Blog ve Niş Siteler Reklam Mecrası Oldu
Blog ve niş siteler reklam mecrası oldu
Sayıları gün geçtikçe artan bloglar reklamverenin de ilgisini çekiyor. Etkileşimi ve erişimi yüksek olan blogerlarla çalışmak isteyen şirketlerin imdadına ise 2007 yılında kurulan Bumerang yetişti.
Dünyada olduğu gibi Türkiye’de de pek çok blog var ve sayıları her geçen gün artıyor. Takipçileri arttıkça bu bolglar reklamverenler için de değerli hale geliyor. Ancak en çok takip edilen blogları bilmek, aynı Türkiye’de kaç bloğun olduğunu bilmek gibi, pek de mümkün değil. Aslında değildi. Çünkü Hürriyet’in içinde 2007 yılında sessiz sedasız geliştirilen Bumerang ağı ile bu mümkün hale geldi. Yaklaşık dört yıldır Bumerang, Türkiye’deki bağımsız bolgerları ve web sitelerini bu ağa dahil ediyor.
Şu anda 17 binin üzerinde bloğun yer aldığı bu yapı iki yıl önce üç basamaklı derecelendirme uygulamaya başladı. Takipçi, güncellik gibi pek çok kritere göre filtrelenen bu bloglar platin, altın, bronz diye ayrılıyor. Hürriyet’in bu ağı kurmasının nedeni Türkiye’deki bağımsız blogerları ve web sitelerini Hürriyetle ilişkiye sokmak. Blogların bu ağa girmek istemelerinin nedeni ise farkındalık, trafik ve okunurluk sağlaması.
Bugüne kadar belli başlı blogerların reklamverene sunulduğunu onların da çoğunlukla ajans ve medyaya yakın kişiler olduğunu söyleyen Acar Bumerang sayesinde çok takipçisi var diye bilinen bolgerlardan beş katı fazla izlenirliği olan bloglar keşfettiklerinin altını çiziyor.
Bu yılın başında bu dünyanın en büyük ihtiyacı olan reklamdan para kazanma platformunu da yarattıklarını söyleyen Hürriyet İnternet Grubu Başkan Yardımcısı Erhan Acar, Bumads adını taşıyan bu platformla reklam almakta zorlanan bağımsız site ve blogerlara yarar sağladıklarının altını çiziyor.
HİKAYE YAYIYORLAR
45 farklı alt içerik kategorisine ayırdıkları bu bağımsız site ve bloglara reklam almayı içeren bu platform üzerinde çok düşündüklerini ifade eden Acar şöyle konuşuyor:
“Blog okuyucusunu standart bannerla etkileyemezsiniz. Blogçu yazdıklarını okutturur. Dolayısıyla ‘hikayesi olan reklamlar olsun’ dedik. Kısacası Bumads bir advertorial reklam platformu olarak tasarlandı. Biz hikaye yayıyoruz. Yaklaşık 3 aydır faaliyette. Bu süre zarfında hızlı tüketimden perakendeye, e-ticaretten eğitime kadar pek çok sektörde 20 şirketle çalıştık.”
Bu sistemde reklam veya medya ajansı yayınlanmasını istediği metnin içine video, fotoğraf galerisi koyabiliyor. Reklamveren blogcuları alanlarına göre özelleştirip farklı içerik ve başlıklar yayabildiği gibi tek bir metin ve görsel de kullanabiliyor. Blogera ve niş site sahiplerine teklif gidiyor. Teklifi kabul edip etmemek onların insiyatifinde Diyelim ki kabul ettiler, iş burada bitmiyor. Sistem bu bloglerların okunma, erişim ve etkileme katsayılarına göre ticretlendirme yapıyor. Tüm gönderilen reklamların altında bunun bir ilan olduğu belirtiliyor Daha yaratıcı içerikler daha çok ve çabuk yayılıyor. Bu yolla üç ayda 500 TL kazanan blogerlar olduğunu söyleyen Acar bu reklamın üç gür ana sayfada kalması gerektiğini de hatırlatıyor.
FATOŞ BOZKUŞ