturmak gerekir.

Renk uygulaması, aydınlatma. ışık efektleri, arka plan görüntüleri, müzik, akustik ve artistik unsurlar gibi onlarca bileşenin uygun konsept içinde var edilmesi planlanır.

Önemli olan, bu işi ileri teknolojik imkânlarla baştan tasarlayıp var etmektir. Özellikle ‘otantik olma’ iddiası içindeki ‘kitsch’ (bayağı, zevk düşkünü) restoranların kendilerini yenilik ve çağdaşlık algısı içinde düzeltmesi gerekir.

Restoran yenileme fikri bugün dünyada en fazla ilgi gören iş alanlarından biri durumundadır.

İhtiyaç duyulan şey sadece ‘restorasyon’ ve ‘renovasyon’ (yenilenme) fikrine odaklanmak ve uzman nitelikli tasarımcılarla çalışmaktır. Zaten ‘restoran’ sözcüğünün etimolojik kökeninde ‘onarım’ ya da ‘yenileşme’ ifadelerinin bulunması da oldukça ilginçtir.

isfikirleri1

PAZARLAMA ODAKLI AJANSLAR

Eğer farklı müşteri tabanına sahip restoranları kendinize bağlayabilecek beceriye sahipseniz iyi bir ‘restoran pazarlama uzmanı’ da olabilirsiniz.

Bu konu artık hizmet odaklı bir iş olarak yeniden şekilleniyor.

Gelişmiş ülkelerde başta restoran zincirleri olmak üzere büyük markalar ‘uzman pazarlama danışmanları’ ya da ‘iletişim ajanslarıyla çalışıyor.

Konu sadece restoranları değil, ‘kafe’ ‘pub’ ‘catering, ‘pastane’ gibi işletmeleri de ilgilendiriyor.

Restoran gibi hizmete dayalı işletmelerin pazarlama planlaması daima farklı özelliklere sahiptir.

Reklam ve iletişim unsurları ise klasik mecraların dışında şekilleniyor. Online mesajların oluşturulması da özel kurgu gerektiriyor.

Restoran dünyasını bilen, yaratıcı fikirleri olan girişimcilerin yapabileceği oldukça cazip bu işin henüz kurumsallaşmış bir temsilcisi yok. Ajans kültürünün bulunması ise onlar için önemli bir ayrıcalık olacak.

RESTORANLARA ÇAĞDAŞ MALZEME

Malum, restoranların mekânsal olarak dünyadaki en temiz işyerlerinden biri olması beklenir. Bunun mantıksal nedeni de bellidir: Restoranlar sadece lezzeti değil hijyenik ortamı, sağlığı ve güvenliği temsil eder. En basitinden duvardaki resim çerçevesi bile o restorandaki temizlik anlayışının önemli bir göstergesidir.

Bulaşıkların nasıl yıkandığı, en üst düzeyde hijyeninin nasıl sağlandığı konusu müşteride endişe yaratmamalıdır. Mutfak laboratuar titizliğinde dizayn edilmeli, belirli malzemeler ve kuver içeriği (masa üstü) mümkünse ikinci kez kullanılmamalıdır.

Şimdi bu konuda dünyada ilgi çekici çalışmalar yapılıyor: Toz tutmayan masalar, küf barındırmayan duvarlar, yağ artıklarını anında çözen bileşikler, atıkları dönüştüren gereçler, ikinci kez kullanılmayan peçete ve kuver malzemesi…

Kendi kendini temizleyen ekipman, koku üretmeyen tekstil, mikropları yok eden gereçler de yine bu malzemelerin başında. Üstelik hijyen ve kalite anlayışı inovasyonlara çok açık.

Kir ve küf tutmayan nanoteknoloji ürünü mutfak gereçlerinden kendi kendini temizleyen tekstil malzemelerine kadar onlarca çeşit yeni buluş, bu alt sektörü oluşturuyor.

Kısacası tıpkı fast-food tipi restoranlarda olduğu gibi bazı şeyleri baştan imal ve tasarlamak gerekiyor.

Bu alana yatırım yapacak girişimcilerin iyi bir tanıtımla piyasaya girmesi restoran sektöründe yepyeni bir sayfa açabilir.

Son keşif ise yemek içeriğini besin değerleri olarak gösteren elektronik kartlar ve mutfakları özel ışıkla anında dezenfekte eden lambalar…

Velhasıl bu yenilikleri Türk restoran sektörüne tanıtacak güçlü girişimcilere şimdi çok ihtiyaç var.

Penceremden
Restoranlarda sadece hijyen değil başka kurallar da önemli. Kullanılan malzemenin niteliği, çalışan personelin eğitim düzeyi, sunum ve estetik unsurlar öngörülen değerler arasında. Bazı restoranlarda kamu sağlığı açısından sık ölçümlemeler yapılıyor, not veriliyor. Bu yeni uygulamanın dünyadaki öncüsü ise New York Belediyesi… ilk uygulama 250 restoranda başlatılmış, zamanla yaygın hale gelmiş. Sağlık Bakanlığı’yla eşgüdümlü yürütülen projede periyodik olarak denetlenen her restoran için alfabetik sırayla notlar veriliyor. Bu notlar fiyat serbestîsi içindeki restoranları tam bir hizmet yarışı içine sokmuş. Her yönden kaliteyi teşvik eden uygulama yeminli bağımsız denetçilere yaptırtabiliyor. Hem istihdam yaratılması, hem de kamu sağlığı açısından oldukça ilginç bir uygulama.

Kaynak: Para Dergisi / Nur Demirok

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu