Giyim Sektörü ve Moda Haberleri

Tekstilciler Fashion Week’ten ne kazandı?

fashion1Tekstilciler Fashion Week’ten (İFW) ne kazandı?

Lübnanlı Aishti, İspanyol El Corte Ingles, Iranlı Aroos, İsviçreli Charles Vögele, Italyan Nico Spa. Bu şirketler size tanıdık gelmiyor değil mi? Neden? Çünkü bu şirketlerin isimleri Türkiye’de yeni yeni anılmaya başlanıyor. Yıllarca sadece ihracat odaklı çalışan şirketlerimizin yurtdışında-ki fuarlar ya da iş bağlantılarıyla iletişim kurdukları bu şirketler, artık Türkiye’ye gelmeye başladı. Bunun da nedeni çok açık. Türkiye, bir üretim üssü ve hazır giyimde müthiş bir dönüşüm yaşıyor. Artık burada bir moda endüstrisinden söz etmek mümkün.

Bunun en güzel örneklerini önceki hafta İstanbul’da düzenlenen ‘Moda Haftası’ sayesinde herkes gördü. Odakule’de düzenlenen İstanbul Fashion Week(lFW) ile eş zamanlı CNR’da düzenlenen Collection Premiere İstanbul (CPI) Moda ve Hazır Giyim Fuarı’na az önce isimlerini sıraladığımız çok sayıda şirket katıldı.

Bu şirketlerin üst düzey yöneticileri Odakule’de dört gün toyunca yapılan tam 17 defileyi izledi, aynı zamanda CPI’da Türk hazır giyimini temsil eden şirketlerin stantlarını gezdi. Belirtilene göre CPI’da 450 milyon do-larlık iş bağlantısı gerçekleşti. Katılımcılar da ziyaretçiler de fuardan memnun ayrıldı. IFW’de ise tam anlamıyla bir moda rüzgarı esti.

TASARIMCILARIMIZA FIRSAT

Atıl Kutoğlu’ndan Gamze Saraçoğlu’na, Sitnay Bülbülden Arzu Kaprol’a kadar birçok tasanmcının defilesi lFW’de öyle bir yankı uyandırdı ki, buna örnek olarak Lübnanlı Aishti’yi vereibiliriz. Aishti, Lübnan’ın Boyner’i gibi. Bünyesinde çok sayıda İtalyan markayı bulundunıyor, departman store konseptinde faaliyet gösteriyor.

IFW Komite Başkanı Volkan Atik’ten aldığımız bilgilere göre Aishti, tasarımcılarımızla, şirketlerimizle görüşmeler yaptı, tasarımcıların show-room’lannı ziyaret etti ve bir takım işbirlikleri için girişimlerde bulundu. Yine CPI için Rusya’nın en büyük hipermarketi Magnit, Kazakistan’ın en büyük spor giyim mağazası Zibroo, Puma’nın Iran ve Rusya dahil beş ülkeden satın alma ofisleri, Ispanya’nın en büyük mağazası El Corte Ingles, İran’ın en ünlü gelinlik mağazası Aroos, Almanya’nın online alışveriş mağazası navabi.de, İsviçre’nin ünlü markası Charles Vögele ve İtalya’dan Nico Spa Türk şirketlerle önemli işbirlikleri gerçekleştirdi.

Bütün bu gelişmeler, Türkiye’nin hazır giyim ihracatını artıracak. Türkiye’nin fason üretim merkezi olmaması gerektiğini savunanlar için de, tasarımcılarımızın yaptığı katma değerli işler bir alternatif olacak.

Abercrombie, İstanbul’da da kuyruk oluşturur mu?

Bazı markalar var. Kapılarında kuyruklar oluşturuyor. Örneğin ABD’deki Madison Avenue’daki Ugg Boots mağazalarının önünde 250 metrelik kuyruklar oluşuyor. Dünyanın en çirkin bot modellerinden biri Ugg Boots. Ancak dünyaya öyle bir yayıldı ve trend haline geldi ki, kapış kapış satılıyor.

Önünde uzun kuyruklar oluşturan bir marka daha var. ABD’li Abercrombie&Fitch. Üzerinde A&F yazılı T-shirt’leri bile ABD’de 40-50 dolara, Avrupa’da ise 60-70 Euro’ya satılıyor. Abercrombie&Fitch, şimdi İstanbul’a gelmeye hazırlanıyor. Yatırımları kendisi yapacak. Buraya iki konseptle gelecek. Birincisi ana marka Abercrombie&Fitch markası olacak. Bunun için cadde mağazaları araştırılıyor. Alt markası Holister Co’yu ise AVM’lerde açmak istiyor. Geçen hafta markanın Türkiye operasyonunu yürüten bir temsilcisinden aldığımız bilgiye göre, marka kendi memleketi dışında bile mağaza önü kuyruklar oluşturuyor. Örneğin Milano mağazası önünde oluşan metrelerce kuynık var. ‘İstanbul’da böyle bir kuyruk oluşur mu?’ sonısu ise birçok perakendeciye göre pek mümkün değil. Türkiye’de önünde kuyruklar oluşturan sadece indirimli ürünlerin satıldığı günler elektronik marketler için geçerli…

Vakko, 13 No’lu binaya kiracı oldu

Nişantaşı bir vitrin. Orada olmak markalar için prestij. Dıınım böyle olunca da mağaza kiraları ateş pahası. Aldığımız bilgilere göre Nişantaşı’nda Louis Vuitton’un olduğu sokakta ikinci derece tarihi eser olan 13 numaralı Sadiye Vefik isimli binanın alt katında bulunan dükkanı Vakko kiralamış. Buraya temsilciliğini aldığı Fransız Hartford’un mağazasını açmaya hazırlanan Vakko’nun, 25 bin TL kira ödeyeceğini öğrendik. Yaklaşık 170 metrekare olan iki katlı mağazanın kirası, ortalama bir fiyat. Mağaza yüksek kirası nedeniyle son yıllarda çok kez el değiştirmiş.

Hartford, 1979 yılında Paris sokak pazarlarından esinlenerek Yves Chareton tarafından New York’ta kurulmuş. Hartford, bugün Fransa’da bulunan 11 Hartford butiğinin yanı sıra, Le Bon Marche, Le Printemps (Paris), Liberty of London, Bameys (NYC) ve Isetan da (Tokyo) bulunuyor.

Trump Towers’ta kimler var?

Trump Towers Alışveriş Merkezi, 20 Aralık tarihinde açılan ilk mağazası Media Satürn’ün ardından 15 Mart’ta birçok mağazasını daha hizmete açacak. Promod, Crocs, Gymboree, Pure Jatomi Fitness Çenter ve daha birçok marka Trump Towers Alışveriş Merkezi ile ilk kez Türkiye’ye giriş yapıyor. Çocuklar da hedef kitle arasında. Bunun için Türkiye’nin ilk Disney Tiyatro’su, Fox Entertainment, özel tasarım D&R Kids Trump’ın en gözde markalarından olmuş. Dünyanın hızlı büyüyen fitness club zinciri Pure Jatomi Fitness da fark yaratacak markalardan.

ÖZGE YAVUZ

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu