Makaleler

Düzce’de sanayi kenti olma yolunda dev adımlar

duzceDüzce’de sanayi kenti olma yolunda dev adımlar

Yaşadığı büyük depremlerle ekonomisi zarar gören Düzce, il olmasıyla başlayan kalkınma hamlelerinin etkisiyle bugün bir sanayi kenti haline gelmiş durumda. Ankara ile İstanbul arasında iki metropol şehrin geçiş noktasında yer alan ve karayolu, liman, demiryolu gibi cazip ulaşım olanaklarıyla yatırım yoğunluğu yaşayan kent, Türkiye’nin en büyük sanayi kuruluşlarını da sınırlarında bulunduruyor. 60 bine yakın sigortalı çalışanı, çok düşük oranlardaki işsizlik endeksleriyle Düzce, bölgenin en istikrarlı illerinden biri durumunda.

1 944 yılında Düzce Depremi, 1957 Abant Depremi, 1967 Adapazarı Depremi ve 17 Ağustos Körfez Depremi ve 12 Kasım Düzce Depremi’nden büyük ölçüde etkilenen Düzce, yaralarını daha kolay ve hızlı sarabilmesi amacıyla Bakarlar Kurulu’ndan çıkan kararla Türkiye’nin 81.ve son ili oldu. 259 bin 300 hektarlık alanda, 314 bin 266 kişilik nüfusu ile İstanbul ve Ankara’nın ortasında yer alan küçük bir sanayi kenti. Karayoluyla Adapazarı’na 66, Zonguldak’a 114, İstanbul’a 217 ve Ankara’ya 236 kilometre uzaklıkta bulunan Düzce’nin ekonomisi dinamik bir yapıya sahip. Bu dinamikliğinde iki metropol kent arasında oluşu önemli rol oynuyor. Ayrıca ülkenin sanayi merkezlerinden Marmara Bölgesi ile sınır oluşu da kendin dinamizminde etkili. Ankara ve İstanbul’a yakınlığı, karayolu ulaşımının rahat ve güvenli bir şekilde otoban bağlantılı olarak yapılabilmesi, Akçakoca ilçesi ile deniz bağlantısı bulunması gibi etkenler kenti yatırım için çekim merkezi yapıyor. Özellikle İstanbul ve İzmit’te yatırım yapacak yer bulamayanların öncelikli tercihi olan kent, hem yerli hem de yabancı sermaye çekiyor.

Büyük sanayi kuruluşları var

Coğrafi avantajları nedeniyle yatırımcıların gözdesi olan Düzce’de; otomotiv yan sanayi, tekstil, orman ürünleri, boru imalatı, cam, silah sanayi ve içecek sektörünün geliştiği görülüyor, il olmasıyla başlayan kalkınma hamlelerinin etkisiyle sanayisi gelişen kentte bugün, 45 büyük ölçekli sanayi kuruluşu üretim yapıyor.

ilde, ‘Türkiye’nin en büyük şirketleri’ listesinde yer alan firmaların faaliyet gösterdiğine vurgu yapan Düzce Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Metin Büyük, “Özellikle otomotiv, orman ürünleri ve tekstil sektörlerinde çok önemli firmalar ilimizde üretim yapıyor. Arka arkaya gelen teşvik yasaları sayesinde önemli sayıda yatırım çeken Düzce, karma sanayi anlamında gelişti. Tek bir sektörde değil birçok sektörde faaliyet gösteren firmalarımız sayesinde sanayi çeşitliliği yaşıyoruz” diye anlatıyor.

Düzce ekonomisi her geçen gün gelişerek katma değer üretir bir duruma geldiğine, kısa ve orta vadede ilin bölgenin en önemli ekonomik güçlerinden biri olacağına da vurgu yapan Büyük, “Düzce’de depremler sonrası açılan teşvik paketleri sayesinde son 7-8 yılda önemli oranda canlanma yaşandı. 2011 yılını ele alırsak Düzce Ticaret ve Sanayi Odası’na 340 firma üye oldu ve üye sayımız 4 bini aştı. Son yılların en yüksek rakamını yakaladık” diyor.

İki OSB bulunuyor

5084 Sayılı ‘Yatırımların ve İstihdamın Teşviki’ hakkındaki kanun kapsamına alınmasıyla sanayinin yapılaşmasında hızlı bir büyüme gösteren Düzce’de, Organize Sanayi Bölgeleri (OSB) ve mevcut sanayi alanlarında küçük ve orta ölçekli sanayi tesisleri faaliyet göstermeye başlamış bulunuyor. Düzce’deki OSB’lerin diğer illerden daha fazla talep görmesinin ve 500’e yakın başvuru olmasının en önemli sebebinin ilin coğrafi konumu olduğu belirtiliyor. Kara hava, deniz ve demir yolu bağlantıları bulunan ve sanayi kentlerine yakın mesafede yer alan ilde, iki OSB faaliyet gösteriyor.

Bunlardan Düzce I. OSB, 1996 yılında tescil edilmiş olup 2004 yılından sonra talep görmeye başlamış bulunuyor. 174 hektar alan üzerinde kurulu bölgede 60 sanayi parseli 59 firmaya tahsis edilmiş durumda. Altyapısı tamamlanan bölgede 41 sanayi tesisinde üretime devam ediyor. Toplam 6 bin 146 kişinin istihdam edildiği OSB’de, tekstil ve metal sanayi ağırlıklı olmak üzere 19 farklı sektör yer alıyor.

2011 yılı sonu itibariyle sanayi tesisi yapılaşma oranının yüzde 60 ‘a ulaştığını ve toplam yatırım tutarının 450 milyon lirayı bulduğunu söyleyen Düzce Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Selim Yirmibeşoğlu, “İnşaatı tamamlanan 10 adet tesisin 2012 yılında faaliyete geçmesi öngörülüyor. Bu tesislerde yaklaşık 750 kişi istihdam edilmesi planlanıyor. Faaliyette olan ve ihracat yapan 18 firmanın ihracat rakamı toplamı ise 243 milyon dolar” diyor.

60 bin çalışan mevcut

81 hektar alanına kurulan Düzce II. Organize Sanayi Bölgesi’nde ise 11 sanayi parselinin 11 yatırımcıya tahsis edildiği görülüyor.

Altyapısı yüzde 95 oranında tamamlanan bölgede 5 sanayi kuruluşu üretime başlamış bulunuyor. Toplam 456 kişinin istihdam edildiği bölgede; cam sanayi ağırlıklı olmak üzere 10 farklı sektör öne çıkıyor. 2010 yılı sonu itibariyle sanayi tesisi yapılaşma oranı yüzde 70 ‘e ulaşan Düzce II.OSB’nin toplam yatırım tutarının ise 237.5 milyon lira olduğu belirtiliyor. Kalite, disiplin ve çevre bilinci ile hareket ettiklerini dile getiren OSB yetkilileri,”2010 yılı içerisinde, üniversite ve sanayi işbirliğinin geliştirilmesi amacıyla OSB sosyal tesis alanlarından 10 bin metrekarelik bir alan ‘Teknoloji Getiştirme Bölgesi’ olarak ilan edildi” diyor.

ilde OSB’lerin dışında da irili ufaklı bir çok sanayi tesisi faaliyet gösteriyor. 2004 yılı öncesi ilimizde sigortalı çalışan sayısı 25 bin civarında iken bugün sanayinin hızla gelişmesine bağlı olarak 60 binlere ulaşmış bulunuyor.

Kaliteli tarım topraklarına sahip

Düzce topraklarının 111 bin 146 hektarını ormanlık ve fundalıklar, 100 bin 686 hektarlık alanını ise tarım arazileri oluşturuyor. 7 bin 932 hektarını çayır ve meralar, 39 bin 536 hektarı nı ise tarıma elverişsiz araziler oluşturuyor.

Türkiye’nin ancak yüzde 3’lük kısmında görülen kalitede tarım topraklarına sahip olan Düzce’de, tahıllar ve endüstri bitkileri en önemli gelir grubunu oluşturuyor. Tarımsal yapı içinde meyve veren ağaç sayısı itibari ile fındığın ilk sırada yer aldığı kentte; fındık üretimini, üzüm, elma, armut, ve ceviz takip ediyor. Tarla bitkilerinin ise yüzde 43.4’ünü mısır, yüzde 42.7’sini buğday, kalan alanın büyük bir kısmında da tütün yetiştiriciliği oluşturuyor. Hayvancılık alanında ise küçük ve büyük baş hayvancılık ile kümes hayvancılığı halkın önemli geçim kaynakları arasında yer alıyor. Balıkçılık, iç sularda ve kültür balıkçılığı olarak yapılıyor. Kentin Karadeniz’e kıyısı olan Akçakoca ilçesinde hamsi, istavrit, çipura, palamut ve levrek gibi deniz ürünlerinin üretimi gerçekleşiyor. Alabalık ve sazan ağırlıklı yapılan tatlı su balıkçılığının da yıllık 200 tonları bulduğu belirtiliyor.

Özlem Bay Yılmaz

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu